Livsglädje Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder livsglädje, varianter, uttal och böjningar av livsglädje

Livsglädje synonym, annat ord för livsglädje, vad betyder livsglädje, förklaring, uttal och böjningar av livsglädje.

Synonym till livsglädje

Hur används ordet livsglädje

  1. Därefter blev frasen ett brett använt modeord för en livsstil, och utvecklades nästan till en sekulär religion. Boken var en viktig inspiration för Vincent van Gogh, och kom att inspirera fauvisterna i Frankrike (Matisse, André Derain, Raoul Dufy, Othon Friesz, Georges Rouault och Maurice de Vlaminck) vars måleri enligt uttalanden från Matisse söker uttrycka livsglädje, harmoni, vila och behag. I Tyskland och Skandinavien fanns motsvarigheten främst i expressionismen och i den bredare livsreformrörelsen som var kritisk till industrialisering, urbanisering och materialism. Den förespråkade i stället enkel livsstil, "tillbaka till naturen", ekologisk hållning, naturenlig odling, hälsokost, naturläkemedel, friluftsliv, vandring, dräktreform, nakenkultur, sexuell frigörelse och sociala och andliga reformer. Man var starkt avståndstagande till alkohol, tobak och andra droger och kritisk mot en äldre – inte minst kyrklig – konservatism. Mot detta ställdes livsglädje. (källa)
  2. Livsglädje: 7 vägar till inre harmoni/ UllaBritt Berglund, 2004. (källa)
  3. Den allvarlige markgreven drog sig tillbaka på Himmelkrons slott i Himmelkron, ett tidigare kloster vars historia tilltalade hans fromma personlighet. Slottet i Bayreuth kom till följd av hans spariver att närmast förfalla. Till detta allvarsamma hov förde hans son, arvfursten Fredrik av Brandenburg-Bayreuth, sin maka prinsessan Wilhelmine av Preussen i januari 1732. Parets ungdomliga livsglädje förenade sig endast svårligen med det asketiska hovlivet i Bayreuth och snart uppstod spänningar mellan den gamle markgreven och arvfursteparet. Han klandrade Wilhelmine för avsaknaden av en manlig arvinge efter arvfursteparets dotter Elisabet Fredrika Sofias födsel i augusti 1732, och lät genom kammarherren von Voit meddela att han skulle leva tillräckligt länge till av ren trotsighet för att irritera henne. (källa)
  4. Golden retrieverns temperament beskrivs i standarden som "snällt, vänligt och självsäkert". Den är inte en enmanshund utan ska vara lika älskvärd mot främlingar som mot dem den känner väl. Dess tillit och milda läggning gör den till en dålig vakthund. En golden retriever ska inte vara överdrivet blyg eller nervös. Den typiska golden retrievern ska vara lugn, intelligent och foglig, med en exceptionell vilja att behaga sin förare (will to please). Golden retrievern ska kombinera livsglädje med tålamodet som är nödvändigt för att sitta tyst i flera timmar i ett jaktgömsle i väntan på fåglarna. Den avlades efter sitt mjuka bett som inte skadar det skjutna viltet. Golden retriever skall älska att arbeta, både på land och i vatten samt ha en god förmåga att fokusera på en given uppgift. (källa)
  5. Wagners dramatiska förebild till Das Liebesverbot var Shakespeares komedi Lika för lika, som i sin tur var baserad på en italiensk berättelse som Giovanni Battista Giraldi första gången 1565 lät publicera i Gli eccatommiti. Men hos Wagner handlar det till skillnad från föregångarnas intentioner inte bara om att återställa rättvisan, utan om att främja den fria, öppna sinnlighetens seger över det puritanska hyckleriet. En motbild till Medelhavets livsglädje är den tyske kälkborgaren, som avporträtteras i ståthållaren Friedrichs rollgestalt. Fördömandet av tyranni, censur, dubbelmoral och översitteri gör sig gällande trots intrigerna och karnevalsmaskerna. Ledmotivet för hela verket är den förbjudna kärleken. Wagner använder sig i Das Liebesverbot av samma dramaturgi som i Die Feen. Han koncipierade det dramaturgiska motivet med den förbjudna kärleken som ett instrumentalt erinringsmotiv, som han sedan konsekvent kopplade till rollgestalten Friedrich. (källa)
  6. I dikten lyfter han fram "Ariens land" som ett ideal, där nakenhet och livsglädje är självklarheter. (källa)
  7. Skogen susar är en novellsamling från 1904 av den svenske författaren Verner von Heidenstam. Novellerna behandlar bland annat diktarens utsatthet i en berättelse om Lasse Lucidor, den rousseauanska filosofins villfarelser och problemet med en modernitet som bygger på materialism. Heidenstam har här definitivt lämnat det idéprogram som präglade hans tidiga verk, som hyllade naturfolk och otyglad livsglädje. (källa)
  8. Livsglädje (uppsatt 1961), brons, St:a Annas gränd, Åhus. (källa)
  9. Offret: Offrets hållning är "Stackars mig!" Offret känner sig utsatt, förtryckt, hjälplös, hopplös, maktlös, skamsen och verkar oförmögen att fatta beslut, lösa problem, känna livsglädje eller nå insikt. Om Offret inte är anklagat kommer det leta efter en Anklagare samt en Räddare som inte bara kommer agera hjälte utan även hålla kvar Offrets negativa känslor. (källa)
  10. Livsrikedom - livsglädje (1933). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.