Slita Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slita, varianter, uttal och böjningar av slita

Slita synonym, annat ord för slita, vad betyder slita, förklaring, uttal och böjningar av slita.

Synonymer till slita

Vad betyder och hur uttalas slita

Slita uttalas slita och är ett verb slet, slitit, sliten slitet slitna, pres. sliter.

Slita betyder:

Ordformer av slita

Aktiv

slita
infinitiv
sliter
presens
slet
preteritum
slitit
supinum
slitande
presens particip
slit
imperativ

Passiv

slitas
infinitiv
slits
presens
slets
preteritum
slitits
supinum

Perfekt particip

sliten en
~ + subst.
slitet ett
~ + subst.
slitna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

slites
presens

Slita är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Slita på Engelska

  • wear, wear out - hard-wearing, wear out one', s shoes, the cloth is resistant to wear
  • tear, pull - the dog got off (the lead, chain, etc.), tug and jerk at the door
  • work - hard, toil, slave away struggle to make a living, battle with the garden

Hur används ordet slita

  1. Om bommen kommer åt att fritt svänga över från den ena sidan till den andra kan den få hög fart och i värsta fall orsaka skallskador, kasta besättning överbord, slita loss den lösta bardunen ifall den är på fel sida av bommen, slita av ett vant, bryta masten eller till och med trycka ner fören under vattenytan och därigenom orsaka kantring. (källa)
  2. Grimman gör det svårt för djuret att slita sig och vid försök till sådant skadar det inte djuret jämfört om man hade lett djuret med en snara eller liknande. Djur som har slitit sig eller går på lösdrift eller bete går också enklare att fånga om de bär grimma. (källa)
  3. Havskatten är en ensamlevande bottenfisk som föredrar hårda bottnar på ned till 400 meters djup. Den lever främst på musslor, snäckor, sjöborrar och kräftdjur. När den fångar musslor använder den de långa framtänderna till att slita av dem från underlaget. (källa)
  4. Håltänger kan ha utväxling vilket gör att det behövs mindre kraft för att genomföra håltagningen. Håltänger av högre kvalitet har utbytbara hålpipor. Mothållet är tillverkat av mässing för att inte slita på hålpipornas eggar, men det är vanligt att man försöker förlänga hålpipornas livslängd genom att täcka mothållet med en extra läderbit. (källa)
  5. Den enklaste formen av hårsnodd är en sluten ring av elastiskt material, en form av gummiband. För att inte slita på håret är den vanligen täckt av textilt material som spinns eller flätas runt den elastiska kärnan. Vissa hårsnoddar tillverkas med ändarna sammanbundna av ett metallclip, men eftersom även detta anses slita på håret finns det även hårsnoddar där det elastiska materialet svetsats ihop utan metallclip. (källa)
  6. Kattdjur har 20 hals-, rygg- och ländkotor, 2-3 korskotor, och 15-29 svanskotor, undantaget manxkatter som mer eller mindre saknar svans. De har 30 tänder, utom lodjuret som har 28, och dessa är helt anpassade till en diet av rått kött. Alla molarer och premolarer har utvecklats till rovtänder. De vassa glesa tänderna duger därför bra till att slita loss kött från byten men inte till att tugga. Den fjärde premolaren (övre rovtanden) är mycket vass men är även utformad så att den kan krossa ben. Underkäken är tämligen smal, och käkarna korta men kraftiga. Bettet är så starkt att de kan släpa byten långa sträckor, men det beror även på de stora tinningsmusklerna. Kattdjur har kort tarm, 3-5 gånger så lång som kroppen, anpassad för den lättsmälta köttdieten. (källa)
  7. I början av 1800-talet var kravatter populära inom den brittiska överklassen. Deras kravatter var tillverkade av exklusiva tyger och i stället för att knyta dem, vilket skulle slita på det känsliga tyget, hölls de ihop runt halsen av en nål eller brosch. Allteftersom 1800-talet framskred spred sig användandet av kravattnålar även till andra samhällsskikt. I början av 1900-talet började slipsen och slipsklämman att tränga undan kravatten. Idag bärs kravattnålar i stället i knapphålet på kavajslaget. (källa)
  8. Kärnfysik, den del av fysiken som berör atomkärnorna, deras beståndsdelar, struktur, dynamik och de krafter som verkar på och inom dem. En atomkärna består av protoner och neutroner. Dessa är i sin tur är uppbyggda av mindre partiklar, så kallade kvarkar. Eftersom protonerna är positivt laddade och neutronerna saknar laddning, verkar elektromagnetiska krafter för att slita isär kärnan, som dock hålls ihop av stark växelverkan. (källa)
  9. 1. Ringa misshandel (misshandel, ringa brott) som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Ringa misshandel kan bestå av en örfil, en knuff, en lättare spark, eller att slita i någons kläder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.