Periodvis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder periodvis, varianter, uttal och böjningar av periodvis

Periodvis synonym, annat ord för periodvis, vad betyder periodvis, förklaring, uttal och böjningar av periodvis.

Vad betyder och hur uttalas periodvis

Periodvis uttalas peri|od|vis ad och är ett verb; äv. i och är ett adjektivisk anv..

Ordformer av periodvis

Ordform(er) periodvis adverb

Hur används ordet periodvis

  1. Det Europeiska gendarmeriet, Force de gendarmerie européenne, (FGE) är en EU-styrka som skall slå ner upplopp, förstärka lokala poliskårer vid behov och agera allmänpreventivt. Styrkan, som grundades 2004, har sina högkvarter i Vicenza i norra Italien. De har i dagsläget 800–900 anställda, men växer och kan även räkna med 2 300 reservister från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Nederländerna. De sysslar periodvis med fredsuppehållande uppgifter på Balkan. (källa)
  2. Sverige har periodvis haft en inrikesminister. Sedan den 27 juli 2017 är Morgan Johansson justitie- och inrikesminister, placerad på Justitiedepartementet, i regeringen Löfven I. Tidigare har det funnits svenska inrikesministrar 1947-1973 samt 1996-1998. Från 1998 till 2014 fanns en migrationsminister som sorterade under Justitiedepartementet och som handlade vissa inrikesdepartementala frågor. I Norge och Danmark ansvarar idag justitieministern för säkerhets- och polisfrågor och indenrigs- og sundhedsminister i Danmark ansvarar i stället för socialpolitiska frågor. I Schweiz handlägger inrikesministern, som benämns förbundsråd och chef för inrikesdepartementet, social- utbildning- och kulturpolitiska frågor. (källa)
  3. Efter Gustav III:s statskupp 1772 minskade ämbetets betydelse under kungens alltmer auktoritära styre. 1786–1790 fanns periodvis två kanslipresidenter och därefter och fram till 1792 var ämbetet obesatt. I samband med mordet på Gustav III 1792 utnämndes Evert Vilhelm Taube af Odenkat till kanslipresident, men han avgick och ersattes samma år av Fredrik Sparre som innehade det återuppväckta ämbetet Rikskansler. 1801 avvecklades kanslikollegium, vars uppgifter till stor del togs över av Kunglig Majestäts kansli, som leddes av Fredrik von Ehrenheim som 1801–1809 innehade titeln kanslipresident. Den sista kanslipresidenten, som utnämndes 1809 och samma år istället blev den förste utrikesstatsministern, var Lars von Engeström. (källa)
  4. Kompott (franska compote - blandning) är en söt maträtt av frukt eller bär som kokas tillsammans med socker varvid hela eller delar av frukten finns kvar efter tillagningen. Rätten har gamla anor och har periodvis varit mycket populär. Vanliga tillbehör är vispad grädde eller vaniljsås. Förutom sockret tillsätts ofta stärkelse, men även alkohol av olika fabrikat förekommer. Rätten liknar saftkräm, men innehåller större bitar. (källa)
  5. Periodvis fanns det dock religiösa invändningar mot att måla bilder. I det senare 1500-talets Södermanland var hertigen, den blivande Karl IX, influerad av reformatorn Calvin, vars lära förbjöd avbildningar i kyrkorummen. Calvinistiskt inriktade präster samlades i Karls hertigdöme och de sörmländska kyrkomålningarna under denna tid blev därför övervägande ornamentala. (källa)
  6. I det romerska riket var den fria manliga medborgarens lojalitet gentemot sin statusmässigt överordnade, patronus, och sin statusmässigt underordnade, clientus, periodvis mycket viktigt för samhällsstrukturen. (källa)
  7. Ordet "neuros" myntades 1769 av William Cullen för vad han definierade som nervsjukdomar: paralys, koma, spasmer, och vansinne (sinnesslöhet, melankoli, mani och sömnstörningar). Några årtionden senare utvecklades diagnosen neuroser av Étienne Georget för att även inbegripa psykosomatiska störningar, hysteri, astma, migrän, hypokondri, vansinne och palpitationer, det vill säga kroniska sjukdomar utan feber som inte under obduktion kunde bevisas ha kroppsliga orsaker. Ordet "psykos" myntades under mitten av 1800-talet för mentalsjukdomar som i motsats inte ansågs bero på nerverna, utan på psyket. Periodvis innefattades ändå psykoser i termen neuros, så av Carl Friedrich Flemming som 1877 framlade teorin att det fanns tre former neuroser: "psykoneuroser" vilka berodde på störningar i centrala nervsystemet (dvs psykoser), "perifera neuroser" som berodde på perifera nervsystemet, samt motoriska neuroser. Neuroser sågs allmänt som kroppsliga sjukdomar och psykoser som regel som psykiska sjukdomar, tills Sigmund Freud vände på deras etiologier, med psykoanalysen infördes synsättet att neuroser beror på psykiska problem, och psykoser på i varierande grad fysiska. (källa)
  8. Ordkonstscenen, tidigare kallad Poeternas Estrad, är en scen för litteratur: uppläsningar, samtal och performance. Den arrangeras fyra gånger per termin i Athen på bottenvåningen i AF-borgen. Under åren har såväl debatter och föredrag som klassiska poesiuppläsningar arrangerats. Ofta kombineras litteraturen med musikaliska inslag samt fri scen för den som själv vill läsa upp sina texter. Periodvis har det varit en av Nordens största scener för uppläsningar och scenpoesi. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.