Angenäm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder angenäm, varianter, uttal och böjningar av angenäm

Angenäm synonym, annat ord för angenäm, vad betyder angenäm, förklaring, uttal och böjningar av angenäm.

Synonymer till angenäm

Vad betyder och hur uttalas angenäm

Angenäm uttalas an|ge|näm och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av angenäm

Böjning (i positiv) angenäm en ~ + subst. angenämt ett ~ + subst. angenäma den/det/de ~ + subst. Komparation angenämare en/ett/den/det/de ~ + subst. angenämast är ~ angenämaste den/det/de ~ + subst.

Angenäm är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Angenäm på Engelska

  • pleasant, agreeable, pleasurable - a pleasant surprise

Hur används ordet angenäm

  1. Komfort betyder angenäm och praktisk bekvämlighet, varvid bekvämlighet i sin tur innebär vilsamma förutsättningar att leva och verka under. (källa)
  2. Ryssgubbe är en storväxt, vanligen flerårig ört med en kraftig pålrot. Stjälken blir upp till en meter hög, den är upprätt och vanligen strävhårig. De nedre bladen är parflikiga med en stor triangulär ändflik. De övre bladen är oftast enkla. Blommorna sitter i en rikt förgrenad blomställning. Kronbladen är gula, och cirka 0,5 cm långa. Blommorna har en svag, angenäm, kryddartad doft, liksom hos många andra korsblommiga växter. De snett äggformade frukterna har en tillplattad spets. Ytan är täckt med små vårtor. Frukterna är mycket typiska för arten. De innehåller endast två frön och öppnar sig inte vid mognaden. (källa)
  3. I ett rökeri hänger man upp fiskarna (oftast med en pinne eller krok genom ögonen) eller lägger dem mellan halster, och placerar dem sedan i ett så kallat rökskåp. En bit nedanförökskåpet anlägger man en eldstad, och röken från denna leds upp i skåpet genom ett rör. Invid eller ovanför elden placerar man dessutom vanligtvis någon särskild typ av trä, vars rök ger en angenäm smak. I nordisk matkultur används traditionsenligt främst ale, men även spån, ved eller bark av till exempel hickory, lönn, körsbärsträd eller en är vanligt. (källa)
  4. Utöver smaksättning av diverse födoämnen, har toppsocker används för hemmatillverkning av punsch. En sockertopp sätts därvid över ett kärl, som hålles varmt. Traditionellt görs det framför en öppen spis med en rejäl brasa, vilket ger den nödvändiga värmen. Arrak hälles över sockertoppen, och det nedrunna öses gång på gång över sockertoppen, tills det nedrunna fått angenäm styrka och smak. (källa)
  5. Artnamnet dulcis betyder söt, trevlig, angenäm. (källa)
  6. Historien berättar att en Lord Sandys, tidigare brittisk guvernör i Bengalen, 1835 anlitade kemisterna John Wheeley Lea och William Henry Perrins för att tillverka en sås enligt ett recept han hittat i Bengalen. Lea och Perrins var inte speciellt nöjda med smaken, men behöll en tunna som de ställde undan. En tid senare öppnade de tunnan, och upptäckte att fermenteringen gett en pikant och angenäm smak åt blandningen. Såsen började säljas 1837 och flera andra tillverkare började tillverka kopior. 1906 stämde Lea och Perrins konkurrenten Holbrooks, en tillverkare i Birmingham, i ett försök att få ensamrätten till namnet "Worcestershire Sauce". Rätten bestämde dock att namnet fick användas av alla, men att Lea och Perrins var de enda som fick kalla såsen "Original and Genuine". (källa)
  7. Kirimoja, ibland även cherimoya, chirimoja, gräddäpple, äggostäpple, (Annona cherimola) är en art i familjen kirimojaväxter som härstammar från dalgångar i Anderna i Ecuador, Peru och Bolivia, men som nu odlas i många områden världen över. Frukten är grön till brun, med ett lite speciellt yttre utseende som påminner om fjäll eller fingeravtryck. Köttet hos en mogen frukt är vitt och mjukt, nästan krämigt, med en angenäm smak och doft. Mark Twain ansåg frukten vara "den allra mest delikata frukt som människan kände till". (källa)
  8. Citronoljan är en ljusgul vätska med angenäm citronlukt och mild, något bitter smak, densiteten är 0,855-0,861 g/ml. Oljan består huvudsakligen av en blandning av terpener som brukar kallas citren, största delen utgörs av limonen (den enantiomer som betecknas högerlimonen). Den fina lukten kommer väsentligen från aldehyden citral (C10H16O). Oljans verkan liknar delvis terpentinoljans. Den användes till att förbättra lukt och smak på läkemedel samt till parfymer, läskedrycker m.m. Citronolja är mycket giftigt för katter. (källa)
  9. Bärnsten kan brinna och utvecklar då en angenäm aromatisk doft. Namnet bärnsten härstammar från plattyskans Börnsteen, (av börnen=brinna). I Skåne kallades den förr "rav" (vilket är det fornnordiska ordet för bärnsten och än idag är det danska och norska ordet för bärnsten), ett ord som återfinnes i ortnamnet Ravlunda. Bärnstenen blev ett tidigt betalningsmedel i Europa och har samlats sedan stenåldern. Smycken av bärnsten ansågs skydda mot trolldom och onda makter. Det var också bra mot allehanda sjukdomar som gikt, hysteri och magont. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.