Arbetsskift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsskift, varianter, uttal och böjningar av arbetsskift

Arbetsskift synonym, annat ord för arbetsskift, vad betyder arbetsskift, förklaring, uttal och böjningar av arbetsskift.

Vad betyder och hur uttalas arbetsskift

Arbetsskift uttalas arbets|skift och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsskift

Singular

arbetsskift
obestämd grundform
arbetsskifts
obestämd genitiv
arbetsskiftet
bestämd grundform
arbetsskiftets
bestämd genitiv

Plural

arbetsskift
obestämd grundform
arbetsskifts
obestämd genitiv
arbetsskiften
bestämd grundform
arbetsskiftens
bestämd genitiv

Arbetsskift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsskift

  1. De tuffaste jobben var de som gällde förbränning av kol, antingen i pannrummet eller i askrum, och arbetarna fick utstå extremt höga temperaturer orsakade av förbränningen av kol i pannorna, förbränningsdamm samt öronbedövande buller under hela arbetsskiftet. Ändå var det i pannrummet som flest arbetare jobbade och flest arbetsuppgifter utfördes. Det var där som såväl chefsingenjören, tekniska ingenjörer, pannchefer, pannoperatörer, eldare och arbetare (askutvinning) slet under hårda arbetsvillkor, särskilt arbetarna. (källa)
  2. De mest avancerade systemen för arbetstidsuppföljning kan tolka beräkningsreglerna i kollektivavtalen och enskilda arbetstagares avtal samtidigt. Flera olika beräkningsregler kan matas in i systemen. Systemet beaktar dessa automatiskt vid beräkning av löner, semestrar och övriga ersättningar. Ur systemet är det också lätt att skriva ut lönespecifikationer där tillägg och övriga grunder för lönen framgår tydligt. Vid sidan om tolkning av kollektivavtal och löneberäkning kan dessa helhetsbetonade program för arbetstidsuppföljning även sköta elektronisk löneutbetalning, fakturering, planering av arbetsskift och rekrytering. (källa)
  3. Stuga, skjul litet rum intill masugn, hammarsmedja och dylikt där arbetarna under ledighet mellan arbetsskiften kunde vila sig. Skriftligt belagt 1789, 1858, 1931. SAOB. (källa)
  4. Bageriverksamheten på Storgatan N:o 27–29 på Östermalm i Stockholm startade redan år 1820. I början av 1860-talet övertogs bageriet av Joakim Christofer Schröder som år 1895 överlämnade det till sin son, Carl Gustaf Schröder. År 1885 var ett fyrtiotal personer anställda inom företaget, samtliga var upptagna i företagets mantalslängd och alltså boende inom företaget. Bland de 40 var 25 gesäller, sex drängar, sju biträden i försäljningen som var av betydande omfattning. Filialer förekom och en stor del av tillverkningen gick som leverans till privata affärer. I början av C.G Schröders period skedde en mindre strejk och bageriets anställda deltog också i storstrejken 1909. Arbetarna började på allvar kämpa för att förbättra sina förhållanden. Arbetstiderna delades upp i skift, varigenom de långa arbetsskiften försvann. Arrangemanget med att ha arbetare boende i fastigheten upphörde också utom för lärlingar och butiksbiträden. Genom den långa arbetstiden hade det gått att leverera de önskade kvaliteterna till kunderna, men det försvårades med det nya arbetstiderna som var uppdelade i skift. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.