Gränsstad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gränsstad, varianter, uttal och böjningar av gränsstad

Gränsstad synonym, annat ord för gränsstad, vad betyder gränsstad, förklaring, uttal och böjningar av gränsstad.

Vad betyder och hur uttalas gränsstad

Gränsstad uttalas gräns|stad och är ett substantiv, böjs som ¹stad.

Ordformer av gränsstad

Singular

gränsstad
obestämd grundform
gränsstads
obestämd genitiv
gränsstaden
bestämd grundform
gränsstadens
bestämd genitiv

Plural

gränsstäder
obestämd grundform
gränsstäders
obestämd genitiv
gränsstäderna
bestämd grundform
gränsstädernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

gränsstan
bestämd grundform
gränsstans
bestämd genitiv

Gränsstad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gränsstad

  1. Romanen utspelar sig i en liten gränsstad i det så kallade "Imperiet". Stadens borgmästare är bokens protagonist, och berättar romanen i första person. Hans fredliga leverne får ett abrupt slut när ett undantagstillstånd deklareras. Imperiets speciella styrkor, den Tredje byrån, anländer till staden. Styrkorna leds av den elaka överste Joll. Syftet är att försvara sig mot barbarerna, som enligt ett rykte förbereder sig för att attackera imperiet. För att undersöka barbarerna genomför Joll och hans män en expedition i barbarernas land. De tillfångatar ett antal barbarer och för dem till staden. De torteras, och några av dem mördas. Därefter ger sig styrkorna tillbaka mot huvudstaden för att förbereda en större kampanj mot barbarerna. (källa)
  2. Burritos är traditionell mat i staden Juárez som ligger i delstaten Chihuahua i norra Mexiko där folk köper dem på restauranger och tusentals stånd i gathörn. I denna gränsstad finns det matställen som har upprättat sina rykten efter att ha serverat burritos i flera årtionden till både frukost, lunch och middag. Vanliga ingredienser är bland annat barbacoa, mole, skivade korvar tillagade i tomat- och chilisås, frijoles refritos (refried beans), ost, deshebrada (strimat, kokt kött av slaksida) och fylld chilipeppar. Den typiska burriton som säljs i Juárez är i allmänhet mindre än varianterna som säljs i USA, och kan vara en variant av den traditionella rätten Taco de Canasta. (källa)
  3. År 462 avträdde romarna officiellt den västra delen av Gallia Narbonensis, Septimania, till den visigotiske kungen Teoderik II, som då hade belägrat Carcasum i nio år. Teoderik fortsatte utbyggnaden av befästningsverken i staden, som nu kallades Carcasona, och den förblev en gränsstad mot norr. Visigoterna kopierade den gallo-romerska arkitekturen, och det är därför endast med svårighet man kan skilja det som byggdes under Teoderiks tid från äldre konstruktioner. Mycket av det som visigoterna uppförde finns ännu kvar. Teoderik ska även ha påbörjat den basilika som numera är helgad åt S:t Nazarius. Tidigt på 500-talet, källor säger 533 eller möjligen kort därefter, blev såväl Carcasona som Agde och Maguelone biskopssäte. Det lär ska ha byggts en visigotisk katedral i Carcasona, men några lämningar av en sådan har man aldrig funnit. Den första biskopen hette Sergius (källbelagd år 589). (källa)
  4. Syenit är en kristallinisk bergart vars huvudsakliga beståndsdelar är ortoklas (fältspat) och hornblände. Namnet kommer från den egyptiska gränsstaden Syene (nuvarande Assuan) där brytning ägde rum redan under antiken. (källa)
  5. Brudparet anlände på nyåret 1870 med Donauångare till gränsstaden Turnu Severin, där Elisabet hälsades med kanonsaluter, leverop och blomsterregn. Trots det välvilliga mottagandet drabbades hon under sina första år av hemlängtan och svårighet att förstå en delvis annorlunda kultur. Det rådde också spända förhållanden både inom landet och till grannländerna. (källa)
  6. Under 1980-talet skrev Vibeke Olsson en romansvit i sex delar, som utspelar sig i det antika Romarriket för omkring sjuttonhundra år sedan. Under seriens gång får vi följa en familj under ungefär sextiofem år. Hedningarnas förgård från 1982 och Kvarnen och korset från 1984 handlar om slavinnan Callistrate, som lever ett mycket hårt liv i 200-talets Rom och inte kan låta bli att lockas av den förbjudna kristendomen. Sabina från 1985 och Sabina och Alexander från 1987 handlar om Callistrates äldsta dotter Sabina, som måste flytta från storstaden Rom till den avlägsna provinsen Germanien (nuvarande södra Tyskland) och leva resten av sitt liv där. Krigarens sköld från 1988 handlar om Sabinas äldste son Callixtus, som liksom så många andra män där i den lilla gränsstaden Mogontiacum (nuvarande Mainz i södra Tyskland) blir soldat. En plats att vila på från 1989 har flera olika huvudpersoner, som alla på olika sätt påverkas av inbördeskriget mellan Constantinus (senare känd som Konstantin den store) och hans rival Maxentius år 312. Vi får möta bland annat Onesimus, Callixtus son, den kristna Primigenia, som var Sabinas styvdotter och Callixtus styvsyster, och den unga adelsdamen Aelia, som faktiskt är kusin till Onesimus. 1998 gavs de fyra första delarna i den här serien ut i en samlingsvolym: Sabinas bok. (Läs mer i artikeln Romansvit om Romarriket). (källa)
  7. Kort därefter påträffades Hanns Martin Schleyers döda kropp i en övergiven bil i den franska gränsstaden Mulhouse (tyska Mühlhausen). I flera filmupptagningar hade han vädjat direkt till regeringen om att slippa bli offrad. Den före detta RAF-medlemmen Peter-Jürgen Boock pekade 2007 ut Rolf Heißler och Stefan Wisniewski som Schleyers mördare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.