Ekliptika Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ekliptika, varianter, uttal och böjningar av ekliptika

Ekliptika synonym, annat ord för ekliptika, vad betyder ekliptika, förklaring, uttal och böjningar av ekliptika.

Vad betyder och hur uttalas ekliptika

Ekliptika uttalas eklipt|ika [-ip´t-] och är ett substantiv -n.

Ekliptika betyder:

Ordformer av ekliptika

Singular

ekliptika
obestämd grundform
ekliptikas
obestämd genitiv
ekliptikan
bestämd grundform
ekliptikans
bestämd genitiv

Ekliptika är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ekliptika

  1. Zodiakalljuset är ett ljussvagt, ungefär trekantigt vitt sken som verkar sträcka sig frånärheten av solens längs med ekliptikan (zodiaken). (källa)
  2. Med månens noder eller månnoderna avses de två skärningspunkterna mellan månens bana och ekliptikan och dessa benämns. (källa)
  3. Soltid är den tid som ett korrekt uppställt solur visar, men eftersom solens rörelse i ekliptikan inte är likformig blir soltiden något ojämn, jämfört med hur vi i samhället mäter tiden med nya moderna metoder som är mer noggranna än solens gång. Skillnaden ("tidsekvationen") kan uppgå till maximalt ±16 minuter över året, och har därför normalt sett ingen praktisk betydelse för ett solur. (källa)
  4. Årlig aberration, en årlig rörelse av stjärnornas observerade orter omkring de sanna orterna. Vid ekliptikans pol ärörelsen cirkulär, vid lägre latituder är den elliptisk, med allt större excentricitet, och till sist vid ekliptikan är den rätlinjigt oscillerande. Den årliga aberrationen upptäcktes av James Bradley 1727 vid observationer på γ Draconis och förklarades också av honom. (källa)
  5. Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologi och den äldre astronomin en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas banor (ekliptikan) över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, ungefär den 21 mars. (källa)
  6. Himmelsekvatorn och ekliptikan bildar en vinkel (oblikvitet) på 23,5 grader. Punkterna där de skär varandra är vår- och höstdagjämningarna. (källa)
  7. Ekliptikan, d.v.s. den bana som solen skenbart vandrar över stjärnhimlen under året, går traditionellt genom 12 stjärnbilder, som kallas zodiaken eller djurkretsen. Historiskt har detta haft stor betydelse inom astrologin. Det stämmer inte helt med nutida indelning. (källa)
  8. En betraktare på jordens yta ser bara halva himmelssfären i taget – den del som för tillfället befinner sig över horisonten. Solen rör sig under årets lopp längs en storcirkel runt himmelssfären – ekliptikan. (källa)
  9. Ett stjärntecken är en av tolv lika delar av ekliptikan som västerländsk astrologi traditionellt brukar delas in i. Varje stjärntecknen är indelat i 30° vilka tillsammans blir 360°. Stjärntecknen används då man ställer horoskop. Startpunkten för denna indelning brukar utgå från solens position vid vårdagjämningen. Stjärntecknen har främst fått namn efter de stjärnbilder som i antikens Grekland låg inom respektive segment i zodiaken. (källa)
  10. På norra halvklotet når ekliptikan (solens skenbara bana på himlen) sin högsta höjd över horisonten 06:00 stjärntid. Det är i soltid omkring 18:00 vid vårdagjämningen, 12:00 vid sommarsolståndet, 06:00 vid höstdagjämningen och 00:00 vid vintersolståndet. Det innebär att det är lättare att se månen och planeterna under vårkvällar än under höstkvällar, eftersom de under vårkvällarna befinner sig högre över horisonten. På morgnarna är det tvärtom. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.