Epileptikervård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder epileptikervård, varianter, uttal och böjningar av epileptikervård

Epileptikervård synonym, annat ord för epileptikervård, vad betyder epileptikervård, förklaring, uttal och böjningar av epileptikervård.

Vad betyder och hur uttalas epileptikervård

Epileptikervård uttalas epi|lept|ik|er|vård och är ett substantiv -en.

Ordformer av epileptikervård

Singular

epileptikervård
obestämd grundform
epileptikervårds
obestämd genitiv
epileptikervården
bestämd grundform
epileptikervårdens
bestämd genitiv

Epileptikervård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet epileptikervård

  1. Till en början vårdades där även förståndshandikappade, men på 1890-talet, då anstalten övertogs av en förening med stiftarens dotter, Helen Ramsay, som föreståndare, ändrades inriktningen så att man endast tog emot barn med epilepsi. Senare utvidgades anstalten med särskilda arbetshem för vuxna epileptiker av båda könen. Det kvinnliga arbetshemmet öppnades 1914 i en villa i Bankeryd som tillhörde Ramsay och som låg omkring tio kilometer från Vilhelmsro. För män uppfördes 1916 en nybyggnad på Vilhelmsro. Ännu i sena ålderdomen var Ramsay verksam för vidareutveckling av epileptikervården i Sverige. (källa)
  2. Richard Eeg-Olofsson var son till distriktsföreståndaren i Svenska missionsförbundet Olof Olofsson och Jensi Eeg. Han blev student i Göteborg 1917, medicine kandidat i Uppsala 1921 och medicine licentiat i Stockholm 1926. Efter förordnanden i psykiatri, neurologi och medicin, bland annat vid Serafimerlasarettet 1925–1928, var han 1929–1931 föreståndare för Serafimerlasarettets nervpoliklinik. Eeg-Olofsson blev 1930 biträdande läkare och 1936 överläkare vid Svenska diakonisällskapets epileptikervård i Stockholm, var 1930–1935 läkare vid Stockholms barnavårdsnämnds upptagningshem för pojkar, 1933–1934 föreståndare för dess rådgivningsbyrå för svåruppfostrade barn samt läkare vid stadens folkskolors hjälpklasser och var 1933–1940 psykiatrisk rådgivare vid Skarvik-Tallåsens skyddshem för psykiskt defekta kvinnliga skyddshemselever. Från 1933 innehade Eeg-Olofsson läkarpraktik i Stockholm och var från 1942 ordförande i styrelsen för alkoholistanstalten Vårnäshemmet. Han skrev ett antal arbeten i neurologi och psykisk hälsovård. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.