Ljud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljud, varianter, uttal och böjningar av ljud

Ljud synonym, annat ord för ljud, vad betyder ljud, förklaring, uttal och böjningar av ljud.

Synonym till ljud

Vad betyder och hur uttalas ljud

Ljud uttalas ljud och är ett substantiv -et; pl. ljud.

Ordformer av ljud

Singular

ljud
obestämd grundform
ljuds
obestämd genitiv
ljudet
bestämd grundform
ljudets
bestämd genitiv

Plural

ljud
obestämd grundform
ljuds
obestämd genitiv
ljuden
bestämd grundform
ljudens
bestämd genitiv

Ljud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ljud på Engelska

  • sound - the sound of the street

Hur används ordet ljud

  1. Årets Redigerare: BJÖRN ERIKSSON för HelikopterrånetMotivering: Med en genomtänkt och väl genomförd spänningsdramaturgi, ett suggestivt och engagerande formspråk och en fenomenal känsla för stämningar satte han en magnifik ton i både klippning och ljud. Han har genom ett lika stilsäkert som känsligt berättande, skapat ett mästerverk inom genren. (källa)
  2. Vapnens ljud har gjorts om. Ljudavdelningen slog sig ihop med Pinewood Studios där flera tiotal mikrofoner sattes upp för att realistiskt fånga ljuden av skott i stadsmiljö. Pressbild. (källa)
  3. Lotta Fahlén är artist och producent bosatt i Malmö. Utöver sitt soloprojekt Loljud komponerar hon tillsammans med andra artister och för scenkonstföreställningar. Lotta har turnerat som Maxida Märaks livemusiker och varit förband åt bland annat Titiyo, Jenny Hval och U.S. Girls. Som en av grundarna bakom det feministiska nätverket Synth Babes, samt handledare i Vem Kan Bli Producent Malmö, engagerar hon sig dessutom löpande för att inspirera och utbilda kvinnor och transpersoner inom musikproduktion och för att skapa en större representation i branschen. (källa)
  4. Fågelläte är samlingsnamnet på alla de ljud som fåglar kan åstadkomma. Främst avser man de ljud som skapas med strupen, men fåglar åstadkommer även andra mekaniska läten med exempelvis näbben och vingarna. Exempelvis fungerar hackspettars rytmiska trummande som revirhävdande och enkelbeckasinen åstadkommer ett vinande läte med hjälp av sina vingar när den störtdyker vid spelflykt. (källa)
  5. I grekiska används gamma förutom till g-ljudet även för att beteckna ng-ljud (angma) framför vissa andra bokstäver: "γγ" uttalas /ŋg/ och "γκ" uttalas /ŋk/. (källa)
  6. Honor blir könsmogna när de är 7 eller 8 år gamla och när de är 2,6 till 3 meter långa. För hanar infaller könsmognaden först efter 15 till 18 år vid en längd omkring 4 meter. Vid denna tidpunkt får hanen en oformlig utväxt vid spetsen av övre käken. Med knölens hjälp framkallas ett surrande ljud men den grundläggande funktionen är inte helt utredd. Efter parningen, vilket oftast inträffar i december och januari, vilar de befruktade äggen några månader i honans kropp. Vid slutet av den torra perioden i mars eller april läggs 35 till 60 ägg i ett gömställe. Modern bevakar sedan äggen som kläcks efter tidigast 60 dagar. Honan och ungarna stannar i boet tills gömstället översvämmas under regntiden. (källa)
  7. Namnet kommer från en av de större arterna, den asiatiska tokaygeckon (Gekko gecko), vilken som revirrop upprepar ett ljud som låter som geh-kåååå, geh-kåååå, geh-kååå, cirka tre gånger med jämna mellanrum. Ett bett av en tokaygecko är mycket kraftigt och smärtsamt, och det är svårt att få en tokaygecko att släppa taget. På grund av käkmusklernas starka sammandragning sänks ofta ögonen in i huvudet i samband med bettet. Det finns två sätt att få en tokaygecko att släppa taget med sina käkar: att häva upp den, eller hålla kroppsdelen med tokaygeckon under vatten. De flesta andra arterna är ofarliga för människor. En tokaygecko behöver inte särskilt stort utrymme om man har den som husdjur. Den äter gärna stora insekter och musungar. (källa)
  8. Geigermätare är ett instrument som kan mäta radioaktivitet. Huvudkomponenten i geigermätaren är Geiger-Müllerröret. Det är vanligt att mätarna har både högtalare och sifferdisplayer för att indikera strålningsnivån och att det även finns möjlighet att stänga av ljudet. När en radioaktiv partikel träffar Geiger-Müllerröret ger mätaren ifrån sig ett knäppande ljud och ju starkare strålningen är desto intensivare blir ljudet. Vid mycket stark strålning övergår knäpparna till ett ihållande knatter. Med hjälp av knattret går det att på ett ungefär bedöma hur hög radioaktiviteten är där man befinner sig, eller hur radioaktivt ett ämne är. (källa)
  9. Genius (eller genie, plural genier, uttalas med mjukt 'j', till skillnad från geni/genier, som uttalas med sch-ljud, är i den romerska religionen namnet på den personliga skyddsande som varje man ansågs ha och som följde honom från födelsen till döden. Det var ett väsen av gudomlig natur, men oskiljaktigt förbundet med individen. På samma sätt hade varje kvinna sin juno (ej att förväxlas med gudinnan Juno). Särskilt på födelsedagen, men även vid andra högtidliga tillfällen, offrade man åt sin genius och gjorde sig, honom till ära, en glad dag. Genien uppfattades i folktron egentligen som en god ande, men framställdes av filosoferna ibland som en ond. (källa)
  10. 20 Hz–16 kHz (ungefär) – normalt hörselomfång hos en vuxen människa (många barn och djur kan höra ljud med frekvenser utanför detta område) (akustisk svängning). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.