Landskapsmålning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landskapsmålning, varianter, uttal och böjningar av landskapsmålning

Landskapsmålning synonym, annat ord för landskapsmålning, vad betyder landskapsmålning, förklaring, uttal och böjningar av landskapsmålning.

Vad betyder och hur uttalas landskapsmålning

Landskapsmålning uttalas land|skaps|mål|ning och är ett substantiv.

Ordformer av landskapsmålning

Singular

landskapsmålning
obestämd grundform
landskapsmålnings
obestämd genitiv
landskapsmålningen
bestämd grundform
landskapsmålningens
bestämd genitiv

Plural

landskapsmålningar
obestämd grundform
landskapsmålningars
obestämd genitiv
landskapsmålningarna
bestämd grundform
landskapsmålningarnas
bestämd genitiv

Landskapsmålning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landskapsmålning

  1. Fahlcrantz fick handledning av Deprez och Elias Martin och mot sekelskiftet 1800 fick han framför allt undervisning i landskapsmålning av Louis Belanger, som hade kommit från Frankrike 1798. Han tog livliga intryck av Belanger. Först väckte han uppmärksamhet med den stora duken Utsikt över Stockholm från Djurgården, som finns på Nationalmuseum i Stockholm. Sedan fick han en mängd beställningar och målade veduter, vyer, som komponerade landskap med berg, vattenfall och skogar, ofta i stämningsfull morgon- eller kvällsbelysning. Fahlcrantz blev den mest typiske romantikern i svenskt måleri. Mest lade han an på färgen med en helhetsverkan i guldbruna toner, under senare åren ofta i en violettblå kolorit. Fahlcrantz kost beundrades mycket av hans samtid, och han fick flera efterbildare. Han tog även intryck av Elias Martins landskapsstil, som efter studieresor i England återvänt till Sverige. För att klara sin ekonomi undervisade Carl Johan Fahlcrantz andra i ritning och han sålde sina tavlor till underpris för att få pengar till sitt uppehälle. (källa)
  2. Jettes konst består av porträtt, figur och landskapsmålningar ofta med romantiska dimmor och dunkelt månsken. (källa)
  3. Orrspel är en målning från 1675 av den svenske konstnären David Klöcker Ehrenstrahl. Den föreställer ett mellansvenskt landskap under ett pågående orrspel. I en riskoja till höger i bild sitter en man gömd och iakttar fåglarna. Enligt Nationalmuseums beskrivning är det den första kända landskapsmålningen "där en svensk konstnär skildrat sin upplevelse av den svenska naturen". Den är ett motstycke till Ehrenstrahls målning Tjäderlek. (källa)
  4. Samtidigt började på 1880-talet en riktning inom konsten försökte låta färg och innehåll i målningarna få ett symboliskt innehåll. Man drog sig från det då populära landskapsmålningarna och återknöt till äldre tiders allegoriska måleri. Företrädare för den tidiga symbolismen var bland andra Gustave Moreau och Arnold Böcklin. Hos Paul Gauguin fick symbolismen i stället en exoticerande prägel. Runt Odilon Redon bildades på 1890-talet en skola som brukade religiösa symboler på ett teckenartat sätt i sin konst. Hos konstnärer som James Ensor och Max Klinger gavs konsten litterära och personliga anspelningar. (källa)
  5. Hjalmar Munsterhjelm studerade från 1860 i Düsseldorf för Werner Holmberg, Hans Gude och Oswald Achenbach, från 1866 i Karlsruhe, även där för Gude, och återvände 1870 till Finland, där han blev allmänt hyllad. Flera av hans tavlor köptes på utställningar i utlandet och han tilldelades flera gånger statens pris i landskapsmålning. Han blev 1874 ledamot av Ryska konstakademien i Sankt Petersburg, 1897 av Konstakademien i Sverige och 1901 hedersledamot av Konstnärsgillet i Finland. (källa)
  6. Giorgiones familj i Palazzo Giovanelli, Venedig, med konstnärens främsta landskapsmålning. (källa)
  7. Från 1810 kallades akademien inte längre Målare- och Bildhuggareakademien utan Fria Konsters Akademi. Det gamla namnet hade inte varit adekvat på länge, egentligen inte sedan akademien fick sina statuter av Gustav III 1773. Det var då som Kungl. Målare- och Bildhuggareakademiens byggnadsskola inrättades. För övrigt hade ju arkitekter invalts i akademien från början. Alfred Bergström var 1898–1901 extra lärare i landskapsmålning vid Konstakademien i Stockholm. År 1900 blev han ledamot av Konstakademien. Han var professor i landskapsmåleri på Konstakademien i Stockholm 1910–1930. Bergström var också ordförande i Svenska konstnärernas förening 1911–1913. (källa)
  8. Inne i kapellet finns en ljus kupol med runt glasfönster i åtta delar, genom vilken indirekt ljus strömmar in. Det kupolformade taket bärs upp av åtta kolonner i dorisk ordning och det inre formspråket är helt skilt från det yttre. Fasta bänkar saknas och har ersatts av lätta stolar i gustaviansk stil, ritade av Asplund. Det finns också ett altare. Den ursprungliga altarmålningen, utförd av Gunnar Torhamn, är stulen och har ersatts av en landskapsmålning målad av Peter Frie. (källa)
  9. Romdahl etablerade sig snabbt som en av de mer betydande kulturpersonligheterna i staden, och han hade även god kontakt med konstsamlaren Conrad Pineus. Han hade även kontakter med Anders Zorn, Carl Larsson och Edvard Munch varför dessa är rikt företrädda på konstmuseet och han är själv representerad vid Göteborgs konstmuseum med en landskapsmålning. (källa)
  10. Han har målat ett stort antal landskap från både Finland och Sverige. Även fjällmotiv från Norge och marinmålningar. 1877 erhöll han finska statens stora pris för landskapsmålning. Han representerade friluftsrealism med vyer av skog, skördefolk, men skildringar av bohuslänskt kustlandskap var hans främsta motiv under senare år. Han har även skildrat finska motiv. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.