Rast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rast, varianter, uttal och böjningar av rast

Rast synonym, annat ord för rast, vad betyder rast, förklaring, uttal och böjningar av rast.

Synonymer till rast

Vad betyder och hur uttalas rast

Rast uttalas rast och är ett substantiv -en.

Rast betyder:

Ordformer av rast

Singular

rast
obestämd grundform
rasts
obestämd genitiv
rasten
bestämd grundform
rastens
bestämd genitiv

Rast är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Rast på Engelska

  • break - lunch break, lay-by, (picknick area (US)), coffee break, go for (take) a break

Hur används ordet rast

  1. En grisfest är en fest där man äter helstekt gris. Grisfesterna var som populärast på 1970-talet i samband med att charterresor till bland annat Kanarieöarna blev populära. (källa)
  2. En guldålder kännetecknas som en period av fred, harmoni, stabilitet och välstånd. En något modernare beteckning på en guldålder är en period då (någonting) kulminerar alternativt är som populärast. Till exempel teknikens guldålder den tidsperiod då tekniken kulminerade/blomstrade. (källa)
  3. Göte började används som dopnamn på 1800-talet och var som populärast på 1920- och 1930-talet. Det har inte använts så mycket den senare hälften av 1900-talet. 31 december 2014 fanns det totalt 12 083 personer i Sverige med namnformen Göte, varav 3 833 med det som tilltalsnamn. För namnformen Göthe är motsvarande siffror 452 och 67. År 2003 fick 32 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. (källa)
  4. Intresset för kanotpaddling och kanotsegling har varierat genom åren, men under de senaste decennierna har paddlingen ökat kraftigt i popularitet och dominerar i de flesta kanotklubbarna. Sporten omfattar idag drygt hundra klubbar över hela Sverige, med alla olika grenar representerade. Det stora flertalet paddlare är dock inte organiserade i någon förening. Kanotsegling var som populärast under 1930- till 1960-talen men utövas fortfarande aktivt i bland annat Stockholm, Göteborg, Karlstad, Kristinehamn, Örebro och Oxelösund. (källa)
  5. En mustaschkopp, populärast mellan ca 1830 och 1930, har en liten hylla på insidan av koppens kant, som fångar upp mustaschen hos mustaschprydda personer, så att den inte blöts av drycken. I detta speciella fall är det meningsfullt att tala om koppar för vänsterhänta och högerhänta. (källa)
  6. Svårast är att brodera korsstygn på ett bottentyg i ren lärft (tuskaft), där inslagstäthet och varptäthet är densamma. (källa)
  7. Kägel spelas på en kägelbana som är en långsmal öppen byggnad, oftast byggd i trä. I Sverige var kägelbanorna som populärast kring sekelskiftet år 1900 och de var då ett vanligt inslag i herrgårds- och parkmiljöer. Från 1920-talet upphör nästan seden att spela kägla och banorna försvinner. Sverige hann dock få en världsmästare i kägel, detta var år 1904 som Martin W Lundgren från Smygehamn i Skåne tog guld i världsmästerskapen i Kaufering. Några gamla kägelbanor finns fortfarande kvar i landet och vårdas som kulturminnen. En av de äldsta bevarade banorna finns i Finspång och är byggd 1858. En av de bäst bevarade kägelbanorna finns i Dådran, Dalarna, som byggdes under 1800-talets början. Andra äldre kägelbanor finns i Skultuna, Lindesberg, Linköping, Arboga, Tollare folkhögskola, Medevi brunn, Sala vid Måns Ols, på Garpenbergs Herrgård, på Norrbyskär, på Annedals herrgård i Bispgården och på Gubbhyllan, Skansen i Stockholm, Torekällberget i Södertälje. Kägelbanan på Tollare folkhögskola är den idag äldsta fungerande kägelbanan i världen. (källa)
  8. Lump var från början den enda råvaran till pappersmassa fram till ca 1830-talet, då man började tillverka massan av halm och slipmassa av träråvara. Dock fanns lumppappret även senare, och används än idag till vissa exklusiva små bokupplagor. Det bästa pappret fick man från linnelump, vilket var en bristvara. I "pappersbruksstäder", som levde nästan helt på pappersbruket, till exempel Mölndal i Västsverige, var bristen på lump som svårast. Speciella lumpsamlare var anställda av pappersbruken för att samla in råvaran. På 1860-talet lyckades man på kemisk väg använda trämassa för papperstillverkning, vilket ledde till att papperet blev billigare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.