Beslutsordning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beslutsordning, varianter, uttal och böjningar av beslutsordning

Beslutsordning synonym, annat ord för beslutsordning, vad betyder beslutsordning, förklaring, uttal och böjningar av beslutsordning.

Vad betyder och hur uttalas beslutsordning

Beslutsordning uttalas be|sluts|ordn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av beslutsordning

Singular

beslutsordning
obestämd grundform
beslutsordnings
obestämd genitiv
beslutsordningen
bestämd grundform
beslutsordningens
bestämd genitiv

Plural

beslutsordningar
obestämd grundform
beslutsordningars
obestämd genitiv
beslutsordningarna
bestämd grundform
beslutsordningarnas
bestämd genitiv

Beslutsordning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet beslutsordning

  1. Lidbom genomdrev också att, med vissa undantag, det inte längre skulle vara obligatoriskt att Lagrådet granskade nya lagar. Det var även betecknande för Lidbom att han ville begränsa domstolarnas lagprövningsrätt, alltså att domstolarna skulle pröva om enskilda lagar stod i överensstämmelse med grundlagarna. Endast om en lag uppenbart stred mot en grundlag skulle domstolen bortse från lagen. "Antingen följer vi en elitistisk, ämbetsmannamässig beslutsordning eller en demokratisk." Lidbom ville ha en "demokratisk beslutsordning", alltså att politiska beslut fattades av riksdagen, inte av en domstol. (källa)
  2. Startskottet för en mer allmän debatt om informell styrning var boken "In Search of Excellence" Peters och Waterman (1982). Författarna hade undersökt ett stort antal extremt framgångsrika företag i olika branscher och funnit att de styrdes på ett mer informellt sätt än vad som var vanligt i mer normala företag. Formella beslutsordningar, direktiv och rapportering var nedtonat till förmån för kundfokus, initiativ och företagskultur. På senare tid (2000-tal) har författarna kritiserats för slarvig research och friserade siffror, men deras bok har ändå haft stor påverkan, bland annat genom att mynta begrepp som fått stor spridning. Ett exempel är MBWA – Management By Walking Around – där ledarens uppgift sägs vara att ha ständig dialog med kunder och anställda, dels för att själv förstå vad som verkligen händer och dels för att sprida sin uppfattning om vart man är på väg. (källa)
  3. I ett aktieägaravtal kan förhållanden som aktieägarna vill hålla hemliga regleras. Det kan t.ex. vara fördelaktigt att här införa bestämmelser om vad som ska ske vid en framtida exit eller hur beslutsordningen ska vara. Det som skiljer ett aktieägaravtal från en bolagsordning är, som nämnts, att aktieägaravtalet tar sikte på förhållandet mellan parterna och inte tredje man. Detta innebär att hembudsklausuler som införs i ett aktieägaravtal inte äger sakrättslig verkan gentemot tredje man, utan endast obligationsrättslig verkan mellan parterna i avtalet. För att erhålla en effektiv efterlevnad av aktieägaravtalets innehåll bör det kompletteras med en vitesklausul, då det kan vara förenat med svårigheter att i en skadeståndsprocess visa på skada, samt storleken på skadan. Ett annat alternativ kan vara att den part som bryter mot avtalet tvingas sälja sina aktier till de andra avtalsparterna till ett pris lägre än marknadsvärdet, eller att den felande parten sanktioneras att lösa ut resterande parters aktier till ett pris högre än marknadsvärdet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.