Anställningsskydd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anställningsskydd, varianter, uttal och böjningar av anställningsskydd

Anställningsskydd synonym, annat ord för anställningsskydd, vad betyder anställningsskydd, förklaring, uttal och böjningar av anställningsskydd.

Vad betyder och hur uttalas anställningsskydd

Anställningsskydd uttalas an|ställ|nings|skydd och är ett substantiv.

Ordformer av anställningsskydd

Singular

anställningsskydd
obestämd grundform
anställningsskydds
obestämd genitiv
anställningsskyddet
bestämd grundform
anställningsskyddets
bestämd genitiv

Plural

anställningsskydd
obestämd grundform
anställningsskydds
obestämd genitiv
anställningsskydden
bestämd grundform
anställningsskyddens
bestämd genitiv

Anställningsskydd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet anställningsskydd

  1. Arbetsbrist är alltid sakligt skäl till uppsägning. Det behöver inte bara vara dålig lönsamhet, utan kan också gälla när till exempel en avdelning läggs ner vid en omorganisering. Uppsägningar på grund av arbetsbrist ska göras med hänsyn till de regler om turordning som finns i lagen om anställningsskydd. Dessa turordningsregler baseras främst på anställningstiden för de anställda. Arbetsgivaren och den kollektivavtalsslutande fackliga organisationen har dock rätt att avtala bort turordningsreglerna. I sådana fall förhandlar parterna fram en särskild avtalsturlista som ligger till grund för i vilken ordning de anställda ska sägas upp. För högre chefer har facken medgivit fritt avsteg från turordningsreglerna, så att personer fritt kan sägas upp, dock kompenserat med en längre uppsägningstid. (källa)
  2. Lagen om anställningsskydd. (källa)
  3. Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som reglerar anställningsförhållandet (mellan arbetstagare och arbetsgivare), bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande. Den nuvarande lagen antogs 1982, och ersatte då den tidigare LAS (1974:12). LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser. (källa)
  4. Det finns idag ett flertal olika anställningsstöd, samtliga baseras på förhållanden i den enskilde arbetssökandes situation eller bakgrund ex. långtidsarbetslöshet, funktionshinder. Det som genererar högst stöd är Särskilt anställningsstöd som ger upp till 85% av den totala lönekostnaden, däremot högs 890 kr per dag, för målgruppen långtidsarbetslösa. Andra anställningsstöd har inte en fast subventionsprocent utan beräknas i varje individuellt ärende där personens funktionsförmåga och behov av anställning analyseras mot de specifika arbetsuppgifterna som personen anställs för, i de ärendena kan anställningsstödet/lönebidraget vara allt från 5% till 95%, den samlade stödbilden får dock aldrig uppgå till 100% av kostnaderna för arbetsgivaren. Vissa anställningsstöd som Särskilt anställningsstöd/Instegsjobb/Extratjänst/Modernt beredskapsjobb och Utvecklingsanställning är undantagen lagen om anställningsskydd (LAS), vilket bland annat betyder att den anställde inte kan "LASa in" och uppnå en tillsvidareanställning utifrån sin anställningstid, anställningen är inte heller a-kassegrundande. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.