Arbetsgivarorganisation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsgivarorganisation, varianter, uttal och böjningar av arbetsgivarorganisation

Arbetsgivarorganisation synonym, annat ord för arbetsgivarorganisation, vad betyder arbetsgivarorganisation, förklaring, uttal och böjningar av arbetsgivarorganisation.

Vad betyder och hur uttalas arbetsgivarorganisation

Arbetsgivarorganisation uttalas arbets|giv|ar|org|an|is|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsgivarorganisation

Singular

arbetsgivarorganisation
obestämd grundform
arbetsgivarorganisations
obestämd genitiv
arbetsgivarorganisationen
bestämd grundform
arbetsgivarorganisationens
bestämd genitiv

Plural

arbetsgivarorganisationer
obestämd grundform
arbetsgivarorganisationers
obestämd genitiv
arbetsgivarorganisationerna
bestämd grundform
arbetsgivarorganisationernas
bestämd genitiv

Arbetsgivarorganisation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsgivarorganisation

  1. Ett hängavtal är vanligen ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare som inte är medlem i en arbetsgivarorganisation och en arbetstagarorganisation. Hängavtal kan också tecknas mellan t.ex. ett företag som tillhör arbetsgivarförbund anslutet till Svenskt Näringsliv (SN) och ett fackförbund om avtalet avser en kategori arbetstagare som inte omfattas av det reguljära kollektivavtalet mellan SN-förbundet ifråga och dess motsvarighet på den fackliga sidan. I de flesta fall är hängavtal något som arbetsgivare med relativt få anställda skriver med fackförbunden för att slippa sitta och förhandla och för att slippa betala medlemsavgift till ett arbetsgivarförbund. (källa)
  2. Det finns inget nationellt kyrkligt fastighetsregister där prästgårdar ingår som egen kategori, men Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation registrerar förmånsbeskattade tjänstebostäder för anställda, och de flesta av dem är prästgårdar. (källa)
  3. En kollektivavtalsstiftelse bildas genom att en arbetsgivarorganisation och en central arbetstagarorganisation i kollektivavtal förordnar att pengar som arbetsgivare enligt kollektivavtal eller annat avtal tillskjuter, skall som en självständig förmögenhet främja ett bestämt och varaktigt ändamål, och någon åtar sig att ta emot pengarna för förvaltning i enlighet med förordnandet. Det skiljer sig från de vanliga stiftelserna dels genom att stiftelsen bildas genom kollektivavtal och dels genom att det inte behöver ske någon förmögenhetsdisposition vid bildandet. (källa)
  4. Ofta är tankesmedjorna knutna till ett politiskt parti, arbetsgivarorganisation eller fackförening. Ett viktigt kriterium för att bedöma om det är en tankesmedja eller inte är om sammanslutningen aktivt försöker delta i samhällsdebatten och tillgängliggöra och sprida sina idéer och tankar till allmänheten. Jämför med lobbying. (källa)
  5. Visita som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen i Sverige, har sedan 2012 ansvaret för auktorisationen av svenska turistbyråer och turistcenter. Auktorisationen är en kvalitetskontroll av turistbyråerna som säkerställer att besökare får riktig och marknadsneutral information av kompetenta turistbyråmedarbetare. (källa)
  6. De svenska arbetsgivarnas organisationsgrad är mycket hög. År 2018 arbetade 90 procent av alla anställda i företag och verksamheter som var medlemmar av en arbetsgivarorganisation Om man istället tar andelen arbetsgivare som tillhör en arbetsgivarorganisation som mått blir andelen betydligt mindre, ca 25-30 procent inom privat sektor. Det hänger samman med att den stora majoriteten av företagen är mycket små samtidigt som dessa företag totalt sett inte har särskilt många anställda., tabellerna 13-14. (källa)
  7. Anställd, eller arbetstagare, är den person som har ett anställningsavtal med en annan part, som oftast är en juridisk person. Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, "arbetsgivaren", köper den andres, "arbetstagaren", tid mot att arbete utförs. Utformningen av ett anställningsavtal kan regleras genom lagstiftning, men även genom kollektivavtal mellan en arbetsgivarorganisation och en fackförening. (källa)
  8. En arbetsgivarorganisation är en sammanslutning av arbetsgivare som företräder deras intressen gentemot arbetstagare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.