Dalarna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dalarna, varianter, uttal och böjningar av dalarna

Dalarna synonym, annat ord för dalarna, vad betyder dalarna, förklaring, uttal och böjningar av dalarna.

Vad betyder och hur uttalas dalarna

Dalarna uttalas Dal|ar|na namn.

Dalarna betyder:

Ordformer av dalarna

Ordform(er) Dalarna grundform Dalarnas genitiv

Andra språk

Dalarna på Engelska

  • Dalecarlia

Hur används ordet dalarna

  1. Den första svenska papperskalendern kom 1934. Den var tänkt att ritas av Elsa Beskow, men på grund av hennes tidsbrist blev det istället sagoboksillustratören och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle. Motivet bestod av tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Den kallades Barnens adventskalender, såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och trycktes fram till 1964. Från 1973 utgivs nytryck av Aina Stenberg-MasOlles kalendrar fortfarande varje år av scouterna. (källa)
  2. I början på 1700-talet förbjöds allmogen i Sverige att resa runt i landet och köpa upp skinn att bereda för att sedan sälja. En anpassning skedde och skinnare började istället gå runt på landsbygden och bereda skinn hemma hos kunden. Detta fick särskilt stor utbredning i Malungs socken i Dalarna och ett känt begrepp är Malungsskinnare. (källa)
  3. Gårdfarihandel, försäljning, ursprungligen av egna hemslöjdsalster, under färder i främmande bygder. Denna form av handel, som förekom i Sverige redan under medeltiden, började som en binäring till jordbruket men blev i vissa fall med tiden en betydelsefull näringsgren. Mest känd är den handel som utgick från Sjuhäradsbygden i Västergötland, men även från övre Dalarna spreds hemslöjdsalster över stora områden. (källa)
  4. Gästrikland är ett landskap i södra Norrland i Mellansverige. Det gränsar i öster mot Bottenhavet, i öster och söder mot Uppland, i söder mot Västmanland, i väster mot Dalarna samt i norr mot Hälsingland. Landskapet har 1 800 kända fornlämningar. (källa)
  5. Det nordsvenska halmtaket förekommer i Värmland, Södra Dalarna, Gästrikland och norra Uppland. Här placeras halmen ovanpå ett lager liggande stänger, "reglarna" och hålls därefter på plats av ett annat lagger liggande stänger, "bindstängerna". Ovanpå dessa placeras ett par tvärstänger, "ryttarna" att hålla stängerna på plats. i gavlarna och ibland i ryttarna tappas uppstående pinnar in, för att hålla bindstängerna på plats. (källa)
  6. Hamra församling, Uppsala stift – en tidigare församling i Uppsala stift i Ljusdals kommun i Gävleborgs län 1931–2002 Hamra kyrka, Dalarna – en kyrkobyggnad i Hamra. (källa)
  7. Hertiginna är titeln för makan till en hertig, eller, historiskt, en regerande hertiginna över ett hertigdöme. Sedan 1980 har svenska prinsessor också formella titlar som hertiginnor över något av Sveriges landskap. För närvarande är Västergötland (kronprinsessan Victoria), Värmland (prins Carl Philip), Gästrikland-Hälsingland (prinsessan Madeleine), Östergötland (prinsessan Estelle), Gotland (prinsessan Leonore) Ångermanland (prins Nicolas), Skåne (prins Oscar), Södermanland (prins Alexander), Dalarna (prins Gabriel) och Blekinge (prinsessan Adrienne) upptagna. Kungen var hertig av Jämtland innan han blev kung. (källa)
  8. Från senare generationer kan nämnas en ifrågasatt men trots avsaknad av bevis trolig ättling, häradshövdingen över Dalarna, riddaren Ingel Jönsson Hjorthorn (död 1477/78), som 1486 med sin hustru Birgitta Sonedotter grundade Gudsberga kloster, ett cisterciensiskt munkkloster i Husby socken i nuvarande Hedemora kommun (Dalarnas län) i Dalarna, vilket kom att bli Sveriges sista munkkloster av Cisterciensorden samt Dalarnas enda kloster. (källa)
  9. ett finare bomullsgarn för "hålens" botten och grövre linnegarn för de markerade ränderna. Hålkruset anses ha uppkommit på 1870-talet ur äldre drällvävnadstekniker, och används för särskilt i dalarna till dräktdelar. Särskilt var det vanligt på kjolar, samt förekom även som mönsterbård bland annat på underkjolar. (källa)
  10. Hån (Malungs socken, Dalarna, 672053-139289), sjö i Malung-Sälens kommun, 60.5863°N 13.8513°Ö / 60.5863. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.