Statsreligion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statsreligion, varianter, uttal och böjningar av statsreligion

Statsreligion synonym, annat ord för statsreligion, vad betyder statsreligion, förklaring, uttal och böjningar av statsreligion.

Vad betyder och hur uttalas statsreligion

Statsreligion uttalas stats|re|lig|ion och är ett substantiv.

Ordformer av statsreligion

Singular

statsreligion
obestämd grundform
statsreligions
obestämd genitiv
statsreligionen
bestämd grundform
statsreligionens
bestämd genitiv

Plural

statsreligioner
obestämd grundform
statsreligioners
obestämd genitiv
statsreligionerna
bestämd grundform
statsreligionernas
bestämd genitiv

Statsreligion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statsreligion

  1. Georgierna räknar en över 4000 år lång historia. De har sedan 300-talet f.Kr. regerat över det ungefärliga område som idag kallas för Georgien, fast det först var under 1000-talet som Georgien enades. Georgierna anammade tidigt kristendomen (Georgien, eller Kungadömet Iberien som det kallades, var världens näst första land att ha kristendom som officiell religion när man år 327 e.Kr. förklarade den som statsreligion). (källa)
  2. Islam uppstod i det inre av den Arabiska halvön och dess två heligaste platser, Kaba i Mecka och profeten Muhammeds grav i Medina ligger i nuvarande Saudiarabien. Islam är statsreligion. Det stora flertalet bekänner sig till en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism. Styrelseskicket är baserat på absolut monarki. (källa)
  3. Antikens urbana kultur föll gradvis samman i Västeuropa under senantiken, men fortlevde i Konstantinopel (dagens Istanbul) fram till medeltidens slut. Jordägare flyttade i Västeuropa från de krympande och allt mer osäkra städerna till sina egendomar. Här etablerades ett system som skulle utvecklas till medeltidens feodalism. En annan viktig utveckling under senantiken var att kristendom blev statsreligion i det romerska riket. (källa)
  4. Shinto är i dag uppdelat i ett stort antal sekter. Fram till andra världskriget var shinto en statsreligion. Statsshinto hade sin storhetstid från andra Shogunatets fall på 1800-talet fram till och med andra världskrigets slut. Denna form av Shinto kan betraktas som en form av japansk nationalism, och framhävde vördnaden för tenno (oftast översatt med "kejsaren", men översättningen är inte helt exakt), som betraktades som gud tills tenno Hirohito tvingades avsäga sig denna roll efter kapitulationen 1945. (källa)
  5. Kritiken bygger på argumenten att Sverige har religionsfrihet, och (från år 2000) att kristendom avskaffats som statsreligion i Sverige. (källa)
  6. Statsreligion (statskyrklig) kallas en religion som av en stat givits en officiellt erkänd särställning, ofta (men inte nödvändigtvis) kombinerad med särskilda privilegier eller särskild maktutövning från statens sida. I de mest påtagliga fallen smälter statsmakten samman med religionen och bildar en hierokrati. I en modern demokrati är däremot statsreligionen ofta bara statsreligion till namnet, och lagstiftning om religionsfrihet finns. En stat kan också vara helt sekulär och inte särbehandla någon specifik religion. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.