Industribrandkår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder industribrandkår, varianter, uttal och böjningar av industribrandkår

Industribrandkår synonym, annat ord för industribrandkår, vad betyder industribrandkår, förklaring, uttal och böjningar av industribrandkår.

Vad betyder och hur uttalas industribrandkår

Industribrandkår uttalas industri|brand|kår och är ett substantiv.

Ordformer av industribrandkår

Singular

industribrandkår
obestämd grundform
industribrandkårs
obestämd genitiv
industribrandkåren
bestämd grundform
industribrandkårens
bestämd genitiv

Plural

industribrandkårer
obestämd grundform
industribrandkårers
obestämd genitiv
industribrandkårerna
bestämd grundform
industribrandkårernas
bestämd genitiv

Industribrandkår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet industribrandkår

  1. 17 december 1940 inträffade den allvarligaste olyckan i företagets historia, och tillika en av de värsta industribranderna i Sveriges historia. Den började med en brand i trotylgjuteriet, som var inrymt i en äldre träbyggnad. Företagets egen industribrandkår tillkallades, men branden följdes av våldsamma explosioner som bland annat bestod av granater som successivt exploderade. De flesta som befann sig på och nära området flydde, men elva personer omkom, huvudsakligen personal i den egna industribrandkåren. Olyckan orsakade enorm förstörelse på fabriksområdet. Återuppbyggnaden skedde efter säkerhetsprinciper som innebar att byggnaderna på området spreds ut betydligt mer. På grund av sprängämnes- och ammunitionstillverkningens stora betydelse forcerades arbetet och inleddes redan under den hårda vintern 1940-1941. I september 1941 var produktionen uppe på samma nivå som före olyckan. (källa)
  2. Det finländska brandförsvaret - Räddningsväsendet - är indelat i 22 räddningsområden som täcker hela landets yta förutom Åland som har egen lagstiftning. I varje område finns ett räddningsverk som har ordinarie räddningspersonal samt avtalsbrandkårer (frivilliga- eller industribrandkårer) som tecknat avtal med områdets räddningsverk. Räddningsområdena sysselsätter ungefär 5000 personer i huvudsyssla samt 14 300 i bitjänst samt frivillig personal. År 2006 fanns det 635 frivilliga brandkårer och 135 industribrandkårer. Enligt räddningslagen är andra myndigheter och organisationen skyldiga att samarbeta. (källa)
  3. Finland är indelat i 22 räddningsområden som täcker hela landets yta förutom Åland som har egen lagstiftning. I varje område finns ett räddningsverk som har ordinarie räddningspersonal samt avtalsbrandkårer (frivilliga- eller industribrandkårer) som tecknat avtal med områdets räddningsverk. Överordnad statlig myndighet är Inrikesministeriets räddningsavdelning. (källa)
  4. Feuerwehren var samlingsnamnet för de brandkårer som inte tillhörde brandförsvarspolisen, dvs. inte var yrkesbrandkårer. Dit hörde de frivilliga brandkårerna som hade huvudansvaret för brandförsvaret, i förekommande fall tillsammans med brandvärn (Pflichtfeuerwehr) och industribrandkårer (Werkfeuerwehr). (källa)
  5. Frivilliga brandkårer, brandvärn och industribrandkårer var Hilfspolizei, underställda OrPo. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.