Äktenskapsbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äktenskapsbrott, varianter, uttal och böjningar av äktenskapsbrott

Äktenskapsbrott synonym, annat ord för äktenskapsbrott, vad betyder äktenskapsbrott, förklaring, uttal och böjningar av äktenskapsbrott.

Vad betyder och hur uttalas äktenskapsbrott

Äktenskapsbrott uttalas äkt|en|skaps|brott och är ett substantiv.

Ordformer av äktenskapsbrott

Singular

äktenskapsbrott
obestämd grundform
äktenskapsbrotts
obestämd genitiv
äktenskapsbrottet
bestämd grundform
äktenskapsbrottets
bestämd genitiv

Plural

äktenskapsbrott
obestämd grundform
äktenskapsbrotts
obestämd genitiv
äktenskapsbrotten
bestämd grundform
äktenskapsbrottens
bestämd genitiv

Äktenskapsbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet äktenskapsbrott

  1. Otrohet avser sexuella eller romantiska handlingar som bryter mot moraliska krav på sexuell eller romantisk partnerexklusivitet i fasta förhållanden. Med ett vardagligt ord kallas det vänsterprassel, ett ord som härrör från begreppet äktenskap till vänster (tyska Ehe zur linken Hand), det vill säga sedvänjan vid morganatiskt äktenskap att mannen vid vigseln räcker vänstra handen åt bruden. Samlag utanför äktenskapet var inpå 1900-talet straffbara såsom hor, varför otrohet i äktenskapet ibland kallas äktenskapsbrott. (källa)
  2. Därtill kom kyrkotukten. Hor är i denna bemärkelse inte relaterat till prostitution. Det sjätte av Guds bud som omnämns i Bibeln (2. Mosebok 20:14) löd år 1541: "Du skall icke göra hor". I 1917 års bibel har hor ändrats till äktenskapsbrott. Enligt luthersk tradition betyder hor, förutom äktenskapsbrott, även att man inte för ett rent och tuktigt leverne. (källa)
  3. Äktenskapsbrott har för allmänheten varit oacceptabelt och fördömts av kyrkan som synd och av lagen som hor i Västvärlden. Inom överklassen och adeln har det dock funnits utrymme att sätta sig över de sexuella normer som gällt för övriga samhällsklasser. Det här har framför allt gällt män, men även kvinnor inom adeln har historiskt haft större utrymme för utomäktenskapliga förhållanden än andra. (källa)
  4. Efter La pierre de touche (1853, Pröfvostenen, uppförd 1856), som behandlar guldets frestelser och förbannelser, följde 1854 den betydande komedien Le gendre de M. Poirier (Klädeshandlaren och hans måg, uppförd 1855), där Augier med begagnande av motiv ur en roman av Jules Sandeau skänker en förträfflig sedemålning från seklets mitt, då mot varandra bröt sig bördens och penningens adel, här förkroppsligade i den onyttige markisen som trotsar på sina anor, och hans svärfar, den dryge uppkomlingen, som trotsar på sin rikedom, två mästerligt givna typer, framför allt den senare. I Ceinture dorée (1855, Millionärens dotter, uppförd 1856) påvisar han den ohederligt förvärvade förmögenhetens förbannelse för familjen. Mariage d'Olympe (1855) upptar frågan om demimonde-damens förhållande till det ordnade samhället, skildrande en gift kurtisans "hemlängtan till smutsen", stycket var en gensaga mot det sentimentala svärmeriet för "kameliadamerna". I Les lionnes pauvres (1858) behandlas den fala kärleken såsom drivfjäder för äktenskapsbrottet. (källa)
  5. Fram till 1984 var sedlighetsbrott beteckningar enligt svensk lag för brott som kunde "såra tukt och sedlighet" och alltså var sedlighetssårande. Hit hörde huvudsakligen men inte enbart sexualbrott. Våldtäkt föll dock under våldsbrott och äktenskapsbrott under otukt. (källa)
  6. Detta straff är endast för de som begår äktenskapsbrott. Ogifta som har sexuella relationer sinsemellan och upptäcks får spöstraff. Både steningen och spöstraffet skall föregås av ett antal villkor. Ett av de viktigaste är att det skall finnas fyra vittnen som beskådat mannens könsorgan vara inträngt i kvinnans. Dessa fyra vittnen skall vara kända för sin sanningsenlighet bland folk. (källa)
  7. Mellan en person och släktingarna till den, med vilken han haft könsförbindelse utan äktenskap, räknas så kallat oäkta svågerlag, som i svensk rätt ända till 1915 års ändring av Giftermålsbalken utgjorde och i övrig nordisk rätt även senare utgjorde äktenskapshinder i samma utsträckning som egentligt svågerlag. I enlighet därmed talade man om mellankommande svågerlag för det fall, att ena maken gjorde sig skyldig till äktenskapsbrott med en släkting till andra maken. Slutligen har även trolovning haft betydelse för ifrågavarande ämne, så till vida, som vissa verkningar av svågerlag (domar- och vittnesjäv) kunde inträda mellan den ene av de trolovade och den andres släktingar. (källa)
  8. Bergspredikan inleds med att enkla och ödmjuka människor prisas saliga - Saligprisningarna (Matt 5:1-12), Jesu lärjungar sägs vara jordens salt och världens ljus (Matt 5:13-16), Jesus betonar att Lagen/Torah/Moseböckerna inte skall gå under eller upphävas, utan fullbordas (Matt 5:17-20). Sedan följer ett stycke där Jesus skärper buden: avseende mord (Matt 5:21-26), äktenskapsbrott (Matt 5:27-32), eder (Matt 5:33-37), vedergällning (Matt 5:38-41), och kärlek (Matt 5:43-48). Det är bland annat här han lär ut att vända andra kinden till (Matt 5:39). I kapitel 6 undervisar han bland annat om bön och lär ut bönen Fader Vår. I sjunde kapitlet återfinns bland annat gyllene regeln - en princip för användning av empati vid etiska ställningstaganden: "Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem" (Matt 7:12). (källa)
  9. Förbud mot äktenskapsbrott. (källa)
  10. I avslutningen (slœmr) vänder sig skalden direkt till åhörarna, sina "bröder och systrar" (systkin (33)), och understryker enträget ångerns och botgöringens nödvändighet. Tre nya exempla läggs fram, denna gång hämtade ur Bibeln: Kung David som begick äktenskapsbrott och mord men genom sin ånger fick nåd (48–49), aposteln Petrus som bittert begrät att han förnekat Herren (50–51) samt synderskan Maria som med tårar tvådde frälsarens fötter (52). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.