Akterut Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder akterut, varianter, uttal och böjningar av akterut

Akterut synonym, annat ord för akterut, vad betyder akterut, förklaring, uttal och böjningar av akterut.

Vad betyder och hur uttalas akterut

Akterut uttalas akter|ut ad och är ett verb.

Ordformer av akterut

Ordform(er) akterut adverb

Hur används ordet akterut

  1. Gaffeln eller gaffelstången är en rundhult som förekommer på gaffelriggade segelfartyg. Gaffeln är den övre av de två stänger som sticker akterut från masten, och ofta har den en brant lutning (till skillnad från bommen, som är betydligt mer horisontell). Gaffelstången kontrolleras med två fall: klofallet, som kontrollerar inre ändan av gaffeln och pikfallet som kontrollerar den yttre. På båtar brukar gaffeln hissas samtidigt med seglet, som då är fäst vid denna. På skutor och fartyg hålls gaffeln ofta hissad uppe. (källa)
  2. En gondol är en långsmal flatbottnad venetiansk båt som framförs av en gondoljär. Denne får gondolen att förflytta sig genom vattnet, via vrickningar med en åra akterut. (källa)
  3. Gäckmast , jäckmast eller papegojmast är en liten mast längst akterut på en båt eller ett fartyg, med till exempel yawlrigg. Mastens segel kallas gäck (eller papegoja), liksom också dess gaffel och eventuellt gäckbommen. Ordet gäck kommer från tyska/nederländska giek (gijk), bom. (källa)
  4. Daycruiser var ursprungligen en snabbgående dagtursbåt, större än hardtopbåten men mindre än kabinbåten. Skrovlängden var från början omkring 21 fot, men numera byggs dessa båtar med längre skrov. Båttypen har ett relativt stort fördäck, en liten ruff och vindrutor framför förarplatsen och en väl tilltagen sittbrunn akterut. Skrovet är planande med vanligtvis ganska vass skrovform. Vanligast är inombordsmotor med drev, men på mindre båtar kan utombordare förekomma. I dag byggs det också ganska stora daycruisers på över 30 fot, ibland större, som har kabinbåtens alla bekvämligheter, varför båttypen då växt ur sitt eget begrepp. (källa)
  5. 2. Kastell är också benämningen på en hög uppbyggnad för- och akterut på medeltida fartyg. Då fartygen var utrustade med kanoner, hade kastellen endast en lättare bestyckning. (källa)
  6. Med kranbalksvis avses en linje var sida från förstäven till 45 grader tvärs av fartyget, kranbalksvis om styrbord eller babord vid segling kranbalksvis i lovart eller lä, i riktning över bogen kranbalksvis. Denna lägesanvisning används för att ange riktning till föremål under segling. (Motsvarande riktning akterut, alltså 45 grader snett bakåt, kallas på marint språk "låringsvis"). (källa)
  7. Låringsvind är vind som blåser mot någon av låringarna på ett fartyg oftast med cirka 45° graders vinkel mot riktningen rätt akterut. (källa)
  8. Rodd är ett sätt att få en båt att ta sig framåt med åra eller åror. Ror gör man oftast med två åror, men i tävlingsrodd med flera roddare, och i historien med farkoster som var för breda att ros med dubbla åror, har man rott med en åra per roddare. Används bara en då man är ensam i båten kallas det för att vricka, eller i dagligt tal att "ro enkelåra" och görs akterut. (källa)
  9. En spetsgattad båt är konstruerad och byggd med en stäv i både för- och akterskepp. Spetsgattade båtar är avsmalnande från båtens mitt akterut respektive förut. Snipor är exempel på spetsgattade båtar liksom kanoter och kosterbåtar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.