Aktivitetsersättning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktivitetsersättning, varianter, uttal och böjningar av aktivitetsersättning

Aktivitetsersättning synonym, annat ord för aktivitetsersättning, vad betyder aktivitetsersättning, förklaring, uttal och böjningar av aktivitetsersättning.

Vad betyder och hur uttalas aktivitetsersättning

Aktivitetsersättning uttalas akt|iv|itets|er|sätt|ning och är ett substantiv.

Ordformer av aktivitetsersättning

Singular

aktivitetsersättning
obestämd grundform
aktivitetsersättnings
obestämd genitiv
aktivitetsersättningen
bestämd grundform
aktivitetsersättningens
bestämd genitiv

Plural

aktivitetsersättningar
obestämd grundform
aktivitetsersättningars
obestämd genitiv
aktivitetsersättningarna
bestämd grundform
aktivitetsersättningarnas
bestämd genitiv

Aktivitetsersättning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Aktivitetsersättning på Engelska

Hur används ordet aktivitetsersättning

  1. Sammanräknad förvärvsinkomst: Summan av alla skattepliktiga inkomster före skatt, förutom kapitalinkomster. I den sammanräknade förvärvsinkomsten ingår inkomster från anställning och företagande samt alla skattepliktiga transfereringar, t.ex. pension, sjukpenning, föräldrapenning, sjuk-/aktivitetsersättning och A-kassa. (källa)
  2. Sjukersättning är en ersättning som i Sverige ges till personer mellan 19 och 64 år som har stadigvarande nedsatt arbetsförmåga. Ersättning ges i regel med 64% av en viss så kallad antagandeinkomst, eller med ett minimibelopp. Sjukersättningen ersatte den tidigare sjukpensionen. Personer yngre än 30 år som bedöms ha nedsatt arbetsförmåga i minst ett år kan också få aktivitetsersättning i perioder om ett, två eller tre år. Fram till 2017 var lägsta ålder för att få sjukersättning 30 år. Före 2003 kallades sjukersättning förtidspension eller sjukpension. (källa)
  3. Alliansen började i valrörelsen 2006 att använda begreppet utanförskap specifikt om personer som står utanför arbetsmarknaden, och är "beroende" av ersättningssystem. De båda grupperna långstidsarbetslösa och långtidssjukskrivna beskrevs som kommunicerande kärl som människor ofta förflyttade sig emellan vid ändrad politik. Politiken skulle nu ha en arbetslinje med syfte att minska de båda gruppernas totala storlek, vilken man kallade för utanförskap. I valrörelsen 2006 angav moderatledaren Fredrik Reinfeldt siffran 1,5 miljoner på det "totala utanförskapet" och definierade det som "De som inte jobbar alls eller så mycket som de skulle vilja". Finansminister Anders Borg satte 2007 en annan siffra på utanförskapet, och angav den till 1 063 220 personer, eller 19,1 % av befolkningen i arbetsför ålder i Sverige 2006. Denna siffra är egentligen ett mått som SCB brukar kalla andel "helårsekvivalenter i åldrarna 20–64 som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag", det vill säga hur stor del av befolkningen som försörjer sig på sjuk- och aktivitetsersättning (störst), a-kassa, sjukpenning, arbetsmarknadsåtgärder, samt ekonomiskt bistånd (minst). Se tabellen nedan. Det Reinfeldt kallade det "totala utanförskapet" baseras på SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU). Den siffran innefattar dessutom personer som är undersysselsatta (som har jobb men vill jobba mer) och latent arbetssökande (som önskar arbeta men inte har sökt jobb). Eftersom AKU:s siffra inte omräknar till helårsekvivalenter anger den högre siffror på antal arbetslösa, antal i arbetsmarknadsåtgärder och antal i sjuk- och aktivitetsersättning. (källa)
  4. sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt socialförsäkringsbalken. (källa)
  5. Pensionen betalas ut från och med den månad då dödsfallet inträffade. Om den avlidne hade ålderspension, sjukersättning eller aktivitetsersättning så kommer utbetalningen att ske från och med månaden efter dödsfallet. Utbetalning av pensionen kan ske retroaktivt två år tillbaka i tiden. (källa)
  6. Aktivitetsersättning är en sjukförsäkring i Sverige och ges till personer 19-29 år som har minst 25% nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Arbetsförmågan provas mot hela arbetsmarknaden inkluderande även arbeten med lönebidrag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.