Ankarkätting Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ankarkätting, varianter, uttal och böjningar av ankarkätting

Ankarkätting synonym, annat ord för ankarkätting, vad betyder ankarkätting, förklaring, uttal och böjningar av ankarkätting.

Vad betyder och hur uttalas ankarkätting

Ankarkätting uttalas ankar|kätt|ing och är ett substantiv.

Ordformer av ankarkätting

Singular

ankarkätting
obestämd grundform
ankarkättings
obestämd genitiv
ankarkättingen
bestämd grundform
ankarkättingens
bestämd genitiv

Plural

ankarkättingar
obestämd grundform
ankarkättingars
obestämd genitiv
ankarkättingarna
bestämd grundform
ankarkättingarnas
bestämd genitiv

Ankarkätting är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ankarkätting

  1. Ett klys är en mindre, metallklädd öppning i ett fartygs bordläggning eller däck genom vilken ankarkätting, tross eller dylikt kan föras. Panamaklys kallas ett klys som är placerat mitt i förstäven eller aktern. (källa)
  2. Äldre flytminor röjs med hjälp av så kallade minsvep. Det går till så att ett minröjningsfartyg släpar vajrar efter sig. Vajrarna är vanligen formade som ett Y som hålls ut på sidorna om fartyget med paravaner. Tekniken går ut på att vajern ska skära av flytminans ankarkätting eller ankarvajer. För att få vajern att skära är den ena av kardelerna spunnen åt motsatt håll än övriga. När ankarkättingen skurits av flyter minan upp, som sedan förstörs genom att sprängas. Moderna minröjningsfartyg har en sonar som tittar framåt, för att förhindra att minröjningsfartyget av misstag går på en mina. (källa)
  3. Schackel som längdmått används för att ange längd på ankarkätting som tillverkas i längder på 15 famnar (cirka 27,5 meter). Om det till exempel anges att fartyg ankrat med "tre schacklar i vattnet" avses att cirka 82 meter (3 × 27,5) kätting finns utlagda räknat från vattenytan till ankaret. (källa)
  4. Beting (tonvikten på e till åtskillnad från beting i betydelsen arbetsackord) benämnes de ovan däck uppstående grova timmer avsedda för fastgöring av grövre ändar eller ankarkätting. En krysshult består av två uppstående pollare med ett tvärs över dem fastbultat tvärstycke som i ändarna är avrundat (se knap). Finnes endast en pollare kallas även den ofta betingpollare. Enkel betingpollare är i fördäcket genomgående vertikala timmer eller vid brädgången eller relingen på styrbord och babord bog, eller båts respektive fartygs låring. En betingpollare eller krysshult går ner i underliggande konstruktion, oftast fäst i kölplankan eller bottenstockar. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.