Algoritm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder algoritm, varianter, uttal och böjningar av algoritm

Algoritm synonym, annat ord för algoritm, vad betyder algoritm, förklaring, uttal och böjningar av algoritm.

Vad betyder och hur uttalas algoritm

Algoritm uttalas algo|ritm [-it´m] och är ett substantiv -en -er.

Algoritm betyder:

Ordformer av algoritm

Singular

algoritm
obestämd grundform
algoritms
obestämd genitiv
algoritmen
bestämd grundform
algoritmens
bestämd genitiv

Plural

algoritmer
obestämd grundform
algoritmers
obestämd genitiv
algoritmerna
bestämd grundform
algoritmernas
bestämd genitiv

Algoritm är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Algoritm på Engelska

  • algorithm

Hur används ordet algoritm

  1. I Z kan man även använda divisionsalgoritmen som säger att för alla två heltal a och b ≠ 0 finns unika heltal k och r sådana att a = kb + r med 0 ≤ r <, |b|, där k kallas kvoten och r för resten. Detta leder till Euklides algoritm för beräkning av största gemensamma delare. (källa)
  2. Komplexitet (matematik) – hur resurskrävande en algoritm eller en funktion är inom matematik. (källa)
  3. Kontrollsumma, engelska checksum, är ett sätt att upptäcka fel i data som tillkommit vid inmatning för hand eller vid kommunikation mellan datorer. Kontrollsumman beräknas med en i förhand specificerad algoritm som är anpassad för att hitta så många fel som möjligt, utan att kräva alltför stor beräkningskapacitet. Nackdelen med enkla kontrollsummor är att de inte skyddar mot avsiktlig manipulation av data, kontrollsummor som är konstruerade för att försvåra detta kallas kryptografiska hashfunktioner. (källa)
  4. Kryptering är troligtvis lika gammalt som skriftspråket självt. Man vet att kryptering användes redan under Julius Caesar tid. När ett brev skulle skickas med hemlig information krypterade man informationen. Julius algoritm var att förskjuta alfabetet n steg, och nyckeln var n. Om texten exempelvis är "kolobi" och n är tio blir det krypterade meddelandet "uzvzls" eftersom de bokstäverna är tio steg framåt i alfabetet. Detta kallas då för C-10. Mottagaren flyttar bokstäverna tio steg bakåt för att dekryptera kryptot. Systemet var mycket enkelt och lätt att dekryptera, förutsatt att man visste algoritmen. Genom att prova 26 kombinationer kunde spioner lätt dekryptera ett meddelande. Med träning kan en van forcör göra förskjutningen "i huvudet" och läsa klartexten direkt, nästan lika lätt som okrypterad text. Krypteringssystemet har vissa likheter med dagens system. Ofta består krypteringssystemen av en algoritm och en nyckel. (källa)
  5. Krypto (av grekiska kryptos, 'förborgad', 'dold') är en algoritm som används inom olika kommunikationssystem för två olika syften. Antingen vill man dölja informationen för obehöriga (åstadkomma sekretess), eller så vill man säkerställa att informationen är korrekt överförd (autenticitet). Ett alternativt ord för krypto är chiffer (efter franska chiffre, 'siffra'), som syftar på en följd av tecken i en hemlig skrift. (källa)
  6. Krypteringen kan verka på enskilda tecken eller binära bitar i klartexten - sådana system kallas chiffer och använder oftast olika matematiska krypteringsalgoritmer, för att göra ett meddelande skrivet i klartext obegripligt för utomstående. (källa)
  7. Ett säkert sätt att lösa en labyrint med väldefinierade passager är att använda Tremaux's algoritm. Om labyrinten är enkelt sammanhängande går den att lösa genom att följa ena väggen. (källa)
  8. Matematiker har länge letat efter ett effektivt primtalstest, särskilt efter ett med polynomiell tidskomplexitet. 1975 utvecklade Gary Miller en algoritm som testade om ett heltal var ett primtal med O((log n)5) bitoperationer, men då antog han att den ännu obevisade Riemannhypotesen stämde. (Se även ordo.). (källa)
  9. Man kan tala om källkoden till en specifik funktion eller algoritm. Dock är det då ofta fråga om så kallad pseudokod, en mindre precis och formell programtextliknande passage, avsedd att beskriva en algoritm för en mänsklig läsare. (källa)
  10. Programmerare är ett yrke som innebär att personen ägnar sig åt programmering av någon sorts maskin, numera vanligen en dator, men historiskt kan även sådant som hålkortsdrivna vävstolar sägas vara programmerade. Ada Lovelace anses vara världens första programmerare. Hon var den första som skapade en algoritm avsedd att användas i en dator i oktober 1842. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.