Åtkomma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åtkomma, varianter, uttal och böjningar av åtkomma

Åtkomma synonym, annat ord för åtkomma, vad betyder åtkomma, förklaring, uttal och böjningar av åtkomma.

Vad betyder och hur uttalas åtkomma

Åtkomma uttalas åt|komma och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som komma.

Åtkomma betyder:

Ordformer av åtkomma

Aktiv

åtkomma
infinitiv
åtkommer
presens
åtkom
preteritum
åtkommit
supinum
åtkommande
presens particip
åtkom
imperativ

Passiv

åtkommas
infinitiv
åtkoms
presens
åtkoms
preteritum
åtkommits
supinum

Perfekt particip

åtkommen en
~ + subst.
åtkommet ett
~ + subst.
åtkomna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

åtkommes
presens

Åtkomma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet åtkomma

  1. Hälare måste ha insikt om att det är föremål (eller handlingar) åtkomna genom brott som denne tagit befattning med. Denna befattning har varit ägnad att försvåra dess återställande till rätt ägare. En serie stölder och hälerier har bedömts som grova brott på grund av att gärningsmannen därigenom deltog i systematisk brottslig verksamhet av allvarlig art. (källa)
  2. Ett processorregister är inom processorarkitektur en liten mängd mycket snabbt datorminne som används för att ge snabb tillgång till frekvent åtkommen data. Att lagra ofta använd data i register är kritiskt för programprestanda, vilket gör registerallokering, att tilldela registren på ett effektivt sätt, till en viktig uppgift för en kompilator. De flesta, men inte alla, moderna processorarkitekturer fungerar enligt principen att hämta data från primärminnet (eventuellt via cache) till processorregistren, utföra beräkningar på dem, och sedan lagra resultaten i primärminnet igen. (källa)
  3. Statsmakterna i ett land hemlighåller ofta information som om den missbrukas anses kunna hota statens säkerhet. Statshemligheter inkluderar bland annat vapendesign, militära planer och diplomatisk taktik, men även otillbörligen åtkommen information från andra parter (till exempel som ett resultat av underrättelseverksamhet). De flesta länder har någon sorts sekretesslagstiftning (Offentlighets- och sekretesslagen i Sverige) och klassificerar hemligt material i olika nivåer. För att komma åt information som har blivit hemlighetsstämplad behövs en motsvarande säkerhetsprövning. Diskussioner om vad som bör och inte bör vara hemligt dyker ibland upp i den allmänna samhällsdebatten, då behovet av transparens ofta viktas mot statens säkerhet. (källa)
  4. Adressbussens bredd bestämmer hur mycket minne som kan åtkommas. Till exempel kan en 16-bitars adressbuss (som var vanlig hos 8-bitars hemdatorerna på 1970- och 1980-talet) adressera 216 = 65 536 distinkta minnesadresser, medan en 32-bitars adressbuss (vanlig hos dagens PC-datorer) kan adressera 232 = 4 294 967 296 = distinkta minnesadresser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.