Charta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder charta, varianter, uttal och böjningar av charta

Charta synonym, annat ord för charta, vad betyder charta, förklaring, uttal och böjningar av charta.

Vad betyder och hur uttalas charta

Charta uttalas charta [kar´-] och är ett substantiv -n.

Charta betyder:

Ordformer av charta

Singular

charta
obestämd grundform
chartas
obestämd genitiv
chartan
bestämd grundform
chartans
bestämd genitiv

Charta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet charta

  1. Grundlag kallas även statsförfattning eller, om den kommit till stånd i form av ett av den makthavande utfärdat frihetsbrev, charta. Konstitution är en kodifierad uppsättning regler antagna av ett konstitutionellt konvent som bestämmer gränserna för den lagstiftande, den verkställande och den dömande maktens befogenheter i statsskicket. (källa)
  2. Papyrusark kallades charta på latin och xartês på grekiska. (källa)
  3. Gardell sitter sedan 2008 i styrelsen för Charta 2008. (källa)
  4. Spelkort är kort som används för att spela kortspel med. En uppsättning spelkort som kan användas till kortspel kallas för en kortlek (lek, kortpacke). Ordet kort kommer från latinska charta som betyder pappersstycke. De första spelkorten tros ha uppfunnits i Kina för kanske 1000 år sedan eller mer, men det är osäkert när. Kanske under Tangdynastin på 800-talet. Den först kända uppgiften om kortspel härrör från Kina där Kejsar Mutsung på nyårsaftonen år 969 spelade kort med sina hustrur. Det finns också en teori om att kortspel hade en föregångare i Romarriket. Det finns inga belägg för exakt årtal när spelkorten kom till Europa. Däremot vet vi med säkerhet när en kortlek beskrevs första gången, år 1377. Det var munken Johannes från Rheinfelden som skrev en 200 sidor lång rapport på medeltidslatin om hur människor i hans vardagsomgivning visade sina kortlekar. Att kortlekar fanns i vardagen 1377 måste innebära att idén om en kortlek kan ha funnits mycket längre, i hela den då kända världen. Bakom den idén kan finnas manikeism, en religiös lära från slutet av 200-talet, där profeten Mani i bilder beskrev sin lära om gott och ont, om kungar och deras. Manikeismen var utspridd från Spanien via Rom och Egypten till Kina. På 1700-talet blev kortspel populärt i Sverige. En fransk kortlek från 1560-talet finns i Lunds historiska museum, funnen under kyrkans korbänkar. (källa)
  5. Charta (ort), Santander, 7.28025°N 72.96782°V / 7.28025, -72.96782 (Charta (ort)). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.