Förpliktelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förpliktelse, varianter, uttal och böjningar av förpliktelse

Förpliktelse synonym, annat ord för förpliktelse, vad betyder förpliktelse, förklaring, uttal och böjningar av förpliktelse.

Synonymer till förpliktelse

Andra språk

Förpliktelse på Engelska

  • obligation, commitment - attend to one', s commitments

Hur används ordet förpliktelse

  1. Gäld är ett juridiskt begrepp som syftar på en förpliktelse att betala en summa pengar. En gäldenär är någon som har en skuld till någon annan. Skulden kan bestå, inte bara i pengar, utan också i annat, till exempel skulden att ge ut en vara som motparten köpt (säljaren vid ett köp är alltså gäldenär på detta sätt). Beroende på om skulden består i pengar eller i en skyldighet att göra något talar man om penninggäldenär (pengar) eller naturagäldenär (göra något). Den gäldenären har en skuld till kallas borgenär. (källa)
  2. Konungaförsäkran, kungaförsäkran, handfästning, valkapitulation, kallades i Sverige fram till 1975 den förpliktelse som kungen hade att avlägga vid sitt trontillträde, att som regent fullgöra de med ämbetet förenade plikterna, och att samtidigt ej heller överskrida desamma. Konungaförsäkran innebar att kungen lovade att till exempel inte starta anfallskrig utan att rådfråga riksdagen och regeringen, och att i övrigt följa grundlagarnas stadgar. Till konungaförsäkran hörde även den mer högtidliga kungaeden. (källa)
  3. Kyrkoplikt var en form av kyrkotukt i Sverige och Finland. Det var namnet på den religiösa seden Skriftermål när den utdömdes av världslig domstol som bestraffning för brott. Begreppet "kyrkoplikt" har alltså inte – som det ofta missuppfattas – något med en påstådd förpliktelse till kyrkogång att göra. Namnet för en sådan är i stället 'kyrkogångsplikt'. (källa)
  4. Till skillnad från Webers deskriptiva analys har man inom politisk filosofi intresserat sig för normativa aspekter av legitimitet – om en statsmakts lagar, institutioner och maktutövande kan vara rättfärdigade i någon mening, trots att den som utsätts för statens maktutövande inte alls håller med om detta. Det centrala för den politiska legitimiteten är begreppet "samtycke" (en. consent) och hur det förhåller sig till medborgarnas eventuella plikt att följa myndigheternas befallningar. Sedan 1600-talet har det funnits stor enighet om att ett uttryckligt samtycke är den primära källan till politisk legitimitet. Politisk legitimitet genererar i sin tur en moralisk plikt att följa lagarna och i förlängningen även de beslut som t.ex. myndigheter och representativa församlingar fattar. Problemet med den moderna staten är förstås vad som händer med dem som inte ger sitt samtycke, och om staten ändå kan ställa rättfärdiga krav på att lagarna efterlevs. Enligt vissa kan autonoma individer inte vara bundna av en förpliktelse att följa befallningar oavsett befallningens innehåll, och därför kan staten aldrig ha legitimitet oavsett om det finns ett uttryckligt samtycke i botten eller inte. Enligt andra är det skillnad på rättfärdigad auktoritet i meningen att ha rätt att inneha ett politiskt ämbete, och legitima beslut. Enligt den här analysen kan även en auktoritet som tillkommit på ett legitimt sätt fatta ett illegitimt beslut. (källa)
  5. Pantbrevet är knutet till fastigheten och kan inte föras över mellan fastigheter. Innehavaren av pantbrevet är den som har säkerheten, men ett krav för att panten ska kunna göras gällande rättsligt krävs dock att innehavaren kan visa att pantbrevet (inteckningen) inte bara är i hans eller hennes besittning utan också att det har skett en så kallad pantförskrivning. En pantförskrivning utgörs av en, regelmässigt, skriftlig handling där det framgår att panten ifråga har ställts som säkerhet för fullgörandet av en förpliktelse, i normalfallet betalning av ett upptaget lån. (källa)
  6. Personuppgifter får bara behandlas om det har ett tydligt redovisat syfte enligt någon av sex rättsliga grunder: samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, uppgift av allmänt intresse eller myndighetsutövning samt grundläggande intresse. I de fall individens samtycke behövs ska samtycket dokumenteras, specificera ett tydligt ändamål, vara frivilligt, tidsbegränsat, lätt att förstå och kunna tas tillbaka. (källa)
  7. Sockenstugor byggdes i Sverige från 1600-talet, men ännu i slutet av 1800-talet saknade många platser en egen sockenstuga. De boende i socknen, prästerna undantagna, hade en förpliktelse att bidra till kostnaderna för underhållet av sockenstugan. (källa)
  8. Verkställighet som avser annan förpliktelse eller säkerhetsåtgärd sker enligt 16 kap utsökningsbalken som avhysning, kvarstad eller annan verkställighet, som sker genom att kronofogdemyndigheten förelägger den som förpliktats att fullgöra vad som åligger honom eller att iaktta förbud. (källa)
  9. Borgensman är en person som går i borgen för en låntagare eller annan som åtagit sig en förpliktelse. I den fortfarande gällande Handelsbalken från 1736 används termen löftesman. (källa)
  10. Fordran är en förpliktelse eller ett rättsligt bindande anspråk från en individuellt bestämd person riktat mot en annan individuellt bestämd person. Fordringsrätten eller obligationsrätten beskriver ett rättsligt förpliktande fordringsförhållande mellan två eller flera personer, en borgenär, även kallad fordringshavare och en gäldenär. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.