Ansöka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ansöka, varianter, uttal och böjningar av ansöka

Ansöka synonym, annat ord för ansöka, vad betyder ansöka, förklaring, uttal och böjningar av ansöka.

Synonym till ansöka

Vad betyder och hur uttalas ansöka

Ansöka uttalas an|söka och är ett verb ansökte.

Ansöka betyder:

Ordformer av ansöka

Aktiv

ansöka
infinitiv
ansöker
presens
ansökte
preteritum
ansökt
supinum
ansökande
presens particip
ansök
imperativ

Passiv

ansökas
infinitiv
ansöks
presens
ansöktes
preteritum
ansökts
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

ansökes
presens

Ansöka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Ansöka på Engelska

  • apply for - request (in writing), apply for citizenship

Hur används ordet ansöka

  1. Samhället blir allt mer digitalt och offentliga tjänster och information finns på nätet. Det är där vi gör sådant som att ställa barnen i dagiskö, deklarera och ansöka om bygglov. Men det som underlättar för många av oss riskerar att utestänga andra om det inte görs på rätt sät. (källa)
  2. Inom slakterinäringen förekommer bedövning av djur genom gasning i slutna utrymmen. Bedövningsgasen är koldioxid som på några minuter söver djuren som sedan töms på blod och avlider utan att vakna. AGA beslutade 2002 att sluta sälja koldioxidgas för olovlig avlivning av höns i ladugårdar. Reglerna har ändrats. Den som vill avliva värphöns med koldioxid efter avslutad produktionsomgång behöver inte längre ansöka om dispens från Statens jordbruksverk. (källa)
  3. Den som har ett fysiskt ansträngande arbete, och då arbetsgivaren inte kan erbjuda lättare arbetsuppgifter, kan hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning tidigast från 60:e dagen före och till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Man kan ansöka om hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels graviditetspenning beroende på hur mycket man klarar av att arbeta. En gravid kvinna kan också ha rätt till havandeskapspenning om det föreligger risker i arbetsmiljön, till exempel om man arbetar med vissa kemikalier, i så fall kan man erhålla graviditetspenning från den dag förbudet att arbeta gäller. (källa)
  4. För att få adoptera måste ett par, eller en ensamstående sökande, ansöka hos socialtjänsten om medgivande att få ta emot ett barn för adoption. Socialtjänsten gör då en utredning om personens/parets lämplighet. Beslut om medgivande fattas sedan av socialnämnden. Par i registrerade partnerskap var, i likhet med ogifta sammanboende par, tidigare utestängda från möjligheten att göra en sådan ansökan om att få bli adoptivföräldrar. (källa)
  5. Om en lägenhet hyrs ut till ett oskäligt högt pris kan hyresgästen ha rätt att få hyran sänkt. Hyresgästen kan vända sig till hyresnämnden och ansöka om detta. I januari 2013 skedde en lagändring som nu inte ger hyresgästen rätten att retroaktivt få tillbaka pengar för en oskäligt hög hyra, om hyreslägenheter är en bostadsrättslägenhet eller en egen ägd bostad. Vid uthyrning i andra hand av en hyresrättslägenhet finns fortfarande möjligheten att retroaktivt få tillbaka oskälig hyra. (källa)
  6. Den som avlagt en högskoleexamen kan, efter fortsatta studier på kandidatnivån, ansöka om en filosofie kandidatexamen. (källa)
  7. Inmuta, en äldre term för att ansöka om rätten att leta efter gruvfyndigheter (exempelvis malm, guld, koppar, silver, o.s.v) hos en myndighet. För inmutaren (d.v.s. personen som fårätten) tillkommer enligt lag rätten att förvärva och bearbeta fynden. Idag ansöker man om "undersökningstillstånd" hos Bergsstaten som är den myndighet som handhar tillstånd för prospektering och gruvnäring. (källa)
  8. Den som förvärvat fast egendom ska ansöka om lagfart hos inskrivningsmyndigheten inom 3 månader. När lagfart beviljats så registreras detta i fastighetsboken vilken i praktiken utgörs av fastighetsregistret. (källa)
  9. Juristutbildningen i Sverige ges närmast uteslutande i form av utbildningsprogram (juristprogrammet). Det är därför i praktiken ett krav att genomgå ett av dessa program för att erhålla juristexamen. Utöver studier på juristprogrammen finns det möjlighet för den med en utländsk juristexamen att efter en två års kompletterande utbildning erhålla en svensk juristexamen. Den student som med godkänt resultat har genomgått de kurser som ingår i juristprogrammet kan ansöka om juristexamen. (källa)
  10. Kardinaldiakon är den lägsta rangen bland kardinalerna. De som utnämns till kardinaldiakoner är vanligtvis ämbetsmän vid den romerska kurian eller prelater som uppnått åttio års ålder. En kardinal som varit kardinaldiakon i minst tio år kan ansöka om att få bli utsedd till kardinalpräst. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.