Anteckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anteckning, varianter, uttal och böjningar av anteckning

Anteckning synonym, annat ord för anteckning, vad betyder anteckning, förklaring, uttal och böjningar av anteckning.

Synonymer till anteckning

Vad betyder och hur uttalas anteckning

Anteckning uttalas an|teckn|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av anteckning

Singular

anteckning
obestämd grundform
antecknings
obestämd genitiv
anteckningen
bestämd grundform
anteckningens
bestämd genitiv

Plural

anteckningar
obestämd grundform
anteckningars
obestämd genitiv
anteckningarna
bestämd grundform
anteckningarnas
bestämd genitiv

Anteckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Anteckning på Engelska

  • note - a brief record, sth. written down, mental note, notebook, take notes during the lesson

Hur används ordet anteckning

  1. Inskrivningsmyndighet, IM, hanterar ärenden om lagfart, inteckning eller annan inskrivning i enlighet med 20 - 24 kapitlen jordabalken, samt ärenden om anteckning enligt 19 kapitlet 29 och 30 §§ jordabalken. (källa)
  2. Inteckning är en juridisk term med flera betydelser. Med inteckning kan menas en verkställd anteckning om vissa av en persons (bolag, korporation, fysisk person eller annat) tillkommande rättigheter till en annan persons (fysisk person, bolags, korporations eller annat) egendom, i ändamål att bereda säkerhet för att dessa rättigheter består. Detta utförs av en offentlig myndighet. Förutom fastigheter kan t.ex. fartyg, flygplan (luftfartyg) och i vissa länder fordon intecknas. (källa)
  3. Ibland har det också talats om Jämtlands lappmark. Johan Nordlander citerar en anteckning av fogden över Ångermanland från 1569: "För Jemthelandz lappemark. Är vetandes, att uti för:ne lappemark äre två lapper, som hafva kommit fram och gjort skatt anno 69...". Det är oklart i vilken utsträckning termen har använts. (källa)
  4. En loggbok, även skeppsdagbok eller skeppsjournal, är en bok där man löpande, i kronologisk ordning, antecknar uppgifter om vad som händer ombord på ett fartyg vid lastning eller lossning av gods, angöring, avgång och under resan. Under sjöresa införs anteckningar allt eftersom resan framskrider, med uppgifter om fart, kurs, position, avverkad distans och händelser ombord. (källa)
  5. En fusklapp eller luntlapp är en olovlig anteckning skriven på en papperslapp, som används vid examination, vanliga prov, tävlingar etc i syfte att förbättra sitt personliga eller det egna lagets resultat. En fuskanteckning har samma innebörd, men kan vara skriven på annat än en papperslapp, exempelvis handflatan, skolbänken eller ett klädesplagg. Man kan också lunta genom att snegla på grannens svar. Ofta brukar lärare/personal övervaka skrivningar. (källa)
  6. Uttrycket är en direkt översättning av tyskans "fussnote", vilket avser en anteckning längst ner på sidan. Det svenska ordet är alltså sammansatt av substantiven "fot" och "not". Den svenska pluralformen är således "fotnoter". Skämtsamt används dock ibland ordet "fotnötter". Termen "slutnot" används ibland missvisande som synonym till "fotnot", dock, som namnet antyder, placeras dessa noter vanligen i slutet av kapitlet, där nottecknet visas, eller efter "all" text, på särskilda sidor. (källa)
  7. Ad notam – "Till anteckning", "till minnes". (källa)
  8. Kammarrätten i Sundsvall fann 2004 att en 63-årig man som vunnit 15 000 kronor i månaden i 25 år (4,5 miljoner) var skyldig att betala förmögenhetsskatt på hela beloppet, drygt 100 000 fördelat på 13 år i en sjunkande skala. Kammarrätten, liksom tidigare instanser, ansåg att mannen hade en säker och ovillkorlig fordran hos Svenska spel, vilken då var skattepliktig. Systemet med månadsvinster hade funnits i över sex år utan att någon beskattats för vinsterna. Mannen hade kontaktat skattemyndigheten och frågat hur vinsten skulle deklareras. Mannens telefonsamtal sparades av handläggaren som en anteckning, och hans förmögenhet upptaxerades när han inte deklarerat vinsten. (källa)
  9. Vanfrejd, den minskning i ära med därav följande minskning i medborgerliga rättigheter och förmåner, vilken är förbunden med begåendet av skamliga eller nesliga förbrytelser (jfr Infami). Före tillkomsten av 1864 års strafflag var det ofta svårt att säga, om ett brott medförde denna påföljd eller ej. I samband ändrade man lagen till Förlust av medborgerligt förtroende. Syftet var tvådelat. Dels att visa ogillande av brottet, dels att utestänga personer som inte ansågs lämpliga till viktiga poster. Prästerskapet, vilket det ålåg att i prästbetygen meddela uppgifter om personers frejd, följde därvid utan vidare de förteckningar, som lämnades detsamma av domstolarna på personer, vilka begått sådant brott, att de inte utan enskilt skriftermål fick begå Nattvarden. På detta sätt fick emellertid vanfrejdsbegreppet en mycket stor utsträckning. Snatteri, dråp av vållande (vållande till annans död), lägersmål o.s.v. medförde nämligen vanfrejdsanteckning i prästbetyget, och sedan en sådan anteckning en gång kommit dit, kvarstod den för all framtid, så att den ifrågavarande personen aldrig mer kunde få rent prästbetyg. (källa)
  10. Ett diarium är ett register hos en organisation, där inkommande, utgående och upprättade handlingar registreras. Handlingar anses upprättade när de expedierats eller, för handlingar som inte expedieras, när ärendet de tillhör avslutas. Diarier är vanligast hos statliga och kommunala myndigheter, men förekommer även inom näringslivet och ideella organisationer. Ordet kommer från latinets diarium, dagbok. Diarium har tidigare använts som en beteckning för dagbok i allmänhet, eller för anteckningar om viktiga händelser som fördes i till exempel kloster. I demokratier har allmänheten ofta tillgång till och insyn i diarierna enligt offentlighetsprincipen, ibland med undantag för sekretessbelagda diarier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.