Arbetarledare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetarledare, varianter, uttal och böjningar av arbetarledare

Arbetarledare synonym, annat ord för arbetarledare, vad betyder arbetarledare, förklaring, uttal och böjningar av arbetarledare.

Vad betyder och hur uttalas arbetarledare

Arbetarledare uttalas arbet|ar|led|are och är ett substantiv.

Ordformer av arbetarledare

Singular

arbetarledare
obestämd grundform
arbetarledares
obestämd genitiv
arbetarledaren
bestämd grundform
arbetarledarens
bestämd genitiv

Plural

arbetarledare
obestämd grundform
arbetarledares
obestämd genitiv
arbetarledarna
bestämd grundform
arbetarledarnas
bestämd genitiv

Arbetarledare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arbetarledare på Engelska

  • foreman

Hur används ordet arbetarledare

  1. Helphand valde sedan att bosätta sig i Tyskland, vars arbetarrörelse var bäst organiserad. I Stuttgart sökte han upp Karl Kautsky, redaktör för socialdemokratins teoretiska tidskrift Neue Zeit. Han träffade samtidigt Clara Zetkin, ansvarig för kvinnoförbundets tidskrift Gleichheit. Bägge välkomnade honom. Honoraren var blygsamma. Tyska kamrater tyckte att han var exotisk, en storvuxen lufs i slitna kläder från den östeuropeiska utmarken. Men skriva kunde han. Socialdemokratiska dagstidningar började köpa hans artiklar. Helphand ändrade förnamnet till Alexander och flyttade till Berlin, men blev snabbt utvisad därifrån och från delstaten Preussen och flyttade till Sachsen och ett jobb som chefredaktör för Volkszeitung i Leipzig. Vid den här tiden hade han börjat bli känd som Parvus. Han drev en aggressiv linje och krävde att kapitalismen skulle attackeras med masstrejker, vilket ogillades av arbetarledaren August Bebel med flera. Efter ett år blev han avskedad. I närliggande Dresden var Sächsische Arbeiterzeitung i problem så den dynamiske Parvus värvades dit. Han var en hård chef med explosiv energi och dito humör, en man som kunde diskutera en hel natt och sedan gå direkt till jobbet. Tidningens upplaga steg. Parvus var då 29 och kunde köpa snygga kläder och gifta sig för första gången. Stadens ledande socialdemokrater tyckte han blev föröd men läsarna uppskattade honom. Polskan Rosa Luxemburg fick sina första artiklar på tyska publicerade i tidningen. Parvus och Luxemburg hade senare en romans. (källa)
  2. År 1885 grundade Palm tidningen Social-Demokraten, sedan han strax innan överflyttat sin verksamhet till Stockholm, och knöt bland andra Axel Danielsson till tidningens redaktion. I Stockholm hade han större framgång än i Malmö. L.O. Smiths ringrörelse hade just brutit samman, och de borgerliga arbetarledarna betraktades med misstro av arbetarna. Talet om organiserad klasskamp sammanföll med rådande stämningar i arbetarklassen. Palm lyckades även inom fackföreningarna vinna gehör för socialismen, och 1886 ställde den svenska fackföreningsrörelsen sig officiellt på socialistisk grundval. (källa)
  3. Tom Mann, född 15 april 1856 i Longford vid Coventry, död 13 mars 1941, var en brittisk arbetarledare. (källa)
  4. Efter att organisationen Lotta Continua hade upplösts hösten 1976 kom tidningen successivt att bli alltmer lik andra dagstidningar på den politiska vänsterkanten. Mittuppslaget reserverades för kultur och en insändarsida skapades. Tidningens nya linje innebar också att en del av redaktionen var för skärpandet av kritiken mot de militanta grupperna, medan andra förespråkade en mjukare linje mot dem. Mordet på syndikalisten Guido Rossa i januari 1979 delade slutgiltigt redaktionen i två läger och resulterade i en totalt misslyckad kompromiss vid förmedlingen av själva nyheten som gav intrycket att tidningen försökte hitta en ursäkt för att Röda brigaderna hade mördat en arbetarledare. Det blev därefter allt svårare att hålla igång utgivningen som fortsatte med ett längre uppehåll under större delen av 1981. Tidningen lades ner 13 juni 1982. (källa)
  5. Ett annat kännetecknande inslag i leninismen är Lenins analys av imperialismens roll i det kapitalistiska världssystemet. Lenin såg hur de koloniala länderna sögs ut av de rika västländerna och att en del av denna profit användes för att köpa upp och korrumpera arbetarledare i västvärlden. Denna imperialismteori fick ett starkt inflytande i debatten om de globala klyftorna som uppkom under 1960-talet. (källa)
  6. 1828 – Randal Cremer, brittisk arbetarledare och pacifist, mottagare av Nobels fredspris 1903. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.