Vindruta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vindruta, varianter, uttal och böjningar av vindruta

Vindruta synonym, annat ord för vindruta, vad betyder vindruta, förklaring, uttal och böjningar av vindruta.

Synonym till vindruta

Vad betyder och hur uttalas vindruta

Vindruta uttalas vind|ruta och är ett substantiv.

Ordformer av vindruta

Singular

vindruta
obestämd grundform
vindrutas
obestämd genitiv
vindrutan
bestämd grundform
vindrutans
bestämd genitiv

Plural

vindrutor
obestämd grundform
vindrutors
obestämd genitiv
vindrutorna
bestämd grundform
vindrutornas
bestämd genitiv

Vindruta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vindruta

  1. Daycruiser var ursprungligen en snabbgående dagtursbåt, större än hardtopbåten men mindre än kabinbåten. Skrovlängden var från början omkring 21 fot, men numera byggs dessa båtar med längre skrov. Båttypen har ett relativt stort fördäck, en liten ruff och vindrutor framför förarplatsen och en väl tilltagen sittbrunn akterut. Skrovet är planande med vanligtvis ganska vass skrovform. Vanligast är inombordsmotor med drev, men på mindre båtar kan utombordare förekomma. I dag byggs det också ganska stora daycruisers på över 30 fot, ibland större, som har kabinbåtens alla bekvämligheter, varför båttypen då växt ur sitt eget begrepp. (källa)
  2. Parkeringsautomat eller parkeringsmätare är en automat som tar emot parkeringsavgift och visar betald parkeringstid eller ger en parkeringsbiljett som ska sättas på insidan av fordonets vindruta så att klockstämpeln på biljetten är läsbar utifrån. Parkeringsautomater finns både på offentliga och privatägda parkeringsplatser, och används ofta som inkomstkälla åt ägarna. Den som inte betalar, överskrider betald parkeringstid eller bryter mot en annan parkeringsbestämmelse får en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift om det blir upptäckt. (källa)
  3. Storhetstiden för motorcykel med sidovagn inföll i Sverige i mitten på 1900-talet. En typisk sidvagn från den tiden har en stoppad stol med ryggstöd, placerad i en mer eller mindre strömlinjeformad kåpa eller öppen kaross. Kåpan har på vissa sidvagnar en liten uppstickande vindruta. Vagnens enda hjul brukar sitta på vägkantssidan, medan vagnens andra sida är fäst vid motorcykeln och hålls uppe av den. (källa)
  4. Vindrutetorkare, anordning för att svepa bort fukt och smuts från ett transportmedels vindruta som uppfanns i New York 1903 av Mary Anderson. När vindrutetorkaren först presenterades mötte den stort motstånd. Folk tyckte att det var en fullkomligt onödig uppfinning, det var ju mycket bättre att göra som man alltid hade gjort. Började det regna så mycket att sikten blev lidande så plockade man helt enkelt bort vindrutan, la den i bakluckan och körde vidare. (källa)
  5. Första generationens UL-flygplan från 80-talet var inte sällan öppna fackverkskonstruktioner med dukklädda vingar, där piloten förutom möjligtvis en vindruta var utsatt för väder och vind. Moderna UL-flygplan är dock ofta konstruerade i kompositmaterial eller aluminium med ett relativt ombonat och väl tilltaget förarutrymme med bland annat kabinvärme och bekväma förarstolar för långa flygningar. Instrumenteringen är snarlik de normalklassade flygplanen, men oftast med undantag för instrument för navigering efter radiofyrar eftersom dessa inte används när man flyger ultralätt. Inte sällan är flygplanen numera utrustade med så kallad glass cockpit (EFIS) där de traditionella analoga instrumenten har ersatts av bildskärmar som bland annat även visar rörliga kartor för navigering med GPS. (källa)
  6. Vindruta, ruta på transportmedel vars syfte är att hindra fartvinden men ändå tillåta sikt framåt. Vindrutan kan vara limmad hela vägen runt om, eller infäst i karossen med gummilist. På bilar med limmade fönster ingår dessa oftast i den självbärande konstruktionen av karossen. Vindrutor är av två sorters säkerhetsglas. På bilar inregistrerade i Sverige före 1967 kan vindrutan vara av härdat säkerhetsglas med nackdelen att den vid en skada brister i tusentals små ärtstora bitar. Härdat glas är dock fortfarande godkänt till bak- och sidorutor även på nya bilar. På nya bilar inregistrerade i Sverige efter 1967 måste vindrutan vara av lamellglas bestående av två glas hoplimmade med en stark plastfolie. Lamellglas är säkrare då det hänger ihop även efter hårda smällar. Vindrutan är antingen klar eller tonad med eller utan mörkare toning upptill. Tonade rutor är vanligast idag. Moderna vindrutor finns med funktioner som eluppvärmning, regnsensor, ljussensor, ljuddämpning, solskydd och värmedämpning. Exempelvis till en Volvo V70 årsmodell 2009 finns det åtta olika vindrutor. Då vindrutan är en viktig säkerhetsdetalj, måste den uppfylla av myndigheterna fastställda krav och vara märkt med godkännandemärke. Vanligast i något av de nedre hörnen. Märket visar även tillverkarens varumärke och ett kodnummer fabriken och landet där den har tillverkats. På fabriksmonterade vindrutor brukar även finnas bilmärkets logotyp men ingen bilfabrik har någon egen produktion av vindrutor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.