Apa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder apa, varianter, uttal och böjningar av apa

Apa synonym, annat ord för apa, vad betyder apa, förklaring, uttal och böjningar av apa.

Synonym till apa

Hittade 2 varianter av ordet apa:

Vad betyder och hur uttalas apa

Apa uttalas apa och är ett substantiv -n apor.

Apa betyder:

Ordformer av apa

Singular

apa
obestämd grundform
apas
obestämd genitiv
apan
bestämd grundform
apans
bestämd genitiv

Plural

apor
obestämd grundform
apors
obestämd genitiv
aporna
bestämd grundform
apornas
bestämd genitiv

Apa1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas apa

Apa uttalas apa och är ett verb -de.

Apa betyder:

Ordformer av apa

Aktiv

apa
infinitiv
apar
presens
apade
preteritum
apat
supinum
apande
presens particip
apa
imperativ

Passiv

apas
infinitiv
apas
presens
apades
preteritum
apats
supinum

Apa2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Apa på Engelska

  • ape, monkey - a mammal resembling a human being

Hur används ordet apa

  1. De tre aporna, (japanska: 三猿, san'en eller sanzaru, eller 三匹の猿, sanbiki no saru) är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att "inte se (något ont), inte höra (något ont), inte säga (något ont)". Den mest kända, och kanske äldsta, plats där motivet med de tre aporna återges är i ett snideri från 1600-talet över en port i Shintohelgedomen Tōshō-gū i den japanska staden Nikkō. I dag förekommer motivet över hela världen. Till exempel inkluderades de tre apornas emojivarianter år 2010 i den industriella teckenstandarden Unicode: ???. (källa)
  2. International Docking Adapter – en amerikansk adapter mellan dockningssystemen APAS-95 och International Docking System Standard. (källa)
  3. En källhänvisning är en referens till källskrifter. Den innehåller uppgifter som författaren använt som belägg för sin text, och källhänvisningen gör det möjligt för läsaren att kontrollera uppgiften eller bedöma dess trovärdighet. Källhänvisningarna listas i slutet av ett avsnitt, en text eller en publikation, med en unik referens via nottecken eller, som i Harvard-, MLA-, APA -och Vacouversystemen, författares efternamn följt av publiceringsår, till den källbelagda delen av texten. Listan med källhänvisningar (referenslista, notförteckning, notapparat) kompletteras ofta av en källförteckning där textens alla källor räknas upp och förtydligas. (källa)
  4. USA har sedan 1946 The Administrative Procedure Act (APA) som är en lag för att förbättra myndighetsutövning och rättskipning genom att föreskriva rättvist administrativt förfarande. APA är den federala lag i USA som reglerar det sätt på vilket förvaltningsmyndigheter i den federala regeringen i USA kan föreslå och införa bestämmelser, och utgör en uppräkning av rättigheter för amerikaner vars angelägenheter styrs eller regleras av federala myndigheter. APA ger även amerikanska federala domstolar att direkt granska myndighetens beslut. Det är en av de viktigaste bitarna av USA:s förvaltningsrätt. Det finns liknande lagar på delstatsnivå, samt långtgående försök att göra övervakningen av delstaternas administration någorlunda nationellt enhetlig. (källa)
  5. Rhesusapan eller rhesusmakak (Macaca mulatta) är en art i släktet makaker, som tillhör familjen markattartade apor. Arten har spelat en stor roll i medicinhistorien på grund av att man med dess blod fastställde existensen av rhesusfaktorn. (källa)
  6. Ämnesområdet paleoantropologi uppstod mer eller mindre i samband med upptäckten av de första neandertalarna (Homo neanderthalensis) i mitten av 1800-talet. En föga populär tanke vid denna tidpunkt var, precis som nu, att människan hade utvecklats via så kallade grottmänniskor, och var släkt med de stora aporna. Termen "grottmänniska" är mer eller mindre ett resultat av olika missförstånd genom historien, aktuell forskning pekar på att neandertalarens naturliga habitat var tät skog. (källa)
  7. Språket är ett hierarkiskt och kombinatoriskt system, där ett begränsat antal enkla grundelement kombineras hierarkiskt utifrån ett begränsat antal enkla grundregler, till ett obegränsat antal möjliga yttranden. Detta utgör den stora skillnaden mot djurs signalsystem. Djuren har ett läte för varje budskap, vilket begränsar antalet möjliga budskap. Eftersom det mänskliga talet kombinerar ljud är budskapen obegränsade. Med hjälp av språkljuden, som i de flesta språk uppgår till mellan trettio och fyrtio, kan vi alltså bilda obegränsat många ord. Därutöver kan flera ord kombineras till meningar, vilket resulterar i att människan kan uttrycka mycket avancerade och komplexa innebörder. Tystnad av olika längd är kanske den viktigaste beståndsdelen i de flesta språk. Inte bara för att ge utrymme för syresättning hos talaren utan också för att skapa olika former av innehåll och tyngd i det som förmedlas. (källa)
  8. Det har gjorts experiment där man låtit apor, på vilka man i smyg anbringat en färgfläck i pannan, titta i en spegel, för att studera om de gör några ansatser att försöka peta bort färgfläcken, som de ju bara kan se via spegeln och inte direkt. I de fall aporna verkligen gör försök att peta bort färgfläcken, kan detta tolkas som ett tecken på ett självmedvetande? De tycks ju i varje fall vara medvetna om ungefär var deras medvetandes utsiktspunkt befinner sig för att kunna styra handen när de petar på sin egen panna och inte på spegelbildens. Beträffande dessa och liknande experiment råder det delade meningar om de är relevanta för begreppet självmedvetande. (källa)
  9. Man bör ta i beaktande att det finns mellanled, och att dessa kan ha stor betydelse och ibland även är definitionsmässigt problematiska. Ett exempel är "Apa" → "schimpans". Skillnaden är något för stor utan mellanordet "människoapa" eftersom schimpansen är mycket intelligent och människolik och inte bara vilken slags apa som helst. (källa)
  10. Markattor (Cercopithecus) är ett släkte i familjen markattartade apor med cirka 25 arter. Hithörande arter lever i Afrika söder om Sahara. Markattor är medelstora primater och vistas vanligen i träd. De är allätare, men äter huvudsakligen frukter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.