Hamnbassäng Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hamnbassäng, varianter, uttal och böjningar av hamnbassäng

Hamnbassäng synonym, annat ord för hamnbassäng, vad betyder hamnbassäng, förklaring, uttal och böjningar av hamnbassäng.

Vad betyder och hur uttalas hamnbassäng

Hamnbassäng uttalas hamn|bass|äng och är ett substantiv.

Ordformer av hamnbassäng

Singular

hamnbassäng
obestämd grundform
hamnbassängs
obestämd genitiv
hamnbassängen
bestämd grundform
hamnbassängens
bestämd genitiv

Plural

hamnbassänger
obestämd grundform
hamnbassängers
obestämd genitiv
hamnbassängerna
bestämd grundform
hamnbassängernas
bestämd genitiv

Hamnbassäng är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hamnbassäng

  1. I Visby låg AB Sjölinjers kontor på Holmen, först mot den inre hamnbassängen med det ålderdomliga namnet Katträngen. Sedan flyttades kontoret till Holmens utsida mot den yttre hamnbassängen där det på den tiden fanns en stor lyftkran på räls, järnvägsspår samt mindre sjögång vid hårda sydvästliga vindar. Stora kranen, mobilkran och gaffeltruckar användes för lastning och lossning. Besättningen på varje fartyg bestod oftast av fyra till fem personer, skeppare, styrman, matros, maskinist och/eller kockjungman. Kontoristerna svarade för bokföring som levererades månadvis till auktoriserad revisor. Arbetsuppgifterna bestod av fakturering, kassa, telefon med kunder och beställningar av lyftkran, järnväg och mycket annat som exempelvis mottagande och utlämning av gods. (källa)
  2. År 1925 övertogs Frihamnens drift i Stockholm av ett nytt bolag AB Stockholms Frihamn med staden som ägare och 1926 var hela anläggningen klar. Hamnanläggningarna fick betongkajer med spårbundna kranar och 10 meters djup i hamnbassängerna. På området uppfördes flera stora magasinsbyggnader. Magasin 1, 2 och 3 byggdes 1918-1926 och är ritade av Åke Tengelin. Konstruktionen var av armerad betong och i tre till sex plan. Magasin 1 utfördes med rödfärgade putsfasader och Magasin 2 och 3 i rött tegel. Anläggningen fick även en egen bangård och industrispår med anknytning till Värtabanan. I övrigt fanns inom hamnen lokaler för hamnförvaltningen, tullförvaltning och tulltaxering samt post-, telegraf och järnvägsexpeditioner. (källa)
  3. 1535 gavs ett kronohemman på Öja till Anders Bertilsson och hans arvingar mot att han verkade som lots i farleden också utprickade farlederna. Lotsbostället låg då på öns norra del men 1778 bodde 14 lotsar och lotsdrängar vardera vid norra udden och Storhamn. Omkring 1840 började lotsarna i norr flytta från norra udden till Storhamn och från 1910 fanns inget kvar av bebyggelsen på norra udden. Naturliga hamnbassänger finns på både östra och västra sidan, däremellan löper en sänka på vars sidor bebyggelsen ligger grupperad. Här finns äldre knuttimrade stugor och en mångfald av bryggor, uthus och bodar. Söder om bykärnan finns modernare bostäder. Ett enkelt träkapell som är skänkt av Helge Ax:son Johnson 1939 står norr om byn. (källa)
  4. Absorbenter är polypropylenbaserade eller diatomitbaserade material som suger åt sig olja och andra kemikalier. Sorbenterna tillverkas i form av ark, rullar, ormar och kuddar eller granulat. De används runt maskinfundament och vid olyckstillbud då en vätska spillts ut. Polypropensorbenterna är mycket effektiva och suger åt sig flera gånger sin egen vikt, på grund av en adsorptionsprocess där vätskemolekylerna transporteras på sorbentens fiber istället för i den. Andra exempel på sorbenter är länsor, långsmala ormar man placerar i vattendrag, till exempel hamnbassänger vid oljespill. Länsan, vilken är monovalent, suger då åt sig oljan men inte vattnet. När den är mättad kan man sedan helt enkelt lyfta oljan ur vattnet. Använda absorbenter skickas för destruering. (källa)
  5. Norr därom ligger stadsdelen Fort, med bland annat justitiepalatset, universitetsbiblioteket, regeringspalatset, stadshuset (med ett stort bibliotek), det gamla myntverket och tullhuset. Stadsdelen begränsas i väster av en vacker esplanad (med drottning Viktorias storartade, av fursten av Baroda bekostade marmorstaty), som skiljer Fort från den gamla Svarta staden (de fattigare stadsdelarna) i norr. Nordöst om denna och förr skild därifrån genom Great Indian Peninsular-järnvägen ligger stadsdelen Mazagaon med storartade hamnbassänger, och norr om denna ligger Victoria Gardens, med museum samt botanisk och zoologisk trädgård. Sin egenskap av fästning har staden för länge sedan förlorat, av de gamla befästningarna kvarstår kastellet och Fort George (byggt 1769) i stadsdelen Fort samt forten Mahim och Siwa vid öns norra ända. På öar i hamnen liksom på kusten ligger några fort. (källa)
  6. För att snabba på byggandet undertecknade den polska regeringen i november 1924 ett kontrakt med fransk-polska konsortiet för hamnbygget i Gdynia, som vid slutet av 1925 hade byggt en liten sju meter djup hamn, den södra kajen, en del av den norra kajen och en järnväg, samt beställt utrustning för omlastningar. Arbetena gick dock långsammare än förväntat. Arbetstakten ökade först efter maj 1926 på grund av en ökning i Polens exporter till sjöss, ekonomiskt välstånd, det tysk-polska handelskriget som förlade det mesta av Polens utrikeshandel till havet, samt tack vare den polske industri- och handelsministern Eugeniusz Kwiatkowskis personliga engagemang. Till slutet av 1930 hade hamnbassänger, bryggor, vågbrytare och många industriella anläggningar (såsom depåer, omlastningsutrustning och en risförädlingsfabrik) byggts eller påbörjats. (källa)
  7. Bassäng (inomhusbassäng) (franska bassin, bäcken, ytterst av latin eller bacca, vattenfat) eller pool är en större, öppen vattenbehållare, till exempel i form av en simbassäng eller hamnbassäng. Swimmingpool syftar vanligtvis på en privatägd pool. (källa)
  8. Jollarna seglar oftast på området mellan Östra Hamnen och Tulludden. 29er och 49er seglar brukar segla GP-likt framför Casinostranden. Det har även förekommit uppvisningstävlingar i östra hamnens hamnbassäng mellan 49er och F-18 katamaran. (källa)
  9. Under 1970-talet och 1980-talet hamnade svensk industri i kris. Låglöneländer utgjorde en svår konkurrens och i många fall fick staten gå in och ge stöd för att hindra massarbetslöshet. Bland de mer kända kriserna är varvskrisen. När staten hjälpte Volvo att starta Volvo Uddevallaverken, som stöd till den tidigare varvsorten Uddevalla, krävde Saab en liknande behandling. Valet föll då på Malmö där Kockums varv lagts ner tidigare. Saab fick köpa mark och lokaler för en symbolisk summa och fick dessutom stödpengar för att bygga om en tidigare varvshall till en ultramodern bilfabrik som precis som Uddevallaverken skulle bygga bilar enligt lagprincipen (teamprincipen) istället för löpande band-principen. Projektering av fabriken påbörjades under 1986 och innefattade ombyggnad av gamla hall 7, utfyllnad av en hamnbassäng (för uppställning av färdiga bilar) samt tillbyggnader av den befintliga hallen. (källa)
  10. Badholmen är en holme belägen i Oskarshamns inre hamnbassäng. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.