Fornsal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fornsal, varianter, uttal och böjningar av fornsal

Fornsal synonym, annat ord för fornsal, vad betyder fornsal, förklaring, uttal och böjningar av fornsal.

Vad betyder och hur uttalas fornsal

Fornsal uttalas forn|sal och är ett substantiv.

Ordformer av fornsal

Singular

fornsal
obestämd grundform
fornsals
obestämd genitiv
fornsalen
bestämd grundform
fornsalens
bestämd genitiv

Plural

fornsalar
obestämd grundform
fornsalars
obestämd genitiv
fornsalarna
bestämd grundform
fornsalarnas
bestämd genitiv

Fornsal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fornsal

  1. Havorringen är en guldhalsring, tillverkad på 100-talet e.Kr, som påträffades av en slump i april 1961 i samband med utgrävningar i fornborgen vid Havor i Hablingbo socken på Gotland. Upphittaren var arkeologen och antikvarien Peter Manneke. Tidigare föreslogs ett västkeltiskt eller sydöstligt ursprung för halsringar av denna typ, men idag räknar man även med att de kan ha tillverkats i Norden. Havorringen placerades omsider i skattkammaren på Gotlands Fornsal och kunde där beskådas av museibesökare och forskare i 25 år innan den stals 1986. Ringen är ett av de mer fantastiska guldfynd som gjorts i Sverige. Ringens guldvärde uppskattas till 300000 kronor men värdet som konstföremål uppgår troligen till tiotals miljoner. Ringen vägde närmare 800 gram. (källa)
  2. Das är endast känd genom efterlämnade signaturer på sina arbeten. Man har på grund av förekomsten av hans verk och stilen på målningarna försökt att lokalisera honom till Rättviks socken. De flesta av han verk är utförda på 1840-talet. Hans målningar är figurrika och till formatet mycket stora utförda på papper eller väv. Han har utfört målningarna med en kraftfull gräll färgskala i tegel, blått, gult och mossgrönt. Han har tolkat om de bibliska motiven och försett dem med en lokal anknytning. Målningen av bibelns Vingården föreställer en kryddgård med dalkarlar i realistiska arbetsmoment och framställningen av Jesus rider in i Jerusalem visar Sions dotter i en gestalt av en vuxen kvinna. För disponent E. J. Ljungberg målade han på väv motiven Golgatavandringen och Betlehem som monterades upp i Bergalid, målningarna monterades senare ner och finns numera på Dala fornsal i Falun. Das är representerad vid Nordiska museet, Zornmuseet, Dala fornsal och några lokal hembygdsföreningar. (källa)
  3. Under stenåldern var Gotland befolkat av säljägare och fiskare. En boplats har varit grottan Stora Förvar på Stora Karlsö där 9200 år gamla lämningar har hittats, en annan Ajvideboplatsen på Ekstakusten innanför Karlsöarna. Stora Bjersmannen, vars skelett förvaras på Fornsalen i Visby, tros vara mellan 9000 och 7000 år gammal. (källa)
  4. Medeltidsveckan hölls första gången 1984 och arrangerades de första åren av Svenska Kyrkans Studieförbund. Det startade som ett kulturprojekt, Medeltidsmänniskans liv och tro, och några av initiativtagarna var Wiveka Schwartz, Kurt Genrup, Marita Jonsson, Synnöve Gahrén och Michael Neumann. Detta kom till stånd då Schwartz året innan hade varit med och arrangerat Franciskanerdagarna då det var 750-årsjubileum av att Franciskanorden kommit till Visby. Detta blev lyckat så Schwartz blev uppmuntrad att söka bidrag om att göra mer medeltidsaktiviteter följande år. I november 1983 skickade hon in en ansökan och blev beviljad 30 000 kr i bidrag. 9 januari 1984 hölls första träffen för temaveckan och fredag 13 januari 13.00 samlades de fem första gången på Schwartz kontor och då fastslogs tidpunkten vecka 32 och hela konceptet om Valdemarståget, Valdemarstavlan och brandskattning. För att sprida kunskapen om medeltiden hos Gotlandsborna innan den första veckan hölls fyra utbildningsdagar, Medeltidsmänniskan i staden i Fornsalen på Gotlands museum, Medeltidsmänniskan i landet i Folkets hus i Hemse, Medeltidsmänniskan i kyrka och kloster i Bunge intill kyrkan samt en dräktdag med specialist Margareta Nockert, för idén var att man skulle sy egna dräkter. (källa)
  5. Runinskrift G 80 är en runsten från Linde kyrka, Linde socken och Fardhems ting på Gotland. Den är nu placerad i Gotlands fornsal. (källa)
  6. Den 26 oktober 1894 begär Halls församling av Biskopsämbetet i Visby att få riva det vid detta tillfälle förfallna kapellet och befrias från allt ansvar och alla omkostnader. Kapellet ansågs varken ha själavårdande eller arkitektoniskt värde. Kunglig Majestätet beslutade den 22 oktober 1897 dock att kapellet inte fick rivas, utan skulle kvarstå som ruin. Murarna lämnades därför intakta, och altartavlan och hamnmästarens trumma lämnades in till Gotlands fornsal. Predikstolen forslades till Halls kyrkas materialbod, och övriga inventarier såldes och kassan överfördes till Halls kyrkokassa. (källa)
  7. Byggnaden inköptes 1993 av staten och disponeras sedan 1988 av Gotlands fornsal. Delar av vindsvåningen inreddes 1987–1988 för museiändamål efter ritningar av Jan Utas. Resterande delar av vindsvåningen inreddes i två etapper 1991 och 1994. Byggnaden är sedan 1935 byggnadsminne. (källa)
  8. Skelettet visade sig placerat i hockerställning. Det dåliga bevarandeförhållandet, och det faktum att man tyckte sig kunna se en benspets på insidan av bäckenbenet, samt en skada på kraniet vilket gjorde graven intressant, ledde till att man valde att ta in skelettet som preparat till Gotlands Fornsal för undersökning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.