Älskvärd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder älskvärd, varianter, uttal och böjningar av älskvärd

Älskvärd synonym, annat ord för älskvärd, vad betyder älskvärd, förklaring, uttal och böjningar av älskvärd.

Synonymer till älskvärd

Vad betyder och hur uttalas älskvärd

Älskvärd uttalas älsk|värd och är ett adjektiv.

Ordformer av älskvärd

Böjning (i positiv) älskvärd en ~ + subst. älskvärt ett ~ + subst. älskvärda den/det/de ~ + subst. älskvärde den ~ + mask. subst. Komparation älskvärdare en/ett/den/det/de ~ + subst. älskvärdast är ~ älskvärdaste den/det/de ~ + subst.

Älskvärd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Älskvärd på Engelska

  • charming, kind - a charming smile

Hur används ordet älskvärd

  1. Maltesern beskrivs som charmig, vänlig och intelligent. Den skall vara lekfull och kelig och lätt att motionera. Maltesern är en älskvärd och tillgiven sällskapshund men också framåt och vaksam och kan därför, trots sin storlek, fungera som vakthund. (källa)
  2. I svenskan förekommer flera latinska gerundivumformer, men används som substantiv, till exempel doktorand (någon som bör doktoreras), konfirmand (någon som bör konfirmeras), legend (något som bör läsas) och agenda (saker som bör utföras). Även flera personnamn har sitt ursprung i latinska gerundivumformer, till exempel Amanda (älskvärd, hon som bör älskas) och Miranda (beundransvärd, hon som bör beundras). (källa)
  3. Golden retrieverns temperament beskrivs i standarden som "snällt, vänligt och självsäkert". Den är inte en enmanshund utan ska vara lika älskvärd mot främlingar som mot dem den känner väl. Dess tillit och milda läggning gör den till en dålig vakthund. En golden retriever ska inte vara överdrivet blyg eller nervös. Den typiska golden retrievern ska vara lugn, intelligent och foglig, med en exceptionell vilja att behaga sin förare (will to please). Golden retrievern ska kombinera livsglädje med tålamodet som är nödvändigt för att sitta tyst i flera timmar i ett jaktgömsle i väntan på fåglarna. Den avlades efter sitt mjuka bett som inte skadar det skjutna viltet. Golden retriever skall älska att arbeta, både på land och i vatten samt ha en god förmåga att fokusera på en given uppgift. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.