Värdshus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder värdshus, varianter, uttal och böjningar av värdshus

Värdshus synonym, annat ord för värdshus, vad betyder värdshus, förklaring, uttal och böjningar av värdshus.

Synonymer till värdshus

Vad betyder och hur uttalas värdshus

Värdshus uttalas värds|hus [vä´rds- äv. värs´-] och är ett substantiv -et; pl. värdshus.

Ordformer av värdshus

Singular

värdshus
obestämd grundform
värdshus
obestämd genitiv
värdshuset
bestämd grundform
värdshusets
bestämd genitiv

Plural

värdshus
obestämd grundform
värdshus
obestämd genitiv
värdshusen
bestämd grundform
värdshusens
bestämd genitiv

Värdshus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet värdshus

  1. De tidigaste engelska herrklubbarna uppstod i London under 1600-talet. Till skillnad från sina senare efterföljare disponerade dessa i regel inte egna lokaler utan man träffades på olika värdshus eller kaffehus. Till kända tidiga sådana klubbar hör "The Mermaid", grundad av sjömilitären Sir Walter Raleigh och med bland annat William Shakespeare och John Donne som medlemmar. Under 1600-talets slut och 1700-talet politiserades klubbarna i stor utsträckning, och tories respektive whigs höll sig i separata klubbar. (källa)
  2. Då konstakademins byggnadsskola 1836–1837 utlyste en pristävling för "ett större värdshus eller hotell för resande" visade det att hotell hunnit bli en synonym för värdshus. Betydelsen var dock vacklande och kunde ibland även syfta på en förnäm byggnad eller representationsbyggnad för staden såsom i den ursprungliga franska betydelsen, så när Abraham Rydberg 1845 lämnade en donation för uppförandet av ett Hôtel de ville, tolkades det 1847 som ett stadshus, liknande det som uppförts i Norrköping 1802, där man förutom lokaler för stadens styrelse även inrättade festlokaler för stadens behov. När grunden 1857 lades för Hotell Rydberg tolkades det istället som just ett hotell. (källa)
  3. En karavanseraj, (turkiska: karvansary, persiska كاروانسرا, i arabisktalande länder kallad khan eller funduq) var ett värdshus och ett härbärge för karavaner av köpmän. Karavanserajerna var viktiga centra för utbyte av varor och information längs handelsvägarna i Asien, Afrika och Sydöstra Europa, speciellt längs Sidenvägen. Ordet seraj är av persisk uppkomst (سرا), och betyder «beboelig eller «palats. (källa)
  4. Det franska hasardspelet Coucou uppfanns i Frankrike runt 1500 och spreds över Centraleuropa. I slutet av 1600-talet framställde en italiensk tillverkare en kortlek anpassad för spelet. Kortspelet fick namnet cuccú efter det högsta kortet, i leken. Cuccú hade 38 kort, två sviter med 19 kort i varje. Elva av korten i varje svit var nummerkort, numrerade 0-10. De övriga korten var motivkort, där Spannen och Gycklarmasken rankades lägre än nummersviten. Fem av korten rankades högre, Värdshuset, Katten, Hästen, Vakten och Göken. Det nittonde kortet, Harlekin, stod utanför rangordningen och dess värde avgjordes av det spel som spelades och kunde variera i samma spel. (källa)
  5. En krog är från början ett landsvägsvärdshus eller utvärdshus, men blev senare ett enklare näringsställe med utskänkning av öl och brännvin jämte servering av husmanskost (även i städer). Krog är numera i allmänt språkbruk som en benämning på restauranger eller pubar i allmänhet. Möjligen är detta bruk påverkan från danskan, där ordet även i vårdat tal innebär en restaurang i allmänhet. Sjökrogar låg längs segellederna och uppsöktes av sjöfararna bland annat i väntan på bättre väder och fungerade delvis även som bunkringsplatser. Sin storhetstid hade sjökrogarna från 1500-talet och fram till 1800-talets andra hälft. (källa)
  6. Han stal en kniv på ett värdshus och höll sedan vakt vid den smala gatan La Ferronnerie, där han visste att kungens vagn skulle passera på väg från Louvren till tyghuset. Kl. 4 på morgonen den 14 maj 1610 fick Ravaillac sitt tillfälle - han hoppade upp på vagnens högra hjul och dödade kungen med två knivhugg. Ravaillac greps omedelbart och dömdes till döden. (källa)
  7. Vid slutet av 1700-talet fanns i Paris något som kallas traiteurs, "traktörer", som serverade färdiglagad mat, och värdshus med ett "table d'hôte" där gästerna fick ta för sig av värdens bord. Begreppet restaurant myntades 1765 då en soppförsäljare vid namn Boulanger stämdes av ett par traktörer för att bryta skråreglerna genom att ha sålt soppa med kokt kött i, en rättighet förbehållen traktörer. Boulanger friades, och fortsatte med sin försäljning av soppor, vilka han kallade för restaurants eller restauratives, vilket betyder "vederkvickande", eller "återställande". Därav uppkom även termen "restaurant" som beteckning för själva näringsstället.. Boulanger var också en föregångare med att servera måltider portionsvis på tallrikar istället för att var och en tog för sig från "värdens bord", vilket var ett steg mot modern restaurangkultur. Boulanger stod för en enkel form av restaurang, både vad gäller mat och lokal, medan den första "riktiga" grand restaurangen "La Grande Taverne de Londres" öppnades 1782 av Antoine de Beauvilliers, före detta kock åt greven av Provence, sedermera kung Ludvig XVIII. Det nya med Beauvilliers restaurang var att han serverade vid bestämda tider, vid individuella bord istället för långbord och att rätterna fanns förtecknade på en meny. (källa)
  8. En saloon var ett värdshus i vilda västern, som oftast var öppet dygnet runt. Skildringar av salooner är en viktig del av westerngenren. Den första saloonen invigdes i Wyoming 1822. (källa)
  9. Tortellinins ursprung är mytomspunnet. Enligt en legend skall rätten ha skapats i Castelfranco Emilia. Lucrezia Borgia var på en resa och tog in på ett värdshus i en liten stad. Värden fångades av hennes skönhet och kunde inte låta bli att kika in i hennes rum genom nyckelhålet, men han kunde bara se hennes navel. Synen inspirerade honom att skapa tortellinin den natten. (källa)
  10. Värd är den person som bjuder in gäster till sitt hem eller en offentlig inrättning (värdshus). Värd kan även syfta på arrangör eller konferencier. En värd kan följa etikettregler. Ordet "värd" används ofta i sammansatta ord, såsom hyresvärd, tågvärd, publikvärd, entrévärd och värdväxt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.