Centrum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder centrum, varianter, uttal och böjningar av centrum

Centrum synonym, annat ord för centrum, vad betyder centrum, förklaring, uttal och böjningar av centrum.

Synonymer till centrum

Vad betyder och hur uttalas centrum

Centrum uttalas centr|um och är ett substantiv -et; pl. centrum el. centra, best. pl. -en el. centra.

Centrum betyder:

Ordformer av centrum

Singular

centrum
obestämd grundform
centrums
obestämd genitiv
centrumet
bestämd grundform
centrumets
bestämd genitiv

Plural

centrum
obestämd grundform
centrums
obestämd genitiv
centrumen
bestämd grundform
centrumens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

centra
obestämd grundform
centras
obestämd genitiv
centra
bestämd grundform
centras
bestämd genitiv

Centrum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Centrum på Engelska

  • centre, (center - US) midpoint, storm centre, business (shopping) centre, be the centre of attention, central Stockholm

Hur används ordet centrum

  1. Under tisdagen röstar EU-parlamentets ledamöter om det omdiskuterade upphovsdirektivet. I centrum av direktivet står frågan: Är det upphovsrätten som ska skyddas – eller är det friheten på internet som ska värnas. (källa)
  2. En galax (galaktisk) (från grekiskans γαλαξίας κύκλος, galaxías kýklos – "mjölkringen", avseende Vintergatan), är en stor samling av materia i universum, som stjärnor, gas, rymdstoft och förmodad mörk materia sammanbunden genom gravitation. De större galaxerna har cirka 1011 solmassor stjärnor, mellan en och tio miljarder solmassor interstellär gas och 1012 solmassor mörk materia. Många galaxer, kanske de flesta, inkluderar även supermassiva kompakta objekt, sannolikt svarta hål i centrum. Några av dessa kompakta objekt uppträder som aktiva galaxkärnor. (källa)
  3. Vid 1400-talets slut var Stockholms stads gator stenlagda med ränndalar. Under 1700-talet indelade man ibland gatan i rutmönster ej större än 3 till 4 alnar (180–240 centimeter). Rutindelningen syftade till att stabilisera gatstenen. Rutindelningen användes även dekorativt. Norrbron fick Stockholms första trottoar av huggna stenar 1809, trottoarens höjd var 35 centimeter från gatan. Klagomålen på gatorna var dock många. Överståthållaren klagade i sin ämbetsberättelse 1827–1932 på att gatorna är illa lagda med ojämn sten, saknar trottoarer och på många ställen saknas rännstenar, varför de är svåra att renhålla, obekväma för åkande och särskilt för gående personer. År 1837 kom gatuläggare från Berlin som lärde de svenska stenhuggarna bli skickligare på sitt jobb. I början av 1900-talet användes oftast det som kom att kallas "fältsten" (kullersten), på 1920-talet började man använda "smågatsten" (se bilden till höger). Lokalt i och kring stenbrotten i Bohuslän, som stod för en stor del av produktionen av granit till gator, vägar och hus, kallas smågatstenen för knott. Från 1920- till 1950-talet pågick stora stenläggningsarbeten på Sveriges riksvägar. Gatsten av granit var vid den här tiden billigare och mer lättåtkomligt än asfalt, och depressionsåren ledde till att många vägar stenbelades då det sysselsatte svensk stenhuggningsindustri och stenläggare. Det var ett tungt jobb, en kvadratmeter gatsten väger drygt 200 kilogram (genomsnittsstenen är en kubikdecimeter stor och kubformad) vilka sattes ut för hand. År 1953 var exempelvis hela dåvarande Riksväg 2 belagd med gatsten. I mitten av vägen lades ett lager kol som mittlinje vilket gav vägarna ett karaktäristiskt "ormskinnsmönster". Efterkrigstidens höjda kostnader för arbetskraft, asfaltens positiva egenskaper, bland annat ansågs den betydligt regnsäkrare (inte hal som gatsten) ledde till att de gatstensbelagda landsvägarna asfalterades efter hand. I många fall lades ett lager asfalt ovanpå gatstenslagret. Antalet landsvägar som är gatstensbelagda är numera fåtaliga. Ett exempel är Kristianstadsvägen/Riksväg 9 i Simrishamn från Tobisvik i stadens utkant in till centrum. (källa)
  4. Geparden förekommer från Afrika till Mellanöstern och Asien, och den delas upp i ett flertal underarter. Tidigare fanns geparden i hela Afrika med undantag av skogrika områden i kontinentens centrum men idag förekommer arten bara söder om Sahara. Beståndet i Asien är nästan utdött. Asiatiska refugier för arten är provinserna Khorasan i nordöstra Iran , och Belutsjistan i sydvästra Pakistan. (källa)
  5. Träcentrum, Träslagsinformation. (källa)
  6. Intresset för tekniken återuppväcks i Paris i början av 1300-talet. I slutet av 1300-talet blev Arras ett centrum för vävda tapeter, vilket kan vara skälet till att vävda tapeter heter arrazi på italienska. Arras ställdes dock i mitten av 1400-talet i skuggan av Tournai, där tillverkningen börjande utvecklas i samband med uppblomstringen av målarskolan där. De främsta alstren var de som Pasquier Grenier tillverkade för Filip den Godes räkning. En inhemsk nederländsk-flamländsk stil, främst påverkad av Hugo van der Goes målningar, uppstod i Bryssel. (källa)
  7. Efter hand ökade antal resenärer och mängden gods, särskilt på stambanorna. Man fann att passagerarna ville resa fortare medan för godset, var det bättre med tyngre laster. Man separerade då tågen. Med högre hastighet för passagerarna - persontåg. Med tyngre, men långsammare tåg för godset - godståg. Tillräcklig dragkraft erhölls genom att godsångloken växlades ned genom mindre drivhjul och med vevaxeltappen längre från centrum (godstågslok), vilket ökade dragkraften. (källa)
  8. Efter valet 2018 återgick det nya blågröna styret i Stockholm inte formellt sett till den äldre nolltoleranslinjen. Däremot fattade man beslut om att en mycket stor del av väggarna i Snösätra skulle rivas, för att den södra delen av området skulle göras om till naturreservat. Rivningarna planerades påbörjas sensommaren 2020. Den prisbelönta och interntionellt uppmärksammade graffitiverksamheten skulle få fortsätta i den norra delen, men man skulle också under hösten planera för att ta delar av detta område i anspråk för ett nytt kulturcentrum. Planerna väckte protester från olika håll. Bland annat lektor Jacob Kimvall vid Stockholms universitets institution för kultur och estetik (som disputerat på en doktorsavhandling om samspelet mellan olika konstinstitutioner och gatukonst) ställde sig frågande. Han jämförde planerna med att riva en tredjedel av Nationalmuseum, och menar att staden på grund av den relativt unika anti-gatukonstinställningen som var Stockholms officiella inställning fram till 2014 har bristande vana vid och förståelse av hur graffitikonst fungerar. (källa)
  9. En mycket känd svensk grafikgrupp var IX-gruppen 1964-2000. Falugrafikerna är en beteckning som i efterhand givits att antal kända grafiker bl a Stig Borglind, Bertil Bull Hedlund. I Mariefred finns ett svenskt centrum för grafik, Grafikens Hus, där det finns utställningshallar, professionella grafiska verkstäder med mera. (källa)
  10. En grannskapsenhet är en stadsplaneringsidé där mindre enheter i en större stad skall ha ett självständigt liv och bestå av bostäder runt ett centrum. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.