Apostolisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder apostolisk, varianter, uttal och böjningar av apostolisk

Apostolisk synonym, annat ord för apostolisk, vad betyder apostolisk, förklaring, uttal och böjningar av apostolisk.

Vad betyder och hur uttalas apostolisk

Apostolisk uttalas apostol|isk [-o´l-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av apostolisk

Böjning (i positiv) apostolisk en ~ + subst. apostoliskt ett ~ + subst. apostoliska den/det/de ~ + subst.

Apostolisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet apostolisk

  1. Innebörden i egenskapen "katolsk" har gjort att anspråk ibland av andra samfund, till exempel formulerat i trosbekännelser, inom protestantismen dock i andra termer. Vissa anglikaner och lutheraner betonar på så sätt anspråk på kontinuitet snarare än uppbrott i reformationen, inklusive anspråk på apostolisk succession. Så även bland mindre så kallade "oberoende katolska samfund" som uppstått sedan 1800-talet, till exempel Gammalkatolska kyrkan och Liberala katolska kyrkan. (källa)
  2. Apostolisk nuntiatur är en diplomatisk beskickning från Heliga stolen. Även om Heliga stolen inte är en stat betraktas nuntiaturen som en diplomatisk beskickning på samma nivå som en ambassad, snarare än som en ständig representation vid en internationell organisation. (källa)
  3. Apostolisk nuntie (latin: nuntius, "sändebud"), är ett påvligt diplomatiskt sändebud med ambassadörs rang vid en apostolisk nuntiatur. Nuntierna är chefer för Heliga stolens ambassader. (källa)
  4. Apostolisk prefektur – en organisatorisk struktur i Katolska kyrkan. (källa)
  5. Numera används ordet i huvudsakligen historiska sammanhang, men ordet avser dock i modernt språkbruk en chef för en diplomatisk beskickning, numera vanligen med titeln och rangen ambassadör vilken som regel har stationerats i utlandet för att företräda sitt land politiskt. Vatikanstatens sändebud kallas apostolisk nuntie. (källa)
  6. Under medeltiden kom denna syn på biskopen som en överordnad präst att bli dominerande. Det var även denna syn på biskops- och prästämbetet som reformatorerna tog över. Därför kom biskopsämbetet att spela en underordnad roll i många reformatoriska kyrkor. Svenska kyrkan kan i detta avseende ses som ett undantag då Laurentius Petris kyrkoordning stadgar att det är biskopen som ska viga präster och att han har rätt att vägra viga dem församlingarna utser. Svenska kyrkan har på grund av reformationens förlopp i Sverige kunnat hävda att dess biskopar är vigda med apostolisk succession, ett förhållande som haft betydelse framför allt på så sätt att det möjliggjorde nattvardsgemenskap med den anglikanska kyrkogemenskapen redan under tidigt 1900-tal. (källa)
  7. Apostolisk succession (latin successio apostolica) är ett teologiskt begrepp som betyder att man hävdar en obruten vigningskedja mellan Jesu apostlar och deras efterföljare, biskoparna. (källa)
  8. En episkopal ordning finns i de gamla kyrkorna, som den romersk-katolska kyrkan och olika ortodoxa kyrkor. Den finns också i flera protestantiska kyrkor, Anglikanska kyrkogemenskapen, många Metodistkyrkor och de flesta evangelisk-lutherska kyrkorna, som till exempel de nordiska folkkyrkorna. Ibland, men inte alltid, är den episkopala ordning förenad med principen om apostolisk succession. (källa)
  9. Franciskus började få anhängare 1209, och samma år eller 1210 fick gruppen Innocentius III:s muntliga tillstånd att predika. Någon verklig orden fanns dock inte vid denna tid, men efter sin uppenbarelse i Portiuncula 24 februari 1209 hade han fastställt ordens "första regel" som en uppmaning till sina lärjungar, att i apostolisk fattigdom predika bättring och frid, och att skänka bort all sin egendom och leva på allmosor. I samband med Franciskus missionsresa till Orienten 1219 uppstod stridigheter inom brödraskapet, något som ledde till att han såg sig nödgad att skapa en fastare organisation, och under inflytande av kardinal Ugolino, senare påve under namnet Gregorius IX, utvidgade han lärjungarnas regelverk med "den andra regeln", vilken stadfästes av brödrakonciliet 1221. Vid det Fjärde Laterankonciliet 1215 förbjöds stiftandet av nya ordnar, men Franciskanordens regelverk, Regula Bullata, fick ändå sitt slutliga erkännande av Honorius III 29 november 1223. I samband med detta skedde en omarbetning av ordensreglerna, där redigeringen helt leddes av kardinal Ugolino, "den tredje regeln". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.