Affärsspekulation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder affärsspekulation, varianter, uttal och böjningar av affärsspekulation

Affärsspekulation synonym, annat ord för affärsspekulation, vad betyder affärsspekulation, förklaring, uttal och böjningar av affärsspekulation.

Vad betyder och hur uttalas affärsspekulation

Affärsspekulation uttalas af|färs|spekul|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av affärsspekulation

Singular

affärsspekulation
obestämd grundform
affärsspekulations
obestämd genitiv
affärsspekulationen
bestämd grundform
affärsspekulationens
bestämd genitiv

Plural

affärsspekulationer
obestämd grundform
affärsspekulationers
obestämd genitiv
affärsspekulationerna
bestämd grundform
affärsspekulationernas
bestämd genitiv

Affärsspekulation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet affärsspekulation

  1. Smitt växte upp i små omständigheter och antog 1840 erbjudandet att deltaga i kapten A.G. Oxehufvuds på sin tid mycket omtalade så kallade världsomseglingsexpedition. Han medföljde som superkarg (fraktuppsyningsman) och kvarstannade vid expeditionens förolyckande i Sydamerika, där han i Buenos Aires till en början etablerade en liten vinhandel. Genom skicklig användning av dåvarande politiska konjunkturer och även i övrigt kloka affärsspekulationer (egendomsinköp) lyckades han ganska snart samla en mycket stor förmögenhet. Först i slutet av 1850-talet återvände han emellertid till Sverige, varvid han för alltid bosatte sig i Stockholm och realiserade sina stora sydamerikanska domäner. (källa)
  2. Christoffer Depken ärvde vid faderns död en betydande förmögenhet och stora bruksegendomar, som dock kom att förvaltas med dödsboets övriga egendom av hans mor Elisabeth Christoffersdotter. Han kom därefter att ägna sig åt handel, och var under 1650- och 1660-talen en av Faluns mest betydande handelsmän. Handeln gällde främst uppköp av koppar, som sedan byttes mot spannmål. Han kom härvid att fungera som förlagsman för flera bergsmän och även från 1647 för modern som förvaltare för sterbhuset, vilket från 1661 kom att leda till en långvarig rättstvist med bröderna om arvet. Sedan sterbhuset 1663 tvingats sälja faderns gård Noret i Falun till kungsgård och landshövdingeresidens för 20.000 daler kopparmynt fick Christoffer Depken ytterligare kapital för vinstgivande affärsspekulationer. Mycket av hans affärer är väldokumenterade genom att hans brev till Börje Cronberg 1649-1669 finns bevarade. Under dessa år var Depken och Cronberg kompanjoner genom att Cronberg köpte upp spannmål av den jordägande adeln i Uppland vilken sedan fördes till Kopparberget och där såldes av Depken mot betalning i koppar. Kopparen försåldes i sin tur av Cronberg. För ändamålet hade Depken flera kopparbodar i Falun och fungerade även som Cronbergs representant i andra frågor där. 1653 blev Christoffer Depken genom sitt giftermål med Christina Trotzig svärson till Johan Trotzig, Faluns främste borgare och den störste delägaren i gruvan och stärkte därigenom ytterligare sin ställning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.