Lagstifta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagstifta, varianter, uttal och böjningar av lagstifta

Lagstifta synonym, annat ord för lagstifta, vad betyder lagstifta, förklaring, uttal och böjningar av lagstifta.

Synonym till lagstifta

Vad betyder och hur uttalas lagstifta

Lagstifta uttalas lag|stifta och är ett verb -de.

Ordformer av lagstifta

Aktiv

lagstifta
infinitiv
lagstiftar
presens
lagstiftade
preteritum
lagstiftat
supinum
lagstiftande
presens particip
lagstifta
imperativ

Passiv

lagstiftas
infinitiv
lagstiftas
presens
lagstiftades
preteritum
lagstiftats
supinum

Perfekt particip

lagstiftad en
~ + subst.
lagstiftat ett
~ + subst.
lagstiftade den/det/de
~ + subst.

Lagstifta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Lagstifta på Engelska

  • legislate

Hur används ordet lagstifta

  1. Kongress – en beslutande församling inom en suverän statsbildning, se Lagstiftande församling. (källa)
  2. Deputerad (på spanska diputado (mask.)/ diputada (fem.)) är en person som ingår i en deputeradekammare, nationalförsamling, lagstiftande församling eller representanthus och, i allmänhet, i ett parlament. I länder med tvåkammarsystem ingår de vanligtvis i underhuset, medan överhuset består av senatorer. (källa)
  3. Enkammarsystem eller unikameralism är en lagstiftande församling som består av en kammare med ledamöter. Enkammarsystem är den vanligaste typen av lagstiftande församling, och används i cirka tre femtedelar av världens länder. En lagstiftande församling med ledamöter som sammanträder i ett överhus och ett underhus är exempel på ett tvåkammarsystem. En lagstiftande församling som utgör parlament och som tillämpar ett enkammarsystem kan även kallas enkammarparlament. (källa)
  4. Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin), även känt som Ekofinrådet och formellt rådet (ekonomiska och finansiella frågor), är en av konstellationerna inom Europeiska unionens råd med ansvar för att lagstifta och fatta andra beslut som rör unionens finans- och budgetpolitik. Det sammanträder i regel en gång i månaden och består vanligtvis av medlemsstaternas ekonomi- eller finansministrar. Europeiska kommissionen företräds av olika kommissionsledamöter beroende på vilken sakfråga som diskuteras. (källa)
  5. Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad, ett resultat av kollektivavtal eller vara fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare, och kan resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även om själva semesterresan många åker på under till exempel sommaren eller skolornas sportlov. (källa)
  6. Sverige var 1879 först i världen med att lagstifta om införandet av normaltid. (källa)
  7. Stortinget – den lagstiftande församlingen i Norge 1814– Lagting (Stortinget) – ena av två kamrar som det norska Stortinget –2009. (källa)
  8. Första franska republikens Konsulatet: tribunatet och lagstiftande kåren (1799-1804). (källa)
  9. Berlins representanthus (även benämnt deputeradekammare, tyska: Abgeordnetenhaus von Berlin) är det tyska förbundslandet Berlins parlament och lagstiftande församling. Dess mötesplats är sedan 1993 Preussens lantdagshus (Preußischer Landtag) på Niederkirchnerstrasse i centrala Berlin. (källa)
  10. England och Wales har ett gemensamt lagsystem, medan de andra två riksdelar av historiska skäl är separata i detta avseende. Storbritanniens parlament har överlåtit viss lagstiftningsmakt till lagstiftande församlingar i Wales, Skottland och Nordirland, riksdelen England har dock ingen separat lagstiftande församling. De lagstiftande församlingarna i Nordirland, Skottland och Wales väljer i sin tur verkställande organ som leds av en försteminister (t.ex. Skottlands försteminister) som formellt tillsätts av den brittiska monarken. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.