And Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder and, varianter, uttal och böjningar av and

And synonym, annat ord för and, vad betyder and, förklaring, uttal och böjningar av and.

Synonym till and

Hittade 2 varianter av ordet and:

Vad betyder och hur uttalas and

And uttalas and och är ett substantiv -en änder.

And betyder:

Ordformer av and

Singular

and
obestämd grundform
ands
obestämd genitiv
anden
bestämd grundform
andens
bestämd genitiv

Plural

änder
obestämd grundform
änders
obestämd genitiv
änderna
bestämd grundform
ändernas
bestämd genitiv

And1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas and

And uttalas and och är ett substantiv -en.

And betyder:

Ordformer av and

Singular

and
obestämd grundform
ands
obestämd genitiv
anden
bestämd grundform
andens
bestämd genitiv

And2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

And på Engelska

 • (wild) duck - any wild waterfowl of the genus Anas

Hur används ordet and

 1. En ande (latin: spiritus) som är ett ord med gammal härstamning som förekommer i de flesta indoeuropeiska språk, och är nära besläktat med vind och andedräkt. Det kan dels syfta på livskraft hos människor och ibland även andra levande varelser – som andedräkten anses vara exempel på, och andra icke-kroppsliga levande varelser av gudomlig eller övernaturligt slag. (källa)
 2. Brudand (Aix sponsa) är en amerikansk fågelart inom familjen änder. Den tillhör tillsammans med mandarinand det lilla släktet Aix vars båda arter är små färggranna simänder. (källa)
 3. Den nytestamentliga profetians syfte är att bygga upp församlingen, genom att förmedla uppmuntran, tröst och förmaning (1 Kor 14:1ff), baserat på av Anden given uppenbarelse (1 Kor 14:26, 29f). (källa)
 4. Andedop eller dop i Den Helige Ande är ett uttryck som används i Bibeln för de händelser som enligt Apostlagärningarna inträffade den första pingstdagen, då apostlarna blev inspirerade av Guds ande och fick hjälp och mod att predika och profetera för folket, började tala i olika tungomål och började utföra helande och andra underverk. I vissa kristna traditioner tolkas uttrycket som endast åsyftande denna händelse - som då betraktas som en engånghändelse. I andra betraktas andedop som synonymt med uttrycken att uppfyllas av Den Helige Ande, eller att Den Heliga Anden utgjuts över eller faller över någon, formuleringar som förekommer i flera olika sammanhang i Bibeln. I många traditioner associeras uttrycket även med utgivningen av andliga gåvor och kraft för kyrkligt ledarskap. (källa)
 5. I 1883 års översättning av Nya Testamentet återges ordet, liksom i Karl XII:s bibel, med "hugsvalare" och (i Första Johannesbrevet 2:1) "försvarare". 1917 års översättning har på det senare stället "förespråkare" och annars "hjälpare". NT 81 använder "Hjälparen" på de flesta ställen. Ordet används i Första Johannesbrevet 2:1 om Jesus Kristus själv, på alla övriga ställen (Johannesevangeliet 14:16, 26, 15:26, 16:7) liksom också i det senare, kyrkliga språkbruket om den Helige Ande. (källa)
 6. Flyttfåglars roll i smittspridning av fågelinfluensa ska undersökas med hjälp av gps-mottagare på flyttande änder. (källa)
 7. Nämligen en ovanlig mandarinand som valt att fira påsken i Sunne i Värmland. (källa)
 8. Treenighetsläran utvecklades successivt, ofta i polemik mot rörelser som försökte forma en lära om Gud enligt hellenistiska eller gnostiska förebilder. Modalismen menade till exempel att Fader, Son och Ande var tre uppenbarelseformer av samma Gud (ungefär att Gud omvandlade sig till Jesus och nedsteg till jorden och korsfästes och blev till fadern igen). Arianismen lärde, under förfäktande av nyplatonismen, att Sonen (och enligt vissa även Anden) var skapade väsen och därmed inte Gud. (källa)
 9. Aladdin är en amerikansk tecknad film från Walt Disney Pictures baserad på sagan Aladdin ur Tusen och en natt. Filmen hade premiär 1992. Aladdin är regisserad av Ron Clements och John Musker, efter filmmanus av bland andra Ted Elliott och Terry Rossio. Filmen vann två Oscar-priser, båda för filmens musik. Den är en fri tolkning ur sagan Aladdin ur Tusen och en natt. (källa)
 10. Kricka (Anas crecca) är en fågel som tillhör gruppen simänder inom underfamiljen änder. Den förekommer i Eurasien där den är vanlig och den har ett mycket stort utbredningsområde. Den kan bilda stora flockar utanför häckningssäsongen. Under häckningen förekommer den främst i skyddade våtmarker och lever främst av frön och vattenlevande insekter. Amerikansk kricka (A. carolinensis) behandlades tidigare som en underart, och vissa auktoriteter gör det fortfarande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.