Allmänbilda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder allmänbilda, varianter, uttal och böjningar av allmänbilda

Allmänbilda synonym, annat ord för allmänbilda, vad betyder allmänbilda, förklaring, uttal och böjningar av allmänbilda.

Vad betyder och hur uttalas allmänbilda

Allmänbilda uttalas all|män|bilda och är ett verb -de.

Allmänbilda betyder:

Ordformer av allmänbilda

Aktiv

allmänbilda
infinitiv
allmänbildar
presens
allmänbildade
preteritum
allmänbildat
supinum
allmänbildande
presens particip
allmänbilda
imperativ

Passiv

allmänbildas
infinitiv
allmänbildas
presens
allmänbildades
preteritum
allmänbildats
supinum

Allmänbilda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet allmänbilda

  1. De första tolv åren låg tonvikten på det husligt praktiska, men tidningen ändrade sedan inriktning kring sekelskiftet. De praktiska ämnena inom hemmet fick därav mindre uppmärksamhet i artiklarna, samtidigt som kulturella nyheter och material om kvinno- och rösträttsfrågor fick en allt större plats. Från den tidigare betoningen på kvinnans roll i hemmet blev kvinnans roll i samhället samt kultur allt viktigare frågor som tidningen kom att behandla. Iduns veckotidning var till en början negativ till kvinnorörelsen, men detta ändrades i efterhand. Idun blev sedan en tidig förespråkare för kvinnors emancipation. Iduns veckotidning kom därför att spela en stor roll när det kom till kvinnornas kamp för jämställdhet samt kvinnans framgång i samhället. Tidningens innehåll runt sekelskiftet fick därför en alltmer allmänbildande roll, då innehållet bytte karaktär mot aktualiteter och samhällsfrågor. Runt sekelskiftet kom även tidningen att få en familjeinriktning, med ett innehåll som delvis skulle tilltala mannen i hushållet. Idun fortsatte dock att främst attrahera de kvinnliga läsarna. (källa)
  2. Vid Ålands lyceum ges allmänbildande gymnasieutbildning. Slutförda studier leder till en allmänbildande gymnasieexamen. I den ingår ett gymnasieexamensbetyg och ett studentexamensbetyg. Utbildningen förbereder de studerande för högskolestudier eller andra på gymnasieutbildning baserade studier. Undervisningen indelas i ett fastställt antal obligatoriska kurser samt valfria kurser. (källa)
  3. Svensson har av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson beskrivits som "både en komplex och fantastisk person. Han hade en förmåga att få människor med sig, han var den mest allmänbildade person jag någonsin känt, spränglärd i allt från EU-frågor till påvedömets historia. Och han var rolig. När jag som 15-åring träffade honom själv första gången, på en SSU-konferens i Tjörnarp i Skåne våren 1985, satt vi uppe ett gäng halva natten och lyssnade till Olas dråpliga anekdoter från universitetsvärlden, och vi skrattade så vi kiknade.....Jag är övertygad om att Ola S Svensson skulle ha blivit något stort i svensk arbetarrörelse om han fått leva". (källa)
  4. I Finland är gymnasiet en läroanstalt med betoning på teoretiska ämnen och med ett allmänbildande och högskoleförberedande syfte. Gymnasiet påbörjas vanligen efter att läroplikten (grundskolan) slutat, det vill säga vid ungefär 16 års ålder. Gymnasiet är sedan 1994–1996 årskurslöst och kursvalsbaserat. I allmänhet tar gymnasieutbildningen tre år, men man kan också välja att gå gymnasiet på två och ett halvt, tre och ett halvt eller fyra år. Gymnasiestudierna avslutas med studentexamen. (källa)
  5. Som föreläsare och lärare i konsthistorien var Laurin outtröttlig. Åren 1899–1929 undervisade han som lärare i konsthistoria vid Anna Sandströms högre lärarinneseminarium, där hans undervisning indirekt fick betydelse för den svenska flickskolan, länge den enda skolform där ett sådant "allmänbildande" ämne bereddes plats. Han föreläste också på Borgarskolan och ledde privata studiecirklar i sitt hem. Såväl hans muntliga undervisning som hans författarskap hade samma, för honom angelägna och självklara utgångspunkt, nämligen att möjliggöra för andra att berikas av och känna samma hänförelse inför konstens olika manifestationer som han själv upplevde och som han av egen erfarenhet visste stärktes ytterligare genom kunskaper om konstnärens livsöde och förutsättningar i tid och rum. (källa)
  6. Utvärderingscentrets organisation består av utvärderingsrådet, sektionen för utvärdering av högskolorna och tre kompetensenheter: enheten för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik, enheten för yrkesutbildning och enheten för högre utbildning och fritt bildningsarbete. Centret har verksamhetsställen i Helsingfors och Jyväskylä och sysselsätter 50 personer. (källa)
  7. Studiecentral är i Finland en inrättning erbjuder genom studiecirkel-, föreläsnings- och kursverksamhet främst vuxenstuderande tillfälle att bedriva planmässiga allmänbildande studier. Studiecentraler drivs av bildningsorganisationer, hälften av de bakomliggande organisationerna företräder politiska partier och fackföreningsrörelser, de övriga är obundna medborgarorganisationer. Studiecentraler som uppfyller stadgade villkor beviljas statsunderstöd enligt en lag av 1993. Svenska studieförbundet är en av de elva studiecentraler som finns i Finland. (källa)
  8. Ursprungligen var samhällskunskap avsett som ett mindre, allmänbildande ämne, som skulle ge en grundläggande orientering om hur samhället fungerar. Senare har ämnet utvecklats till att bli ett karaktärsämne för samhällsvetenskapsprogrammet, som är gymnasiets största program. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.