Överfalla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överfalla, varianter, uttal och böjningar av överfalla

Överfalla synonym, annat ord för överfalla, vad betyder överfalla, förklaring, uttal och böjningar av överfalla.

Synonymer till överfalla

Vad betyder och hur uttalas överfalla

Överfalla uttalas över|falla och är ett verb, böjs som falla.

Ordformer av överfalla

Aktiv

överfalla
infinitiv
överfaller
presens
överföll
preteritum
överfallit
supinum
överfallande
presens particip
överfall
imperativ

Passiv

överfallas
infinitiv
överfalls
presens
överfölls
preteritum
överfallits
supinum

Perfekt particip

överfallen en
~ + subst.
överfallet ett
~ + subst.
överfallna den/det/de
~ + subst.
överfallne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

överfalles
presens

Överfalla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Överfalla på Engelska

  • attack, assault - he was attacked in the street

Hur används ordet överfalla

  1. Augusti 1998: En 14-årig flicka överfölls bakifrån av en man som drog åt en scarf runt hennes hals. Gärningsmannen blev störd av en förbipasserande person och avbryter våldtäktsförsöket. Han släpper stryptaget runt flickans hals och knuffar ned henne i bäcken innan han själv flyr från platsen. (källa)
  2. Den barmhärtige samariern eller Den barmhärtige samariten kallas en passage i Nya Testamentet, Luk. 10:25-37, där Jesus berättar en parabel om en överfallen man. Då mannen blivit överfallen av rövare mellan Jerusalem och Jeriko, lät rövarna honom ligga halvdöd. En förbipasserande präst noterade mannen, och vek därvid åt sidan och gick förbi. Likaså kom en levit som vek åt sidan och gick förbi. En samarier (i äldre översättningar samarit) fick se mannen, och fylldes av medlidande. Samariern skötte om mannens sår, och tog honom till ett värdshus, där samariern betalade för mannens vistelse. Den barmhärtige samariern skulle i Jesus berättelse symbolisera ens nästa, vid tillämpning av sentensen "älska din nästa som dig själv". (källa)
  3. I samband med Karl XII:s två norska fälttåg i början av 1700-talet överfölls en mindre grupp svenska transportfartyg i Havstenssund av danska krigsfartyg ingående i Peder Tordenskjolds eskader. I brev till överbefälhavaren i Norge, general Wedel, skriver Peter Tordenskjold den 17 september 1717, att en liten grupp fartyg under ledning av galléen Castor lyckades överraska och ta över fyra svenska fartyg: en huckert och tre skutor. Ett femte fartyg, som var grundstött, stacks i brand. De fyra erövrade fartygen fördes upp till Magö vid Hvaleröarna. Fartygens besättningar retirerade upp på land, annars skulle de också ha förts till Hvaleröarna, skriver Tordenskiold. (källa)
  4. Apacherna skilde noga både terminologiskt och praktiskt mellan överfall och krig. Den förra företeelsen avsåg att tillägna sig fiendens hästar och byten och konfrontationer skulle undvikas. Den senare avsåg att hämnas dödade apacher genom att möta och döda fiender. Apacherna hade en mycket pragmatisk inställning till militära företag. Det viktigaste var att överleva, inte att visa sig tapper. (källa)
  5. Diktens bakgrund är följande: Som hämnd för mordet på hersen Torulv Kvällulvsson (Skallagrims bror) hade Skallagrim och Kvällulv överfallit ett av Harald Hårfagers skepp och slaktat mer än femtio kungsmän, inklusive två kusiner till kungen (10 och 12 år gamla) samt bröderna Hallvard och Snarfare: också de kungafränder. Två eller tre män skonades – förmodligen var de trälar då de sägs ha varit "mindre värda". Inför dessa överlevande kvad sedan Skallagrim denna Hämndvisa (Hefndarvísa) och befallde dem att lära den utantill så att de kunde framföra den till kungen. Han ville nämligen att kungen skulle få veta vem som utfört massakern och varför. (källa)
  6. skor - i brunt skinn med överfallande plös samt bruna skinnremmar. (källa)
  7. I översättning: "Här kommer Grýla ner till gården, och femton svansar har hon på sig." Det är hövdingen Loptr Pálsson som kväder denna strof när han med stort följe rider ner för att överfalla gården Breiðabólstaðir år 1221. Hövdingen liknar alltså sig själv vid en trollpacka, men det intressanta är att han kanske bara citerar en för honom välkänd barnramsa. Ramsan finns i så fall bevarad i flera senare uppteckningar, men vi vet förstås inte om den såg likadan ut på 1200-talet. Om den gjorde det, så kan den ha haft följande fortsättning. (källa)
  8. Under slutet av 1875 ökade anstormningen från de vita guldletarna och armén övergav sina försök att hindra dem. Detta brott mot fredsfördraget försvarade man med att indianerna redan brutit mot fördraget genom att överfalla och döda guldletare och nybyggare. Armén beslutade sig för att rikta in sig på de "laglösa" indianskaror som under hövdingarna Sitting Bull och Crazy Horse levde ett nomadliv på slätterna. De anklagades för alla våldsdåd och för att ha uppeldat de fredliga stammarna som höll kontakt med indianagenterna. Därför proklamerade man att de indianer som inte infann sig hos agenterna före den 31 januari 1876 skulle klassas som fientliga och laglösa. Mot dessa skickades straffexpeditioner för att komma till rätta med problemet. Under tiden anslöt sig allt fler av de "laglydiga" indianerna till de "laglösa" på slätterna, fast beslutna att hellre dö i ärofull strid än att långsamt svälta ihjäl på de bristfälliga ransonerna som tillhandahölls av indianagenterna. (källa)
  9. Det är få av de påstådda brott som anmälts som kunnat styrkas under prövning. Bland annat har modern i den romska familjens anklagats för att ha överfallit en grannkvinna. I den första polisanmälan står att offret blev dunkat på axeln medan modern skällde. Några veckor senare kom en ny anmälan. Då hade istället slagen riktats mot ansiktet och ej mot axeln. En senare tredje anmälan hävdade att det var slag med knutna nävar. Tre år senare polisanmäldes incidenten som ren misshandel, och då påstås även fyra personer ha attackerat offret. Offret själv flyttade senare till annan ort och förnekar alla former av misshandel. Både TV3:s Insider och Sveriges Televisions Uppdrag granskning har följt fallet och rapporterat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.