Allmogemålning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder allmogemålning, varianter, uttal och böjningar av allmogemålning

Allmogemålning synonym, annat ord för allmogemålning, vad betyder allmogemålning, förklaring, uttal och böjningar av allmogemålning.

Vad betyder och hur uttalas allmogemålning

Allmogemålning uttalas all|moge|mål|ning och är ett substantiv.

Ordformer av allmogemålning

Singular

allmogemålning
obestämd grundform
allmogemålnings
obestämd genitiv
allmogemålningen
bestämd grundform
allmogemålningens
bestämd genitiv

Plural

allmogemålningar
obestämd grundform
allmogemålningars
obestämd genitiv
allmogemålningarna
bestämd grundform
allmogemålningarnas
bestämd genitiv

Allmogemålning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet allmogemålning

  1. Elisabet Wisén-Jobs fick sin grundläggande utbildning vid dåvarande Tekniska skolan där Sofia Gisberg var föreståndare och undervisade i bland annat konstsömnad. Det är okänt om Elisabet Wisén-Jobs avslutade sin utbildning, men det konstnärliga skapandet blev ett viktigt inslag i hennes fortsatta liv. Var hon än bodde målade och dekorerade hon väggar och tak med bilder, blommor och bårder. När hemmet var prytt arbetade hon åt andra på beställning. Hon målade tavlor, hon färglade kartor åt Bergslaget, tecknade åt modejournaler och målade en "allmogemålning", en variant av 1800-talets bonadsmålningar, till Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906. (källa)
  2. Hon var dotter till skogsförvaltaren Knut August Delén och Maria Möller. Delén studerade vid Tekniska skolan i Kristianstad samt träsnide och pastellmåleri för Fredrik Krebs i Lund. I olja, akvarell eller pastell målade hon landskap och stilleben och ibland pastischartad allmogemålning. För kyrkliga ändamål utförde hon arbeten i järn och kopparsmide. Hon illustrerade hembygdsförfattaren Nils Ludvig Olssons Markens melodi 1937 och Efter hundra år 1942. (källa)
  3. Nylén var sonson till frikyrkomannen Näs Per Persson i Slättberg. Han fick sin grundläggande konstnärliga handledning av Anders Zorn och fortsatte därefter sin yrkesutbildning i hantverksmåleri i Stockholm. Efter studierna var han vid sidan av sitt arbete som målarmästare verksam som dalmålare med allmogemålning av dalaskåp som specialitet. (källa)
  4. Han var son till Bock Hans Hansson som var en inflytelserik bonde i byn. Erik nämns i kyrkböckerna med gårdsnamnet Stikå som är ett släktnamn på moderns sida sedan ett par generationer. Han omnämns i handlingarna från 1837 som krympling, Bud Erik Olsson skriver i ett brev till Artur Hazelius att han inte kan gå och att han drog sig fram med händerna. För att försörja sig arbetade han med allmogemålning och genom förmedling av Bud Erik Olsson fick han på Hazelius begäran utföra flera målningar med dräkt- och folklivsbilder för Nordiska museet i Stockholm. Som allmogemålare valde han huvudsakligen motiv med bröllopståg och religiösa scener. I hans tidiga målningar är han bunden till den samtida Rättvikskonsten, framförallt av Olhans Olof Jonsson i Altsarbyn medan de senare målningarna är mer fria från äldre traditioner. Han var från 1855 gift med änkan Karin Persdotter som avled 1870 och andra gången med Maria Persdotter från Risa som avled i Mora 1903. Han utflyttade till Amerika 1887. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.