Absidkyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder absidkyrka, varianter, uttal och böjningar av absidkyrka

Absidkyrka synonym, annat ord för absidkyrka, vad betyder absidkyrka, förklaring, uttal och böjningar av absidkyrka.

Vad betyder och hur uttalas absidkyrka

Absidkyrka uttalas ab|sid|kyrka och är ett substantiv.

Ordformer av absidkyrka

Singular

absidkyrka
obestämd grundform
absidkyrkas
obestämd genitiv
absidkyrkan
bestämd grundform
absidkyrkans
bestämd genitiv

Plural

absidkyrkor
obestämd grundform
absidkyrkors
obestämd genitiv
absidkyrkorna
bestämd grundform
absidkyrkornas
bestämd genitiv

Absidkyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet absidkyrka

  1. Ursprungliga kyrkan uppfördes i romansk stil under 1100-talet och 1200-talet. Redan under senmedeltiden förlängdes absidkyrkan åt väster, då också vapenhus och sakristia tillfogades. Över långhusets västra travé påmurades år 1800 ett torn, som då ersatte ett äldre i trä. Dagens planform är resultat av en radikal ombyggnad 1886-1887, då medeltida vapenhus och sakristia raserades och befintliga korsarmar tillkom. Byggnaden har kryssvalv i långhuset och hjälmvalv i koret. (källa)
  2. Kyrkan härstammar från 1100-talet och var då en traditionell romansk absidkyrka med ett mycket brett torn. År 1905 gjordes en omfattande ombyggnad då långhuset blev både bredare och högre. Samtidigt murades den speciella sydportalen in på sin ursprungliga och nuvarande plats. (källa)
  3. I Linderöd finns Linderöds kyrka, en romansk absidkyrka från 1100-talet. (källa)
  4. Ön har varit bebodd sedan järnåldern, och odling har ägt rum fram till mitten av 1950-talet. 1989 gjordes arkeologiska utgrävningar som visade att ruinen på ön är lämningar från en romansk absidkyrka från 1100-talet. Munkar på pilgrimsfärd till Trondheim rastade på Lurö. Dessutom, tror arkeologer och kyrkohistoriker, att där också funnits ett kloster på ön. Av ett tidigare tegelbruk finns bara lämningar kvar. 1916–1938 fanns en skola på Kjellbergsön. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.