Adjektiv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder adjektiv, varianter, uttal och böjningar av adjektiv

Adjektiv synonym, annat ord för adjektiv, vad betyder adjektiv, förklaring, uttal och böjningar av adjektiv.

Vad betyder och hur uttalas adjektiv

Adjektiv uttalas ad|jekt|iv [ad´- äv. -i´v] och är ett adjektiv -t -a.

Adjektiv betyder:

Ordformer av adjektiv

Böjning (i positiv) adjektiv en ~ + subst. adjektivt ett ~ + subst. adjektiva den/det/de ~ + subst.

Adjektiv är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Adjektiv på Engelska

  • adjective - a class of words functioning as modifiers of nouns and indicating a property (e.g. ", small, red, happy", )

Hur används ordet adjektiv

  1. När svenska lånat in latinska adjektiv har man oftast böjt dem enligt vulgärlatinsk modell, d.v.s. med orden mer och mest. Som i "irriterande, mer irriterande, mest irriterande" och "komplicerad, mer komplicerad, mest komplicerad".
  2. Detta görs också i engelskan, medan tyskan alltid böjer inlånade adjektiv med ändelser.
  3. Dessutom kan adjektiv användas i en fjärde och mer sällan förekommande funktion, som huvudord i nominalfras som saknar substantiviskt huvudord: De gamla stannade hemma.
  4. Med suffixet -t kan adjektiv också användas som adverb, det vill säga som bestämning till ett verb. I vissa grammatikor klassificeras ordet då som adverb, men enligt Svenska Akademiens grammatik (1999) är det fortfarande ett adjektiv. Om adjektiv används som adverb kongruensböjs de inte efter nominalfrasens huvudord.
  5. Adjektiv är en "öppen ordklass", vilket betyder att nya adjektiv ständigt tillkommer i språket. Nya adjektiv bildas främst genom sammansättningar och avledningar (se nedan), men också genom inlån från andra språk och slang. Två exempel på adjektiv som hamnat på Språkrådets nyordlistor under 2000-talet är "kreddig" (ansedd) och "promotiv" (främjande).
  6. Adjektiv kan bildas genom sammansättning av substantiv och ett adjektiv.
  7. Adjektiv kan också bildas genom sammansättning av två adjektiv.
  8. Adjektiv kan bildas genom avledning med ett prefix eller suffix. Bildningar med prefix är ofta negationer av andra adjektiv.
  9. Svenskan innehåller ett stort antal suffix som används för att bilda adjektiv av substantiv, till exempel -ig, -isk och -ad.
  10. Adjektiv kan även bildas av verb, till exempel med suffixen -bar, -sam och -sk.
  11. Adjektiv har två typer av böjning, kongruensböjning och komparationsböjning.
  12. Däremot är vissa adjektiv helt oböjliga, bland annat alla adjektiv som slutar på obetonad vokal.
  13. Kongruensböjning innebär i modern svenska att ett adjektiv som är attribut till ett huvudord böjs för att "passa ihop", eller vara kongruent med sitt huvudord. På svenska böjs adjektiv efter huvudordets genus, numerus, species och sexus.
  14. Ett mindre antal adjektiv saknar etablerad neutrumform och används normalt inte i konstruktioner där adjektivet annars ska kongruensböjas. Dessa ord saknar helt neutrumform, t.ex. flat, rädd, såt, eller har en neutrumform som språkbrukare tenderar att automatiskt undvika, t.ex. pryd, snöd och vred. Denna grupp kallas "defekta adjektiv" och består av ett trettiotal ord som slutar på -d, -t eller -dd. Adjektiven används med något undantag uteslutande om levande varelser. Problemet finns inte hos ord som slutar på -d och som normalt används om döda ting, dvs neutrum, där är det accepterat att -d skall ersättas med -tt, till exempel obebott (av obebodd) och sprött (av spröd). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.