Träfiberplattor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder träfiberplattor, varianter, uttal och böjningar av träfiberplattor

Träfiberplattor synonym, annat ord för träfiberplattor, vad betyder träfiberplattor, förklaring, uttal och böjningar av träfiberplattor.

Synonym till träfiberplattor

Hur används ordet träfiberplattor

  1. Åren 1924-25 uppfann den amerikanske ingenjören William Henry Mason, delvis genom en händelse, en metod att tillverka träfiberplattor genom att frigöra träets lignin och använda det som bindemedel vid hoppressning med ånga till tunna fiberplattor. Den unge svenske ingenjören Arne Asplund praktiserade sommaren 1927 hos Mason i Laurel i Mississippi och fick sedan vid sin hemresa till Sverige i uppdrag av Mason att intressera investerare i Sverige för att uppföra en masonitfabrik. Arne Asplund kom i kontakt med grosshandlaren Carl Wikström, huvudägare i Nordmalings Ångsågs AB i Rundvik, vilket vid denna tidpunkt hade ekonomiska problem. Detta ledde till att Wikström hösten 1927 reste till Mississippi och kunde sluta det första licensavtalet om tillverkningsrätt för den så kallade masonmetoden, enligt Masons patent och med varumärket Masonite. (källa)
  2. Jonas Jonsson var entreprenör och expert på kolugnar. Den viktigaste produkten för AB Träkol var naturligtvis träkol och för att utnyttja det fina virket till mer än träkol sökte han ständigt nya idéer. Han experimenterade redan som ung pojke med sågspånen som brukade ligga i stora högar utanför sågverken. Jonsson var en stor praktisk naturbegåvning och han undersökte möjligheterna att kunna dra nytta av detta avfall. Vid sin studieresa till USA studerade han tillverkning av träfiberplattor som använder träfiber och spån. (källa)
  3. Under 1920- och 1930-talen förlorade sågverksindustrin alltmer i betydelse, medan produktionen av pappersmassa och andra produkter blev allt viktigare. Inom industriområdet i Örnsköldsvik (Hörneborg och Alfredshem) började koncernen 1930 tillverka träfiberplattor i bolaget Mo och Domsjö Wallboard Company AB, som 1938 fick namnet Mo och Domsjö Treetex AB. En klor-alkalifabrik tillkom 1936 och en sulfitspritfabrik 1940. (källa)
  4. Vid en ombyggnad 1949 utfördes förändringar av koret då fönstren sattes igen. På väggarna och innertaken spikades träfiberplattor och bänkarna förnyades. Dessutom tillkom lampetter och armatur över altaret av Fridén, färgsättning och dekorering av artisten Yngve Lundström, altartavla av T. Nordberg samt ljuskronor av konstsmeden Petrus Forsberg. År 1968 invändig ommålning och färgsättning. En ny sakristia tillkom 1961. (källa)
  5. Inomhus täckte man för fönstren innan man började tända lamporna och man utnyttjade lämpligt material såsom träfiberplattor, skivor av plywood, wellpapp och liknande samt gardiner och papper av ljustätt material. Utomhus och för fordon användes särskild avskärmad armatur och särskilda mörkläggningslampor. Speciella bestämmelser fanns beträffande inner- och ytterbelysning, fordonsbelysning, arbetsbelysning utomhus, markeringsljus, fartygsbelysning, markeringsmålning på gator och fordon m.m. (källa)
  6. Kyrkorummet har ett förhöjt korparti mot norr. Golvet är av parkett och de vita väggarna och taket är klädda med träfiberplattor och väggarna är täckta med strukturtapet. Taket är svagt välvt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.