Avgift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgift, varianter, uttal och böjningar av avgift

Avgift synonym, annat ord för avgift, vad betyder avgift, förklaring, uttal och böjningar av avgift.

Synonymer till avgift

Andra språk

Avgift på Engelska

  • charge, fee - remuneration (for a right), payment, price, entrance fee, fee increase, parking fee, membership fee, subscription, increased duties on tobacco and spirits

Hur används ordet avgift

  1. En erkänd arbetslöshetskassa är en särskild organisationsform, med den ekonomiska föreningen som förebild. Handlingar rörande arbetslöshetsersättning och avgift till arbetslöshetskassa omfattas av den grundlagfästa offentlighetsprincipen. (källa)
  2. Garderob är en förvaringsplats för främst kläder. I garderoben förvaras ibland även skor, huvudbonader, lakan eller städartiklar (se städskåp). Garderoben består av ett högt skåp eller eventuellt ett rum. Det sistnämnda är vanligt i vissa offentliga miljöer som exempelvis på en krog eller en restaurang. Där avser garderoben ett rum för tillfällig förvaring av gästernas ytterplagg och andra attiraljer som gästen inte får eller vill ta med sig in i huvudlokalen, ibland mot en smärre avgift. På arbetsplatser brukar det annars talas om klädförråd eller linneförråd och där kan det förvaras arbetskläder, sängkläder, handdukar och annat som används på arbetsplatsen. I hemmet kallas rummet avsett för förvaring för klädkammare (Klk). Förutom förvaring kan större klädkammare vid behov användas som extrarum. (källa)
  3. Från 1400-talet och ända till skråväsendets upphörande 1846 innehöll skråordningarna bestämmelser om gesällernas (och svennernas) ställning. För att bli gesäll måste man först tjäna som lärling under en lärotid som vanligen varade mellan tre och fem år. Därtill måste man utföra en del andra prestationer såsom att erlägga "utskrivningspengar" och avgift till gesällernas kassa, gesällådan. Gesällerna inordnades i gesällskap som till organisationsformen liknade mästarnas ämbeten. Gesällskapen fick däremot inte samlas utan att en mästare vara närvarande. Gamla seder krävde också att lärepojken skulle bjuda på traktering ("hålla skänkning") men detta förbjöds i 1720 års skråordning. I en del yrken fordrades även att lärepojken skulle visa sin arbetsskicklighet genom att utföra ett gesällprov. Om han klarade det, och därmed blev gesäll, skulle han få ett lärobrev eller gesällbrev enligt 1669 och 1720 års skråordningar. (källa)
  4. I en del kulturer fattas beslut om äktenskapet av föräldrarna när makarna är barn eller mycket unga, se barnäktenskap. Det förekommer också att brudgummen betalar en avgift till svärfadern för sin brud, se brudpris, eller att brudens föräldrar betalar brudgummens föräldrar för att de accepterar bruden alternativt betalar en hemgift för dottern till det nygifta paret. Barnäktenskap är förbjudet i många länder men praktiseras ibland ändå även i stater där det är förbjudet. Avtal om barnäktenskap, brudpris och hemgift är inte giltiga enligt västerländsk lagstiftning. (källa)
  5. Utförs arbete enbart i Norge ska arbetsgivaren innehålla så kallad trygdeavgift det vill säga norsk socialförsäkringsavgift. Denna avgift får personen rätt att dra av i sin självdeklaration. (källa)
  6. En gästhamn är en hamn med båtplatser för tillfälligt besökande fritidsbåtar som upplåtes mot avgift. (källa)
  7. I folkmun betraktas medveten frånvaro som skolk, medan oavsiktlig frånvaro exempelvis i samband med att man försover sig, inte betraktas som skolk, även om båda faller under benämningen "ogiltig frånvaro". Elever som egentligen vill gå i skolan men inte vågar kallas hemmasittare. De som ska betala TV-avgift men medvetet undviker att betala den kallas ibland för "licensskolkare" och den som inte deltar i politiska val kan kallas "valskolkare" eller "röstskolkare", även i till exempel ett land som Sverige där valdeltagandet är frivilligt. (källa)
  8. För befrämjande av den varmblodiga hästaveln i Sverige höll staten två hingstdepåer - Flyinge hingstdepå och stuteri i Skåne och Strömsholm i Västmanland - varifrån hingstar under betäckningstiden utstationerades till olika delar av landet, där de mot en bestämd avgift fick användas till betäckning av privata hästägares ston. (källa)
  9. Hunddagis är ett daghem för hundar. Det tar hand om hunden medan matte och/eller husse arbetar, vanligtvis mot en avgift. Hundar som vistas på hunddagis måste oftast vara försäkrade och vaccinerade. Det är inte alls säkert att ett hunddagis kan ta emot alla typer av hundar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.