Avgöra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgöra, varianter, uttal och böjningar av avgöra

Avgöra synonym, annat ord för avgöra, vad betyder avgöra, förklaring, uttal och böjningar av avgöra.

Synonymer till avgöra

Vad betyder och hur uttalas avgöra

Avgöra uttalas av|göra och är ett verb, böjs som ²göra.

Avgöra betyder:

Ordformer av avgöra

Aktiv

avgöra
infinitiv
avgör
presens
avgjorde
preteritum
avgjort
supinum
avgörande
presens particip
avgör
imperativ

Passiv

avgöras
infinitiv
avgörs
presens
avgjordes
preteritum
avgjorts
supinum

Perfekt particip

avgjord en
~ + subst.
avgjort ett
~ + subst.
avgjorda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

avgöres
presens

Avgöra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Avgöra på Engelska

  • conclude, settle, decide - it is hard to decide who is right, you decide whether we should go, the matter was settled by chance

Hur används ordet avgöra

  1. Vinnaren utses vid trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, som äger rum på Stockholmsmässan 21–24 mars. Där kan besökarna rösta på sin favoritholk och avgöra vilka som tar hem brons- silver- och guldholken. Det går även att rösta på Naturskyddsföreningens hemsida. (källa)
  2. Abolition regleras idag i 12 kap. 9 § andra stycket regeringsformen och innebär "att vidare åtgärder för att utreda eller lagföra en brottslig gärning inte ska vidtas". Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är abolition ingen rättighet för medborgarna, utan "bestämmelsen i 12 kap. 9 § andra stycket regeringsformen ger regeringen en fullständigt diskretionärätt att avgöra om abolition ska beviljas". Regeringens beslut angående abolition kan därför inte vara föremål förättsprövning. (källa)
  3. I USA kan vissa delstater använda gasning som alternativ avrättningsmetod. Verkställandet inleds med att den dömde placeras i en stol och spänns fast. Stolen står i ett speciellt gastätat rum (gaskammare) som tillsluts. En öppen behållare som finns under stolen fylls med svavelsyra genom ett rör från utsidan av kammaren. Ovanför behållaren finns en öppningsbar låda med pellets av kaliumcyanid. När domen verkställs öppnas lådan och kaliumcyaniden faller ner i svavelsyran. Den kemiska reaktionen mellan de båda ämnena bildar då en gas av vätecyanid, samma sort som Zyklon B. Genom ett stetoskop som blivit fäst på den dömdes bröst och är anslutet till utsidan av kammaren kan en läkare avgöra när döden har inträffat. Den gas som då finns kvar sugs ut med kraftiga fläktar och personal med skyddsmasker sanerar sedan kammaren och den avrättade med ammoniak. (källa)
  4. Den vetenskapliga grenen grafologi är ifrågasatt, men den bygger för det första på kriminaltekniska hjälpmedel för att bland annat avgöra pennans tryck mot pappret (för att avslöja imiterad handstil med mera), och för det andra på en analys av signifikanta drag i en handskriven text, som exempelvis lutning och sammanbundna bokstäver. Slutsatserna är ofta mycket försiktiga. Det råder exempelvis fortfarande oenighet om ifall man ens kan avgöra en persons kön baserat på handstilen. Framförallt används den här grenen för komparativa studier – jämförelser mellan två olika exempel. Det vetenskapliga stödet är ytterst svagt. (källa)
  5. Grytjakten är inte en lika effektiv form av predatorkontroll som fällfångst. Antalet aktiva arbetstimmar för varje fångat djur är högt. Däremot så är det en selektiv och human jaktform, då jägaren klart kan avgöra bytesdjurets art och tillstånd innan avfångningen. En annan aspekt är att djuret inte behöver vara inspärrad någon längre tid, i motsats till fällfångst med fällor för levandefångst. Till följd av detta har Royal College of Veterinary Surgeons i Storbritannien uttalat sitt stöd för grytjakten. (källa)
  6. En etisk gråzon betecknar ett moraliskt dilemma där man varken kan veta ut eller in, och kanske aldrig kan avgöra vad som ärätt och fel. Exempel: Är det alltid fel att döda? Även om man dödar en massmördare. (källa)
  7. 1971 infördes gymnasieskolformen i Sverige genom att de tidigare skolformerna gymnasium, fackskola och yrkesskola slogs samman då 1970 års läroplan Lgy 70 (Läroplan för gymnasieskolan) trädde i kraft. I vardagligt språkbruk används ordet gymnasium fortfarande om gymnasieskolan. Studentexamen, det vill säga den formella prövningen efter gymnasiestudier för att avgöra höghet till universitetsstudier, avskaffades 1969 men har fortsatt att användas både som begrepp och som firande av avslutade gymnasiestudier. (källa)
  8. För att diagnostiesera är huvudverktygen medicinsk historia och undersökning. Undersökningen omfattar inspektion, då läkaren med hjälp av ett instrument (speculum) kan se om sjukliga förändringar finns i slidan eller de yttre könsdelarna. Vidare kan läkaren föra in ett eller två fingrar i slidan och med andra handen trycka mot buken och avgöra om livmodern och äggstockarna förändrats på ett sjukligt sätt. I vissa fall ingår även palpation via ändtarmen och ibland kan ultraljud genomföras. (källa)
  9. Öringens systematik har varit omdiskuterad och olika auktoriteter behandlar dess systematik på olika sätt. Det finns inga typexemplar bevarade och den stora diversiteten som öringen uppvisar, där skilda levnadssätt även medfört morfologiska skillnader, är en orsak till att öringens systematik förändrats mycket genom åren, då kunskapen och metoderna för att avgöra vad en art är har utvecklats. Ett antal öringarter och underarter har beskrivits, men det är idag oklart vilka av dessa som kan accepteras som giltiga. Många tidigare taxon, både på artnivå och underartsnivå, har därför synonymiserats med Salmo trutta. Bara på artnivå har ungefär 50 tidigare egna taxon idag status som synonymer till Salmo trutta, vilket antyder den stora variationen hos öring och svårigheterna med artbestämningen. (källa)
  10. lotten avgör också vilket av lagen som skall arrangera matchen, det vill säga vilket av lagen som skall ha hemmaplan. I vissa cupmatcher kan mål gjorda på bortaplan avgöra till ett lags fördel vid ett oavgjort resultat, se bortamålsregeln. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.