Ankellång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ankellång, varianter, uttal och böjningar av ankellång

Ankellång synonym, annat ord för ankellång, vad betyder ankellång, förklaring, uttal och böjningar av ankellång.

Vad betyder och hur uttalas ankellång

Ankellång uttalas ankel|lång och är ett adjektiv -t -a.

Ankellång betyder:

Ordformer av ankellång

Böjning (i positiv) ankellång en ~ + subst. ankellångt ett ~ + subst. ankellånga den/det/de ~ + subst.

Ankellång är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet ankellång

  1. Vid en begravning bär manliga begravningsgäster, om inget annat annonserats, svart eller mörk kostym med vit skjorta och slips. De män som är närstående till den avlidna personen – make, söner, svärsöner, barnbarn, far, bröder och svågrar med flera – bär vanligen helt vit slips till den vita skjortan medan övriga bör välja helt svart slips. Traditionen kan dock variera mellan olika delar av Sverige. Man bör inte bära vit slips om man inte räknas som en av de närmast anhöriga. För kvinnor är den traditionella begravningsklädseln svart klänning eller kjol, antingen knä- eller ankellång, men svarta långbyxor är oftast fullt likvärdigt idag. (källa)
  2. Klädesplagget är ett ankellångt löst sittande ytterplagg i kraftigt ylletyg, ofta med en löstagbar cape. Plagget kan vara enkel- eller dubbelknäppt, men alltid försett med ett bälte alternativt halvbälte baktill och stickningar (synliga sömmar) i kanterna. Plagget introducerades i England 1869 och betraktades som ett resplagg för både män och kvinnor. (källa)
  3. Textilier har hittats i sju gravar, varav fem innehöll sådana mängder att de har kunnat analyseras. Materialet är huvudsakligen ylleväv, både tuskaft och fyrskaft, men också linne. Männen verkar ha burit den dräkt som var vanlig inom det angränsande germanska området (Skandinavien, Finland, östra Baltikum och Gotland) under yngre järnålder. Upptill bars en skjorta eller kolt och nedtill vida, knä- eller ankellånga byxor. Utanpå detta bars en livrock eller mantel med bälte. Kvinnodräkterna är svårare att tolka men saknar de spännen nedanför axlarna som var typiska för kvinnodräkter inom det germanska området. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.