Predikare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder predikare, varianter, uttal och böjningar av predikare

Predikare synonym, annat ord för predikare, vad betyder predikare, förklaring, uttal och böjningar av predikare.

Vad betyder och hur uttalas predikare

Predikare uttalas pre|dik|are [-i´k-] och är ett substantiv -n; pl. predikare, best. pl. predikarna.

Ordformer av predikare

Singular

predikare
obestämd grundform
predikares
obestämd genitiv
predikaren
bestämd grundform
predikarens
bestämd genitiv

Plural

predikare
obestämd grundform
predikares
obestämd genitiv
predikarna
bestämd grundform
predikarnas
bestämd genitiv

Predikare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Predikare på Engelska

  • preacher

Hur används ordet predikare

  1. Predikaren är en skrift i judendomens Ketuvim och kristendomens Gamla testamente. Till resonemang och ton skiljer sig Predikaren mycket från de andra böckerna i Bibeln. (källa)
  2. Helena Sophia Ekblom, Predikare-Lena, född 24 juni 1790 i Sankt Anna socken, död 23 januari 1859 i Svinhults socken, Östergötland, var en svensk predikant. Hon var en representant för den så kallade predikosjukan. (källa)
  3. En annan fest med anknytning till Paulus och Petrus har under vissa tider hållits den 15 juli. Festen kallades apostlarnas åtskiljande och hölls till minne av den dag när apostlarna skickades ut över världen efter Jesu uppståndelse. Den dagen hade sitt ursprung i att Petrus och Paulus reliker hade blandats så att ingen visste vilka som hörde till vem. Påven Sylvester I fick en uppenbarelse som sade de minsta är fiskarens och de största är predikarens, där fiskaren är Petrus och predikaren är Paulus. Andra Paulusfester har varit 16 april, förflyttning av huvudet, 6 juli, första ankomsten till Rom och 1 september när han fick synen tillbaka. I det nutida katolska kyrkoåret ingår endast firande av hans omvändelse den 25 januari, Petrus- och Paulushögtiden den 29 juni och invigningsdagen för Petrus- och Paulusbasilikorna i Rom den 18 november. (källa)
  4. De nya ordnarna förknippades ofta med predikoverksamhet, varför de ibland även benämns predikarordnar. Ett av servitordens huvudsakliga syften är predikande av evangelium. I strikt bemärkelse var det även dominikanorden och franciskanerna som häri såg en av sina främsta uppgifter, medan karmelitordern och i viss mån eremitaugustinerna alltid varit mera renodlat kontemplativa. Bara hos dominikanerna har verbet predika satt avtryck i ordens officiella namn: ordo praedicatorum, "predikarnas orden". (källa)
  5. Till Stockholms stadsteater kom hon 1964 och engagerades parallellt av TV-teatern där hon gjorde sitt främsta framträdande då hon spelade Tintomara i Drottningens juvelsmycke (1967). På 1970-talet gick hon över till att arbeta som frilans och försörjde sig periodvis även genom sjukvårdsarbete. Hennes utstrålning och "trolska rådjursögon" kom väl till pass i roller som den överjordiskt sköna Tintomara men begränsade de rollerbjudanden hon fick. Några TV-roller som bröt mot detta mönster var dock som predikanten Helena Ekblom i Predikare-Lena (1976) och som den mordiska modern Anna Månsdotter i Richard Hoberts nyversion av Yngsjömordet (1986). (källa)
  6. 1976 – Predikare-Lena (TV-film). (källa)
  7. Inom kristendomen förekommer uttrycket Skaparen till exempel i Predikaren 12:1, "Tänk på din skapare i din ungdom, innan de onda dagarna nalkas, de år som ingen glädje har att ge" samt 1 Petrus 4:19, "Därför skall de som lider efter Guds vilja överlämna sitt liv åt sin trofaste skapare och göra det goda.". (källa)
  8. Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri. (från Bibeln, Ordspråksboken 26:27, Predikaren 10:8 samt Psaltaren 7:16). (källa)
  9. "Jag såg" (Text: Predikaren 3: 1-8 – musik: Lars Gullin) – 2:48. (källa)
  10. Som predikant hörde Spegel till tidens förnämsta. Förutom strödda predikningar (varibland en för Karl XI vid krigets början 1675, Ett affbrutitt Olive-lööff, eller fåå och eenfaldige betrachtelser om then hugneliga friden, huru han är förlorad och kan igen upsökias) och kasual-tal finnas passionspredikningar av honom från hov-predikantstiden (Passions-andikt, 1723). Av uppbyggelse-arbeten har han skrivit utläggningar över Höga visan (Himmelsk brudekammare, 1686) - där i olikhet med den samtida tyska uppbyggelselitteraturen den erotisk-sentimentala mystiken icke har något rum – och över Predikaren (1746). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.