Porslinsmålning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder porslinsmålning, varianter, uttal och böjningar av porslinsmålning

Porslinsmålning synonym, annat ord för porslinsmålning, vad betyder porslinsmålning, förklaring, uttal och böjningar av porslinsmålning.

Vad betyder och hur uttalas porslinsmålning

Porslinsmålning uttalas porsl|ins|mål|ning och är ett substantiv.

Ordformer av porslinsmålning

Singular

porslinsmålning
obestämd grundform
porslinsmålnings
obestämd genitiv
porslinsmålningen
bestämd grundform
porslinsmålningens
bestämd genitiv

Plural

porslinsmålningar
obestämd grundform
porslinsmålningars
obestämd genitiv
porslinsmålningarna
bestämd grundform
porslinsmålningarnas
bestämd genitiv

Porslinsmålning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet porslinsmålning

  1. Han var son till bokbindaren och mössfabrikören Lauritz Adolph Pacht och Caroline Marie Jørgensen och gift första gången 1875 med Ambra Maurette Brandtberg och andra gången från 1901 med Oline Kristine Marie Olsen. Han kom först i boktryckarlära men övergav utbildningen när han fick möjlighet att bli lärling hos en bildhuggare. Under sina studier vid Teknisk Institut började han arbeta med porslinsmålning och efter studierna arbetade han vid Den Kungelige Porcelænsfabrik 1862-1867. Samtidigt studerade han vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn 1861-1866 och hörde till kretsen i Vilhelm Kyhns trädgårdsateljé. Pacht var en av pionjärerna i Danmark med fotomekanisk reproduktionsteknik och drev fram till sin död Danske Bogtrykkeres Farvefabrik. Som konstnär var han även verksam i Sverige och målade bland annat Badende Piger ved den svenske Kyst och målningen Eftermiddag ved Kullens Nordkyst som ställdes ut på Charlottenborg i Köpenhamn 1893. (källa)
  2. Hon var dotter till disponenten vid Jönköpings tändsticksfabrik August Hallgren och konstnären Wilhelmina Christina Lundberg samt syster till Sigrid och Ida Elisabeth Hallgren. Hon var från 1892 gift med regementsläkaren med. lic. Julius C:son Bergman. Hon drev som änka den ansedda Anna Bergmans målarskola på Humlegårdsgatan i Stockholm. Skolan riktade sig huvudsakligen till unga societetsflickor som fick undervisning i miniatyr- och porslinsmålning. Efter hennes död 1924 övertogs skolan av systern Sigrid. (källa)
  3. Hon var dotter till akademikamreren Elis Karl Fredrik Schenson och Maria Magdalena Andersson och sondotter till skolföreståndaren Maria Magdalena Schenson och brorsdotter till fotografen Emma Schenson. Hon studerade vid Konstakademien i Stockholm 1874–1880 och för Carolus-Duran och Jean-Jacques Henner i Paris 1882–1885. Hon företog även studieresor till Italien, Nederländerna och Belgien där hon studerade en tid vid Bryssels konstakademi. Efter studierna i utlandet bosatte hon sig i Uppsala där hon vistades fram till 1904 då hon flyttade till Brunna strax utanför Uppsala och sina sista år tillbringade hon i Nynäshamn. Hon medverkade i Konstföreningen för södra Sveriges utställningar i Malmö och Helsingborg ett flertal gånger 1881–1906 och i Norrlands konstförenings utställningar i Sundsvall och Söderhamn. Schenson har blivit mest känd för sina porträtt där porträttet av Robert Olivecrona har fått en psykologiskt betonad tolkning och ett porträtt av Ulrika Eufrosyne Ross utfört i pastell med en stoffverkan i sober färgskala. Hon målade ett flertal porträtt av uppsaliensiska professorer efter fotoförlagor för Uppsala universitet samt den gamle studenten Jonas Bjurzon för Värmlands nation. Hennes konst består förutom porträtt av genrebilder, blomsterstycken och landskapsmålningar från Italien och Värmland huvudsakligen utförda i akvarell samt porslinsmålning. Schenson finns representerad i Uppsala universitetsbibliotek, Nationalmuseums samlingar. och Östergötlands museum. allhem 62. (källa)
  4. Till Köpenhamns rådhus utförde han kompositionen Ägirs döttrar, i porslinsmålning uppsatt i vestibulen, och gjorde ritningar till gobelänger förådhussalen. Mest har han dock varit upptagen av teckning och radering. Han avslutade 1883 det stora verket "Nordens gudar" (30 raderingar), lämnade teckningar till den äldre Eddans gudasånger, till Aage och Elsa, till fem av Ovidius' metamorfoser och till böcker och tidskrifter. Hans välkända illustrationer till en del av Andersens sagor tillhör hans tid i Paris. Frølich målade även porträtt, genrer ur vardagslivet (till exempel: Dagen efter den lilles födelse) och från gångna tider (Holberg bevistar en teaterrepetition), fantasier som Backantisk dans och Satyrfamilj, även på gamla dagar en altartavla, Herdarnas tillbedjan (i Hellerups kyrka). (källa)
  5. Holzer-Kjellberg tog sin examen som keramiker i Graz och flyttade 1924 på uppmaning av sin syster till Finland. Hon började på Arabias fabrik, där hennes första arbete var en stor perforerad skål. Vid denna tid drejade man egentligen inte vid fabriken, Elsa Elenius och Thure Öberg arbetade huvudsakligen med porslinsmålning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.